PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=835082}

Władca Pierścieni: Pierścienie Władzy

The Lord of the Rings: The Rings of Power
2022 -
5,6 44 tys. ocen
5,6 10 1 43936
5,1 31 krytyków
Władca Pierścieni: Pierścienie Władzy
powrót do forum serialu Władca Pierścieni: Pierścienie Władzy

Widzę ludzi oceniających serial ma 1.
Oceny od ludzi którzy nawet serialu na oczy nie widzieli. Jedynka dla zasady ... smutny kraj.

ocenił(a) serial na 1
cureman

Tak bo to coś zasługuje na 1 w pełni. ;)

goingtopro

Czyli obejrzałeś już cały serial? Jak wypada finał? xD

ocenił(a) serial na 5
John_Shepard

Gdyby nie ten serial, nie wiedziałbym jak wielu jasnowidzów jest na świecie. Wszyscy już ten serial obejrzeli i wiedzą, że to guano.

Mlodzik91

Jak się okazuje niestety, fanbase LOTRA jest tak samo toksyczny jak i Star Wars.

ocenił(a) serial na 1
John_Shepard

To co piszesz to jak stwierdzenie, że trzeba zjeść całe gówno żeby wiedzieć co się je. Trailery + 1 odcinek... dziękuję wystarczyło powąchać... Wszystko o czym pisze Tolkien zostało zdeptane, a jedna z najwspanialszych kobiecych postaci - silna, mądra, pewna siebie, piękna i niesamowicie kobieca - została zamieniona w aktywistkę feministycznego ugrupowania, narcystyczną, przygłupią babę która chce udowodnić cipciowatej bandzie chłopczyków, że jest we wszystkim lepsza... Gdzie upór, niezłomność, dobro i odwaga? Gdzie doświadczenie setek lat życia? To serial dla typowej odmóżdżonej bandy nastolatków i pseudo intelektualistów którzy książki nawet nie dotkną. Łykaj jak pelikan i nie zadawaj pytań. Tu nie ma grama Tolkiena to nie ma jak się obronić. Z szamba nie zrobisz perfumerii.

ocenił(a) serial na 5
Anathema_fw

Tak tylko nieśmiało przypomnę, że jedno z imion Galadrieli znaczyło "babochłop" :P.
Poza tym trailery to ekwiwalent książkowej okładki. Jeśli oceniasz książę po okładce, to świadczy o tobie.

ocenił(a) serial na 2
Mlodzik91

W sumie to doskonały pomysł. Na dzień dobry dam ocenę 1/10. To matematyczna wartość spodziewana w dzisiejszych czasach. A potem się zobaczy.

ocenił(a) serial na 1
Mlodzik91

Tylko nieśmiało przypomnę, że imię Galadriela - odbicie dążeń i ambicji rządzenia własnym królestwem - przyjęła sama i jednak znana była jako Świetliście ukoronowana, a nie "babochłop".
Rozumiem, że jak serial Ci się nie podoba po pierwszym odcinku i trailerach to oglądasz gniota na siłę dalej bo a nuż ropucha zamieni się w księżniczkę jak popatrzysz na nią 6 godzin dłużej?
Brak umiejętności czytania ze zrozumieniem również świadczy o tobie, a gwoli ścisłości potraktujmy 1 odcinek jako 1/6 tej "fantastycznej" "książki".

ocenił(a) serial na 5
Anathema_fw

Napisałem "jedno z imion", to nadane przez matkę. Oczywiście dosłownie znaczyło "męska panna", ale nie potrafię się powstrzymać przed napisaniem "babochłop". Galadriela kanonicznie była silną i waleczną kobietą, pod tym względem jej charakter z serialu się zgadza. Nie zgadza się prawie cała reszta. To jest jak na razie mój główny zarzut, ale oglądam dalej.

Anathema_fw

"Tolkien wyjaśnił, że w młodości Galadriela >>miała temperament Amazonki i biorąc udział w ćwiczeniach fizycznych, upinała włosy w koronę<<.". I tyle w temacie.

charlot_te

W młodości być może. W tym serialu ma 3000 lat.

ocenił(a) serial na 2
ReveAnge

szach i mat

ReveAnge

Mając 3000 lat jest młodziutka. Podczas Wojny o Pierścień miała już ponad 8000.

ocenił(a) serial na 1
charlot_te

Cóż ćwiczenia fizyczne to nie to samo co "dowódca", a amazonka to nie to samo co przygłupie babsko fikające koziołki z wykałaczką w ręce i blachą na klacie. Co więcej imię Galadriela - tak, to które wybrała sama - Świetliście Ukoronowana - jej upór, duma, siła i niezłomność połączona z poczuciem misji, sprawiedliwości i dobrem - była urodzoną władczynią, a nie skautem z przygłupimi tekstami. Jej marzeniem było własne królestwo, a nie uganianie się po pustkowiach i machanie mieczykiem - była stworzona do wyższych celów niż bycie feministyczną aktywistką z iq ameby i pustymi frazesami osadzoną w świecie fantasy.
O tej twojej "młodości" już nie wspomnę gdyż przedmówca mnie uprzedził polecam uważniej czytać(książki - taki papierowy relikt rodem ze średniowiecza) mniej googlować.

Anathema_fw

Nie wierzę, że można porównać oglądanie serialu do jedzenia gówna, no ale głodnemu chleb na myśli :)

ocenił(a) serial na 1
John_Shepard

Pojęcie metafory/przenośni/ nie jest Ci jak widzę znane. Jak ktoś mówi, że pada żabami to też nie rozumiesz jak z nieba mogą lecieć żaby? A może szukasz bociana, który mógł je upuścić... :)

Anathema_fw

Szukam bociana oczywiście :P A wracając do tematu, komentarz kolegi, który stwierdził, że serial zasługuje na 1 w pełni, to brzmiał dla mnie tak, że ocena 1 odpowiada za cały serial("w pełni" rozumiane jako całość, wszystkie odcinki 1 sezonu) i oczywiście za całokształt produkcji, nie tylko za samą adaptację historii. Odnośnie Galadrieli, to na spokojnie, po dwóch odcinkach jest jaka jest, ale skąd wiesz, czy to się nie zmieni w następnych odcinkach i na koniec sezonu zmieni się jej charakter. Trzeba dać szansę serialowi, ja jak najbardziej daję. ;)

ocenił(a) serial na 1
John_Shepard

Ponieważ w mojej ocenie tego co zostało do tej pory pokazane - powiedziane w wywiadach - ten serial to porażka, zresztą moja opinia nie jest odosobniona, na chwilę obecną, serial zasługuje na taką, a nie inną ocenę, jeśli to się zmieni - zmieni się również i moja ocena. Podobnie jak serial Wiedźmin - totalna klapa, ale mocno broniła się gra aktorska kilku postaci i moja ocena wzrosła - z uwagi na postać Geralta, Jaskra czy Calanthe. Dalej uważam, że to totalna porażka, ale krzywdzące jest nie uwzględnić dobrej gry aktorskiej w ocenie serialu. Jestem bibliofilem i mam wysokie standardy w ocenach adaptacji. Rozumiem dowolność interpretacji - ale póki co to tu nie ma nawet interpretacji - tylko totalne wypaczenie.

Anathema_fw

I super, takie zdanie szanuję. Mi się podobały, po 1 odcinku na razie, efekty, zdjęcia i kostiumy, historia trochę intryguje, postacie na razie takie sobie. Ale co kto lubi przecież ;)

Anathema_fw

Ja chyba inny serial oglądałem, albo coś przegapiłem, bo nie zauważyłem żeby Galadriela była "aktywistką feministycznego ugrupowania".

ocenił(a) serial na 1
michal97_filmweb

To twoja opinia ja pozostanę przy swojej.

ocenił(a) serial na 5
John_Shepard

Chyba nawet bardziej. Takiego szamba jeszcze w internetach nie widziałem, jak przy okazji Pierścieni Władzy

ocenił(a) serial na 10
Mlodzik91

Oj to chyba mało siedzisz w internecie :) ilekroć jest jakaś popularna produkcja z kobietą, osobą nieheteronormatywną, bądź o innym niż biały kolorze skóry to pojawia się gó*noburza i tzw. "Review bombing". Mnóstwo kanałów na YT wyłącznie z tego żyje i sama jakość produkcji nie ma żadnego znaczenia, by poszla krytyka wszystkiego związanego z tą produkcją i obrażanie wszystkich, którym się dana produkcja podobała :)

ocenił(a) serial na 10
Mlodzik91

Oj to chyba nie za długo w internecie siedzisz. Zjawisko review bombingu jest typowym zjawiskiem ilekroć zbliża się, lub ma miejsce premiera popularnej produkcji z kobietą, osobą nieheteronormatywną, bądź o innym niż biały kolorze skóry. Mnóstwo kanałów na YT wyłącznie z tego żyje. Nie ważna jest sama jakość produkcji, by zjechać wszystko związane z daną produkcją i obrażać wszystkich którym dana produkcja się pojawiła.

ocenił(a) serial na 1
John_Shepard

toksyczne to są obecnie korporacje i pieski im przytakujące, stfu

Mariusz_George

Czy ja napisałem cokolwiek co by wychwalało korporację jaką jest Amazon? xD Naucz się czytać dziecko, słuchaj lepiej na lekcjach, na których właśnie jesteś.

ocenił(a) serial na 1
John_Shepard

tak, siedzę właśnie w szkole i czytam komentarze jakiegoś pieska przy okazji zarabiając, dziecko

Mariusz_George

Oby ta forsa Ci się na coś przydała, np na dodatkową edukację, bo widać, że ta państwowa coś skopała w Twoim przypadku. :/

ocenił(a) serial na 1
John_Shepard

Dziękuje za troskę ale Tobie bardziej się przyda, jak widać poniżej nie rozróżniasz wyssanej z palca opowieści z upchniętymi elementami z filmów Jacksona i sygnowanymi nazwiskiem Tolkiena od dobrych ekranizacji. Przytakując takim studiom, dajesz zezwolenie na co raz większe dziadostwo w produkcjach. Dziękujemy za Twoje poświęcenie.

Mariusz_George

Typie, napiszę Ci po raz kolejny, po widzę, że dalej ciężko u Ciebie z czytaniem ze zrozumieniem. NIE PRZYTAKUJĘ AMAZONOWI. Dotarło, czy jeszcze raz napisać? Mam bekę po prostu z tej szambiarsiej fanbazy i ludzi, którzy oceniają serial, którego nawet nie oglądali xD

ocenił(a) serial na 1
John_Shepard

ale beka, boki zrywać niczym polski kabaret. Czyli im pomagasz najwyraźniej nieświadomie.

Mariusz_George

Pewnie, to jest dokładnie to samo. Dalej masz problem z czytaniem ze zrozumieniem, zalecam dalszą naukę, może jakieś lekcje online, oprócz zarabiania tej mamony. Biedny chłopiec :/

John_Shepard

ojej snowflaku, "z czym się nie zgadzam, oskarżę o bycie toksycznym" dzisiejsi ludzie w pigułce

ocenił(a) serial na 2
Mlodzik91

Chyba po dwóch pierwszych odcinkach jesteś w stanie stwierdzić czy serial będzie dobry.

ocenił(a) serial na 5
leszek_kw

Pisałem komentarz jeszcze przed premierą odcinków. Jak na razie dla mnie 7/10 z potencjałem na więcej. Hejtu jak nie rozumiałem, tak nadal nie rozumiem.

Mlodzik91

Zbij sobie piątkę z twórcami tego dzieła. Oni też nie rozumieją hejtu. W zasadzie oni chyba niczego nie rozumieją. Ale skoro stworzyli serial na podstawie Tolkiena nie wiedząc kim był Tolkien to nie ma się czemu dziwić.

ReveAnge

Hej , a nie jest tak że amazon nie ma praw do silmarillion bo rodzinka Tolkiena mu nie sprzedała . dostali prawa do ery Władcy pierścieni i tych postaci co są tam wspomniane . Z tego co słyszałem to bardziej prawnik wpływał na scenariusz co można wykorzystać a co nie.

ocenił(a) serial na 5
yuro73

Trudno powiedzieć, do czego mają prawa, a do czego nie. W prologu pierwszego odcinka totalnie został pominięty Feanor i Silmarile i uznałem, że twórcy nie mieli praw. Ale drugi odcinek Feanora już wspomniał, więc sam już nie wiem, jak to jest z prawami.

ocenił(a) serial na 2
Mlodzik91

Feanor jest w dodatkach do Władcy, rozdział o Numenorze (dodatek A I), silmarille też są we właściwym tekście i dodatkach.

ocenił(a) serial na 1
yuro73

Najpierw wykupili prawa, a następnie myśleli co z tymi prawami zrobić, na początku ktoś myślał, by zrobić serial o młodości Aragorna, ale potem ktoś wpadł na genialny pomysł, żeby zrobić serial o czasach, do których mają tylko szczątkowe prawa XD

Mlodzik91

A Ty stwierdzasz, że gówno to gówno po jednym rzucie okiem, czy zjadacz kęs po kęsie i dopiero jak zjesz całe to stwierdzasz, że to jednak gówno?

ocenił(a) serial na 1
japimacho

Haha dokładnie to samo pomyślałam i napisałam

John_Shepard

Zwiastuny pokazały wystarczająco że z Tolkienem to nie ma nic wspólnego, kłamstwa, zmyślane historie, postacie, ich rola.

ocenił(a) serial na 1
John_Shepard

W finałowym odcinku Istari który przez cały serial nic nie powie, wymówi pierwsze słowa, Galadriela wraz ze swoim ziomkiem Sauronem wykuje trzy pierścienie, a a wątek Hobbitów okaże się najważniejszy. Cały serial nie będzie miał nic wspólnego z tym co pisał Tolkien, osadzili akcję serialu w II erze, do której nie mają praw więc musieli zaczerpnąć postacie wymienione we Władcy i osadzić je w innych czasach z wymyślonymi historiami o których nie było słowa w książkach

ocenił(a) serial na 5
John_Shepard

kolega wyżej ocenił już na 7, ale ty się prujesz o 1 xD

trukomholek

Nie wiem o którym koledze mówisz, jedyną 7 jaką widzę to kolega, który założył temat, a z Nim przecież się zgodziłem ;)

John_Shepard

Twoją logiką powinieneś do niego też mieć pretensje o za wczesną ocenę.

007arek

Przynajmniej widział te dwa odcinki, a nie jak większość, dała 1, "bo tak", nie oglądając nawet pierwszego odcinka.

ocenił(a) serial na 1
John_Shepard

koledze który utworzył ten post 2 odcinki wystarczyły by dać ocene 7, czemu jego się nie czepiasz że nie widział finału?