Jak chodzą ploty/informacje wraz z prawami (250 mln) kosztowało to razem 1 mld, całkiem dużo mamony. I tak się zastanawiam zupełnie poważnie, na co te hajsy poszły?
W serialu oczywiście czuć piniondz, co go też ratuje od totalnej porażki, niemniej nie widzę w nim aż tyle epickości wizualnej, żeby zrozumieć pochłonięte koszta. No bo co też tu mamy
1. Ładne plenery/zdjęcia
2. Dobrą muzykę
3. Trochę charakteryzacji czasem lepszej (orki) czasem gorszej (kraje południowe)
4. Aktorów i resztę ekipy mamy niemal samych nołnejmów, więc raczej dużo pieniążków nie pochłonęli
5. Jak na 8 odcinkowe epickie fanasy, właściwie mamy tylko jedną biedną "dużą" bitwę, a tak to kilka brzydko zaanimowanych psycho wilków, trolla, parę kulek ognia i wybuch wulkanu. Generalnie w jednym filmie jackosna więcej się dzieje wizualnie, niż tu przez 8 odcinków.
Patrząc na poziom realizacji to całość mi wygląda na standardowe 200 baniek, które z reguły przeznacza się na blockbustery a nie 750.
Także pytam poważnie, ktoś ma pomysł na co te pieniądze poszły?
Ten sezon kosztował prawie pół miliarda dolarów (dodatkowe 250 poszło na zakup praw) i ja również zadawałem już to pytanie - na co poszły te pieniądze? Na podstawie tego co widzieliśmy można snuć podejrzenia, że sumy te były wirtualne, nierzeczywiste i stanowiły jedynie zabieg marketingowy w celu przyciągnięcia większej ilości widzów, bo przecież wielu będzie chciało zobaczyć "najdroższą produkcję w historii kinematografii". W rzeczywistości, być może twór ten kosztował 200, a nie 500 milionów.
Przecież Amazon nigdy się nie przyzna ile kasy poszło na opłacenie krytyków, dziennikarzy... Ostatnio też doszła akcja dzięki której ocena rośnie dosyc mocno na wszystkich platformach.
Racja. Być może, gdy mówią o kosztach uwzględniają wydatki na opłaty, które wspomniałeś, które obecnie mogły jeszcze wzrosnąć. Bezosa jednak stać na to, nie martwmy się, nie zbiednieje ;-)
Filmweb zdaje się siedliskiem zawistnych ludzi.
Dlaczego w ogóle kogokolwiek obchodzi na co ktoś wydaje prywatne pieniądze, i żali się o to na forum serialu.
Jak oglądam film to nie obchodzi mnie czy budżet wynosił 50 dolarów i 50 milionów - film ma być dobry. A niech będzie, że zapłacili po 2 miliony każdy, swoim dzieciom za rekwizyty, choćby kolczugi, a mają dzieci całą armię - i co z tego?
Przecież Amazon sam się chwalil wielkim budżetem przeznaczonym na tą produkcję. W każdych możliwych mediach była informacja o rekordowej inwestycji. W produkcji nie widać obiecanego rozmachu i pompy, więc logiczne, ze każdy ogarnięty będzie się dziwił na co poszły pieniądze. Nie byłoby mowy o pieniądzach, gdyby sam Amazon o nich nie wspominał. W kampani wręcz się przechwalali rekordowym budżetem i byli bardzo z tego dumni.
Nie widziałem, ale nie oglądam telewizji i mam ad-blocka, więc pierwsze słyszę.
Tak czy inaczej budżet, odkąd pamiętam filmy nie ma dużego znaczenia. Można zrobić badziewny film za 500 tysięcy, genialny film za 500 milionów i na odwrót. Kupa hollywoodzkich produkcji miała gigantyczne budżety z tego co słyszałem, a większości nie da się oglądać bo badziewne bajdurzenie. Niech se mają i niech się nawet chwalą jak ich to jara. Mnie obchodzi co oglądam, a lubię oglądać dobre zamiast badziew, i nie ma znaczenia czy i ile wydawali na prostytutki czy na stroje.
Na odludnej wyspie żyjesz, czy chcesz usprawiedliwić swoje ograniczenie. Media to nie tylko telewizja, która i tak od dawna nic nie oferuje. O pierścieniach władzy wszędzie mówili, w każdym radiu od RMF FM po radio Zet do Eski. Także w gazetach można było znalesc wzmianki o produkcji. W każdej platformie internetowej było mnóstwo wzmianek o realizowaniu produkcji, wypowiedziach aktorów i showrunerow. W każdym info, dosłownie każdy dziennikarz dopisywał w artykule, że ma być to produkcja z rekordowym budżetem i zrobiona z największym rozmachem w historii kina. Mieli przebić każda dotychczasową produkcję. Pierścienie władzy były wszędzie reklamowane. W internecie można przecież znalesc mnóstwo wypowiedzi ekipy odpowiadającej za produkcję, na długo przed emisja pierwszego odcinka. Czasami miałem wrażenie, że pewnego dnia wyskoczą mi nawet z lodówki.
To nie jest serial obyczajowy. W produkcjach takich jak ta, gdzie ważne są specjalna scenografia, kostiumy itd. duży budżet jest istotny. Jak jest robione po taniości to dostajemy to co Amazon nam zafundował, czyli biedę.
Filmy z serii Dungeons&Dragons nie miały chyba szczególnie wielkiego budżety, w sumie nie wiem, bo nie sprawdzałem, ale są super mega fantasy. Uważam, że lepsze niż trylogia Jacksona, ale uważam też, że Jackson skończył się na Frighteners a swój szczyt miał przy Martwicy Mózgu.
michalnachi już Ci wcześniej wyjaśnił, mogę jedynie dodać odnośnie tego co napisałeś:
"film ma być dobry"
Otóż to, a okazuje się, że jest słaby, co w powiązaniu z wcześniejszym chwaleniem się Amazonu ile to on nie będzie kosztował - wzbudza zdziwienie i podejrzenia o których wyżej wspomnieliśmy.
No i z tego wychodzi, że ludzie potem żyją życiem innych, zamiast pooglądać sobie film, bez uprzedzeń czy oczekiwań i zobaczyć czy spodobanko. Zamiast tego przy włądcy pierścieni niespodobanko było zanim ktokolwiek jeszcze cokolwiek z tego widział.
Najlepiej nic nie czytać i niczym się nie interesować. Wszystko przyjmować bezkrytycznie i bez zastanowienia. Nie mieć swojego zdania i akceptować wszystko co Ci ktoś inny narzuci. Najlepiej to się nie odzywać na żadne tematy, niech inni decydują za mnie... I ja się dziwię, że nasz kraj to kompletna ruina... Chyba faktycznie usiądę i już poczekam na te atomówki od Putina.
Ten z którym komentujesz jeszcze w liceum nie jest, z nim dyskusja nie ma, przecież nie widuje się dyskusji 20-40 latka z 11 latkiem by geopolityki (nie mówię oczywiście o jakiś genialnych chińsko indyjskich dzieciach)
Mój rozmówca nazywa młodzież młodzieżą, więc ma już raczej ten przedział wiekowy dawno za sobą, a że z wiekiem poziom spada, to sądzę, że śmiało możemy kontynuować.
Masz rację. Od dzisiaj moje zainteresowania to cudze pieniądze oraz na co kto je wydaje, uwielbiam czytać kiedy się tym chwalą i wyszukuję na ten temat informacji, bo jeśli nie to to nie miałbym innych zainteresowań.
Z tym bezkrytycznie, to bezkrytycznie ciemna masa weszła w ocenianie RoP na 1-3, bo taki trend. Nagonka medialna, ktoś powiedział, że należy więc bez zastanowienia łyknęli że serial jest zły zanim jeszcze powstał.
Dezorientujące jest to co piszesz, chyba jesteś trollem.
Ale tupie noga. Normalnie jak te dzieci w sklepie które rzucają się i drą jape jak rodzic im czegoś nie kupi bo to dzieci, inaczej nie umieją oraz tak są nauczone. Tragedia (dobrze że młody bardzo to ma czas dojrzeć, wyedukować się itp).
Ps:90% ludzi Ciebie postrzega jako trolla, ja uważam że jesteś po prostu dzieckiem (nie ma w tym nic złego) tylko że bardzo młodym i zagubionym
Po pierwsze zacznij używać mózgu i włącz myślenie. Po drugie analizuj to co czytasz. I zacznij być konsekwetny z swoim rozumowaniu, bo walisz mnóstwo komentarzy, w których sam sobie zaprzeczasz. Wystarczy Cię podpuścić i sam sobie odpowiadasz. Jakby zebrać do kupy wszystkie twoje wypowiedzi, to się okaże, że nie masz jeszcze ugruntowanych poglądów.
Ja mam internet, nie potrzebuję myślenia.
Analizuję co wprost mi mówisz. Mówisz mie odpowiadając, że czytanie o tym na co ktoś wydaje pieniądze znaczy interesowanie się czymś. Jak ktoś mnie spyta czym się interesuję to wiem co odpowiem :D
Oczywiście, że nie mam ugruntowanych poglądów, to byłoby nudne :)
Nie ty nie myślisz, zwłaszcza nie umiesz tego robić samodzielnie. Dlaczego według Ciebie nie mam krytycznie podchodzić do treści, które chce mi przekazać korporacja, która z kolei chce wpływać na myslenie milionów ludzi na całym świecie. Bezos sponsoruje organizacje lewicowe i bardzo chętnie zawiera znajomości w tych środowiskach. Przez swoją działalność daje mi do myślenia, że jednak upolitycznił swoją wersję srodziemia wciskając feminizm czy multikulti w srodziemie. Jako człowiek myślący muszę się zawsze jakość odnieść do treści, które mi chcą wciskac, bo taki jest cel tej produkcji, czyli zmienienie mojego światopoglądu. Multi kulti jest skutkiem niewolniczej pracy. Zachodnie mocarstwa mają krew milionów istnień na rękach. Dorobili się majątków, rozwineli swoje kraje krwią ludzi z czarnego ladu, których zmuszali do nieludzkiej pracy, a dziś próbują nam wmawiać, że to nie miało miejsca. Wstydzą się swojej historii i pod przykrywką ładnych haseł próbują się wybielać. Najgorsze, że z nas Polaków robią rasistów, gdzie my nie dorabialismy się na krzywdzie innych nacji. W czasach naszej swetnosci byliśmy tak tolersncyjnj, że przyjmowaliśmy do naszej ojczyzny Żydów, Tatarów, uciekinierów religijnych z całego zachodu. Każdy u nas znalazł schronienie, niezależnie od pochodzenia i wyznania. Byliśmy nowoczesnym multikulti nim to było modne. Jakos potrafiliśmy żyć razem. Jedynym warunkiem dla obcokrajowca była obrona naszych granic. Więc proszę mi nie gadać głupot o naszej nietolerancji i szacunku dla człowieka. Lewacy dużo mówią o potępieniu rasizmu, a jeszcze do nie tak dawna borykali się z problemem segregacji rasowej w urzędach, szkołach lub innych miejscach. Najgorsze, że mówię o czasach nam bliskich. Jest mnóstwo filmów o tej tematyce. Poszukaj i oglądnij. Politycy i działacze mydla tylko oczy. Ostatnie zamieszki pokazały, że Stany Zjednoczone nie są tak krystalicznie czyste jak próbują nam wmówić. Dużo mówisz o szacunku i tolerancji. I tu pod lupę wezmę lgbt. Skoro wymagają szacunku, to dlaczego lezbijki się masturbują krzyżami na swoich manifestacjach. Przecież to jest obraza uczuć religijnych i nie ma nic wspólnego z szacunkiem i tolerancja, których od nas wymagają. Wszelkie organizacje polityczne przejmują media. W tym miejscu chciałbym Ci wyjaśnić, że media to nie tylko telewizja. Termin ten obejmuje internet, radio, i gazety, dokładniej wszystko co służy nam do przenoszenia informacji. Póki więc korporacje będą wciskac politykę do kina, będę dokładnie analizował treści, które nam się wciska. Właściciel Amazonu to okropny człowiek, który ładnie mówi, jednak dla swoich pracowników jest bardzo złym pracodawca. Nieludzko traktuje swoich podwładnych, gardzi nimi, a próbuje światu wpajac swoje lewackie treści dotyczące szacunku i tolerancji, do których sam się nie stosuje. Jest zwykłym hipokryta. Pierścienie władzy są przykładem jego działań i w tym miejscu krzyknę, że cesarz jest nagi. W pierścieniach jest multikulti i feminizm, czyli wartości lewackiej. W sumie nie jest to nawet istotne, ponieważ film sam w sobie jest kiepski, bardzo kiepski. Nawet po odcięciu go od polityki uważam go za gniota. Obejrzałem w życiu zbyt dużo filmów, by uznać go za coś dobrego i postawić na równi z Bravehartem, Titaniciem czy trylogia Jacksona, która jest oskarowym dziełem, wybitnym na swoje czasy. Podsumowując Amazon to kolejne korpo, które próbuje mieszać w świecie i uprawia swoją politykę. Obowiązkiem naszym jest to by ocenić czemu ma to służyć. Oni nie robią niczego za darmo i wyciągają ręce nie tylko po nasze pieniądze. Dziś każdego krytyka wyzywają od rasistów, ksenofobów itp itd. Sława niestety jest związana z krytyka więc niech przyjmą ja na klatę i nie płaczą jak dzieci.
Wczoraj Ci internet podlaczyli? Akcja miała miejsce kilka lat temu w Ameryce Południowej na marszu równości. Jeszcze przed utworzeniem lgbt. Swego czasu było mnóstwo zdjęć i filmów.
Kilka lat temu to ja nie oglądałam gołych bab, więc odczep się z tym internetem wczoraj podłączonym. Pierwsze słyszę o tym, a chętnie bym zobaczyła to
A kto mówi o gołych babach. W swoje stroje były ubrane. Zwykła manifestacja w wykonaniu lgbt, w wiadomościach pokazywali. Jak przebijesz się przez wszechobecna cenzurę to jeszcze gdzieś w odmętach internetu się znajdą. Miłego szukania.
Wiesz, że informacje można przyciąć, ocenzurować, by nadawała sie do wyświetlenia. Wszystkie stacje tak robią. Wiadomości lecą też nocą, gdy ty grzecznie śpisz.
No i się wysypiam, spanko nocne najlepiej robi na mózg. Bajdurzysz coś o krytycznym podchodzeniu do tego co w mediach (tv, internet), a jednocześnie czerpiesz informacje z wiadomości w dodatku ocenzurowanych, a brzmisz jak łysawy redaktor w okularach pewnej internetowej telewizji, co jest? Chciałam tylko obejrzeć lezbijki masturbujące się krzyżami na paradzie równości, jak mam to znaleźć?
To, że Ty nie ogarniasz co się wokół Ciebie dzieje to nie znaczy, że to nie ma miejsca. Jesteś zwyczajnie niedoinformowana i każdy fakt brzmi dla Ciebie jak bajka. Docierają do ciebie informacje łatwo dostępne. Kiedys był na yt, ale obecna cenzura usuwa najmniejsza nagość. Na s a d i s t i c u można wpaść na te treści. Nie wiem tylko jak długo wstecz działa ich archiwum. Portale katolickie też wypuszczały to info. Akcja dziala się kilka lat temu, gdy feministki w Argentynie szturmowały budynki sakralne. Wszędzie malowały odwrócone krzyże itp itd. Jak na to wpadnę, to specjalnie tu wrzucę. Sorry Bejbe ale niestety nie kolekcjonuje takich treści i po latach nie mam na zawołanie.
Argentyna kilka lat temu jest wielce daleko od wokół mnie kolego ale spoko mogłeś nie wiedzieć, że w Polsce mieszkam. Strony na s też nie oglądam bo bardzo brzydkie rzeczy tam są, tak słyszałam.
To nie moja wina, że takie cyrki mają miejsce w Ameryce Południowej...
Sadol nie jest taki zły, usun go z listy stron zakazanych, nie wszystko co się tam znajduje nadaje się na harda. Czasem zdarzają się też i ciekawe treści.
Cukiereczek007 to troll: https://www.filmweb.pl/serial/W%C5%82adca+Pier%C5%9Bcieni%3A+Pier%C5%9Bcienie+W% C5%82adzy-2022-835082/discussion/W+serialu+prawdopodobnie+pojawi%C4%85+si%C4%99+ sceny+erotyczne.,3192333?page=2#post_16799748
Masz internet, ale nie umiesz szukać w nim wiedzy. Nie czytasz książek. Nie szukasz analiz politologów czy historyków, nie analizujesz giełdy.
Na yt nie ma wiedzy, są tylko teorie spiskowe, nic nie warte treści. Po tym co wypisujesz mogę smialo stwierdzić, że łykasz wszystko co Ci podsuną pod nos i nawet nie analizujesz tego, tylko przyswajasz jak prawdę oświeconą. Jesteś idealnym bezkrytycznym odbiorca dla Amazona, a oni takich lubią. Nie jesteśmy tacy sami, jeszcze musisz wiele się nauczyć o świecie, który Cię otacza.
Większość komentarzy na które się natknąłem jest od ludzi 1-3 - i nie piszą, że ocenili nisko bo im się po prostu nie podobało, czy mają jakieś wyjątkowe przemyślenia - wszyscy na wszelkie sposoby powtarzają te same zdania jakby się zmówili, że nagle w 100 osób będą pisać to samo wszędzie gdzie się da.
To chyba esencja bezrefleksyjnego owczego pędu :)
Ty oczekujesz jakichś wyjątkowych przemyśleń w związku z tym serialem? Jeśli sto bezstronnych osób jako tako orientujących się w odróżnianiu dobrego kina od kiepskiego zobaczy ten serial - wszyscy będą wypowiadać się podobnie. To jest naturalne, a Ty oczywiście doszukujesz się tu jakiejś zmowy, typowy objaw syndromu "oblężonej twierdzy". Owczy pęd to zalew kompletnie nieuzasadnionych hurraoptymistycznych "ocen" typu 8,9,10 - jesteś zatem koronnym przykładem takiego zjawiska i oczywiście próbujesz przenieść je tam gdzie go nie ma. Typowe dla tych, którzy tandetę chcą zrównać z wartościowymi dziełami, dla przykładu - dla kogoś takiego utwory disco polo będą tak samo wartościowe jak dzieła Mozarta.
Co do oblężonej twierdzy, wjedź sobie 4 komentarze w górę (aktualnie) względem tego. Tam michalnachi tak bardzo długo rozpisał przewodnią narrację większości oceniającej 1-3. Masz tam zawarte główne motywy z którymi spotkasz się w komentarzach, brzmi to jak owczy pęd, wzmocniony powszechnie oblężoną twierdzą.
Kiedy czytam setny komentarz, który właściwie odnosi się do tego samego w swoim głównym punkcie - czyli do przekonania, że "potężne lewactwo, groza zła z intencją zniszczenia świata, robi mi i moim białym rodakom masowe pranie mózgu. Jestem w tym wyjątkowym gronie które wie, że już jest wszędzie i wszędzie je widzę. Ktoś napisał, że tu lewactwo - lecę i piszę razem z nim, ocenię na 1, bo okradli mnie, wydając własne pieniądze. A teraz będę panikował i wrzeszczał w stylu - zaraz zginiemy, walczmy Waaagh!".
I nie zrozum mnie źle, nie mówię o wszystkich oceniających nisko. Mówię o przewodniej myśli która stoi za większością tak niskich ocen - jest sformułowana wprost i na pierwszym planie u większości nisko oceniających. Owczopędowy konformizm oblężonej twierdzy? Albo jeszcze lepiej.
"Przewodnia myśl stojąca ZA WIĘKSZOŚCIĄ tak niskich ocen"
Czy Ty czasem czytasz samego siebie? Bezsensowna będzie moja prośba abyś spróbował wykazać taką tezę, bo tego nie zrobisz dobrze wiedząc, że posługujesz się fałszem.
Twoja parafraza komentarza użytkownika "michalnachi" jest po prostu nieuczciwa, przejaskrawiona, nie oddające sensu jego wypowiedzi, a robienie z tego jakiejś "przewodniej myśli większości oceniających nisko ten serial", jest ordynarnym kłamstwem. Uczciwy człek, który szanuje innych i prezentuje kulturę słowa odpowiedniego poziomu - będzie próbował kulturalnie polemizować spotykając się z poglądami, z którymi się nie zgadza, Ty tego nie robisz. Próbujesz ośmieszyć i zniekształcić cudzy komentarz co jest formą prostackiego ataku "ad personam". Nie potrafisz spróbować normalnie z kimś po prostu porozmawiać?
Nie no nie będę przecież otwierał po kolei top tematów żeby Ci je cytować, masz internet, ręce i oczy, zrób to sam, będzie szybciej - praktycznie w każdym masz narzekanie, że lewactwo w natarciu, że mużyny i kobiety, waaa, straszliwe.
Przejedź je sobie, wątpie czy jest chociaż 10% które o tym nie wspominają w pierwszych zdaniach czy słowach krytyki, spośród tych którzy ocenili na 1-3, ale przejrzałem tylko kilkadziesiąt tematów.
1-3 prawie zawsze = waaa mużyn, waa kobieta więc badziew, a dopiero potem, że może obraz albo historia nie tak.
Waaa słabe aktorstwo, Waaa słabe stroje, Waaa nie trzymającą się kupy historia, Waaa Galadriela, Waaa brak logiki w działaniu bohaterów, Waaa gniot, Nie spodobanko
Przejrzałem kilkaset tematów i takiego wrażenia jak Ty nie odniosłem i nie twierdzę, że racji nie masz, chciałbym jedynie abyś to pokazał. Nie robisz tego, a Twoje słowa można jedynie przyjąć na wiarę lub również na takiej podstawie - je odrzucić. Aby sprawdzić, czy WIĘKSZOŚĆ powołuje się na "lewactwo w natarciu, że mużyny i kobiety", musiałbyś przeczytać wszystkie komentarze osób oceniających na 1-3 w tych ponad 800 tematach i zliczyć rzeczywistą ilość tego typu.
To zapraszam do przeczytania moich komentarzy do poszczególnych odcinków. Pisałem je zaraz po obejrzeniu, więc są niezależne od innych, wiele rzeczy w nich pominąłem. Odc. 8 (spoilery): https://www.filmweb.pl/serial/W%C5%82adca+Pier%C5%9Bcieni%3A+Pier%C5%9Bcienie+W% C5%82adzy-2022-835082/episode/1/8/discussion/Odc.+8%3A+plusy%2C+minusy%2C+absurd y,3322960
Tu odc. 7 z linkami do omówień poprzednich odcinków: https://www.filmweb.pl/serial/Władca+Pierścieni%3A+Pierścienie+Władzy-2022-83508 2/episode/1/7/discussion/Odc.+7%3A+plusy+i+minusy,3321726
Wiem, już podsyłałeś. Czy Ty aby nie podchodzisz nieco zbyt obsesyjnie do tego co oglądasz? A gdzie miejsce na oglądanie i przyjemność? :D
Odpali sobie LOTR Jacksona i odczuje przyjemność. W RoP też miejscami jest odczuwalna, generalnie jednak nie wzbudza emocji, miejscami śmieszy, niektórych irytuje. Co Ty masz z tą obsesyjnością? Bawi Cię tandeta - Twoje prawo i można również Ciebie zapytać - nie podchodzisz zbyt obsesyjnie do tego co czytasz na temat tego serialu? :)
Obsesyjnie? To moja wina, że serial jest tak głupi, że trudno czerpać standardową przyjemność z jego oglądania? Zresztą, nawet gdybym oglądam "obsesyjnie" (cokolwiek to oznacza) czy w jakiś inny sposób lub w innych celach niż przyjemność, to jest moja sprawa.