Władca Pierścieni: Pierścienie Władzy: Sezon 1 Władca Pierścieni: Pierścienie Władzy sezon 1, odcinek 3

Władca Pierścieni: Pierścienie Władzy | Adar

1h 9m
5,5 2,8 tys. ocen
5,5 10 1 2836
Władca Pierścieni: Pierścienie Władzy
powrót do forum s1e3

3 odcinek

ocenił(a) serial na 3

Rzadko się wypowiadam przy serialach ale tutaj muszę. W skrócie - 3 odcinek to koszmar rodem z najgorszych odcinków Xeny. Pani Galadriela to najmniej sympatyczna protagonistka w historii. Tyle.

ocenił(a) serial na 1
siedem

jestem po trzecim odcinku... i powiem ci że w chwili obecnej jestem już w 100% pewien że ten serial klasyfikuje się do kategorii "pseudo-fantasy dla gospodyń domowych". no niestety...

ocenił(a) serial na 5
siedem

Jestem przed trzecim odcinkiem. W Silmarilionie Galadriela była opisywana jako dumna i arogancka więc może nie jest tak źle.

ocenił(a) serial na 3
asceta22

Dlatego błędem było zrobienie jej głowną bohaterką, nie da się na nią patrzeć ani jej słuchać. Dumna to była Blanchett ta jest obrażona na wszystkich.

ocenił(a) serial na 3
asceta22

Doczytaj jeszcze na czym opierała się ta jej "arogancja".

ocenił(a) serial na 5
Wake_up_sheep

@wake_up_sheep O, widzę że na pewno doczytałeś lepiej i nigdy nie doczytam równie dobrze, więc pokaż swoją wyższość trochę bardziej praktycznie i wyjaśnij wraz z odpowiednimi cytatami.

ocenił(a) serial na 3
asceta22

W czymże więc przejawiała się ta jej "arogancja" wg Ciebie?

ocenił(a) serial na 3
asceta22

Aroganckie to może być ludzkie dziecko odszczekujące się mentorowi gdzieś w Rohanie, a jeden z największych Elfów w historii tych istot nie mógł znieść zniszczenia przez Morgotha rozświetlających błogosławione królestwo Valinor - drzew - Telperiona i Laurelinu, przyjęła więc wyrok Mandosa odrzucając ostatnie wezwanie Valarów i wyruszła do Śródziemia jako jeden z przywódców Noldorów, by walczyć z Melkorem. Także, nie. Nie była opisywana jako "arogancka".

ocenił(a) serial na 5
Wake_up_sheep

W kryteriach rang, elf do valara był trochę jak dziecko i mentorzy więc dzięki za potwierdzenie.

ocenił(a) serial na 2
asceta22

Ona nie jest dumna i arogancka. To jest rozkapryszona nastolatka w fazie buntu. Nie da sie polubić czy nawet utożsamić z taką postacią. Ona ma zalążki na fajny czarny charakter, ale nie na protagonistę...

ocenił(a) serial na 5
Giovani_Lione

Bo w pewnym momencie niemal stała się czarnym charakterem.

ocenił(a) serial na 3
asceta22

Nie, nie stała się. Ale ciekawi mnie o którym momencie myślisz?

ocenił(a) serial na 5
Wake_up_sheep

W całości takie momenty miała dwa. Nic cię nie ciekawi tylko puchniesz i chcesz się ponapinać.

ocenił(a) serial na 3
asceta22

Po Ci to wróżenie z fusów. Naprawdę ciekawią mnie te momenty o których piszesz. Jedna to zapewne "próba pierścienia", tutaj rzeczywiście było ryzyko ale czy aby tak wysokie jak mówisz. Drugi przypadek - musiałbym ponownie prześledzić jej historię ale może chodzi Ci właśnie o to, że nie zastosowała się do zakazu Vakarów, a potem nastąpił cały ciąg różnych zdarzeń, z których jedno mogło być właśnie tym o czym piszesz. Nie pamiętam dlatego pytam.

ocenił(a) serial na 3
Wake_up_sheep

Chodziło mi oczywiście o wezwanie Valarów, a nie zakaz (szanowali wolną wolę)

ocenił(a) serial na 5
Wake_up_sheep

Zgadza się. Ale szacunek Valarów dla wolnej woli nie był taki znowu kompletny, skoro skutkował wygnaniem.
Co do pierwszego razu miał on miejsce, gdy Fëanor, którego i tak już darzyła niechęcią, targnął się na Teleri (nie pamiętam pisowni - może być błąd). O ile pamiętam, Galadriela nie przyjęła tego dobrze i z amoku wyrwały ją śmierć Fëanora i małżeństwo.

ocenił(a) serial na 3
Giovani_Lione

Amazon przedstawił ją jako typową julkę z tik-toka. Smutne, że niektórzy próbują jeszcze coś takiego usprawiedliwiać :(

siedem

Zgadzam się. Galadriela to najmniej sympatyczna postać. Co za paskudna baba, aż chciałoby się rzec. Nic tylko: "ja, ja, ja" i jeszcze raz "ja", bo mnie się należy. Ciągle się wywyższa i traktuje każdego z pogardą, nawet własnych rodaków.

ocenił(a) serial na 3
forek23

Może tak ma być i się zmieni :D

ocenił(a) serial na 8
forek23

I właśnie dzięki temu jest dobrze przedstawiona. Elfy, zwłaszcza z jej szczepu lubiły się wywyższać. Daje też oczywiście to twórcom furtkę, by z biegiem czasu pokazać jej przemianę i to, jak nabierze pokory.

Poza niepotrzebnym pokolorowaniem obsady, serial póki co trzyma naprawdę dobry poziom, dużo lepszy niż się spodziewałem.

ocenił(a) serial na 3
truegod

Pokolorowanie obsady przy tym scenariuszu to najmniejszy problem.

ocenił(a) serial na 3
truegod

Została przedstawiona tragicznie źle, jak typowa juka z tik-toka. Zachowaniem nie przypomina jakiegokolwiek elfa, a co dopiero Galadrielę z II Ery.

ocenił(a) serial na 3
siedem

W trzecim odcinku najgorsze są harfooty. Toż to mali psychopaci :D Jak nie nadążasz za wszystkimi to Cię zostawią na pewną śmierć. Masz ciężki wózek i nie masz rodziny jak Poppy pomogą ci go ciągnąć? Nie! Musi ciągnąć sama. Gość zginął tragiczną śmiercią zagryziony przez pszczoły, a oni się z tego śmieją i mówią że był idiotą. Ja nie wiem co sobie myśleli scenarzyści. Że to są fajne hobitopodobne ludziki, które publiczność pokocha? To dlaczego zrobiliście z nich takich dupków? Nie rozumiem tego :)

ocenił(a) serial na 3
Magda_Auraxik

O tak - hobbici jako bezwzględne istoty to najciekawszy pomysł. Tak samo świętowanie przez nich święta plonów - w końcu u ludów wędrownych to norma.

ocenił(a) serial na 3
siedem

Przepraszam w sumie, bo tu rozmowa jest o Galadrieli, a ja się wtrąciłam z tymi harfootami :P Ale mnie tak zszokowały, że musiałam to z siebie wyrzucić, bo na początku ich lubiłam, a teraz kojarzą mi się z tymi gremlinami, które na początku słodkie zmieniają się w takie wredne paskudy :D I tak sobie myślę na co jeszcze ich stać, może na kanibalizm ;D Jak któryś z nich wykituje, a oni: O! Będzie obiad. Z kości zupę się zrobi, a z reszty zapasy na zimę ;D No nie mogę z nich po prostu. Ten serial to niezła komedia.
A Galadriel faktycznie jest okropna. Najśmieszniejsze jest to, że wie rzeczy których nie powinna wiedzieć i na odwrót. Robi maślane oczy do Halbranda i mówi mu, że jest królem południowych krain. A on jej na to, że ten symbol, który nosi znalazł przy zwłokach i sobie wziął. A ona to zlewa i powtarza, że jest królem w łachmanach. Skąd ona to wie? Przecież dopiero co go poznała! On może być kimkolwiek, co z tego że skoczył po nią do wody. To jeszcze nie znaczy, że jest królem, bo nic o nim nie wiadomo.

ocenił(a) serial na 5
Magda_Auraxik

W drużynie pierścienia, przy przyjęciu urodzinowym Bilba, hobbici generalnie też wychodzili na małostkowych gnojków. Wścibscy plotkarze, zazdrośni, łasi na cudze mienie. Tych co odstawali od normy w jakikolwiek sposób nazywano dziwakami i nie zadawano się z nimi, chyba że można było osiągnąć tym jakąś korzyść lub wynieść z imprezy srebrną zastawę.

ocenił(a) serial na 9
siedem

bez przesady.Wiedzmin od Netflixa to dopiero dno a LOTR od Amazonu naprawde dobrze sie oglada i o ile 1.2 odcinek 9\10 daje to 3 odcinek 7 daje nie bylo tak zle jak sie wydaje wam.Czekam na 4 odcinek