PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=463925}

W świecie Jane Austen

Lost in Austen
2008
6,3 3,3 tys. ocen
6,3 10 1 3266
W świecie Jane Austen
powrót do forum serialu W świecie Jane Austen

Co za porażka! Spłycenie i spaczenie powieści w tym filmie przerosło moje najśmielsze oczekiwania. Nie siadałam do tego filmu uprzedzona, wręcz przeciwnie - byłam ciekawa takiej przeróbki. Ale jako miłośniczka Jane Austen jestem co najmniej zbulwersowana zachowaniem Amandy. Jak można??!!

ocenił(a) serial na 5
delicateblonde

Mnie ogólnie serial sie podobał, posmiałam się trochę. Jak dla mnie role męskie: Bingley - uroczy, takiego go sobie wyobrażałam, Darcy -<oprócz Colina rewelacja jak dla mnie> no i...Wickham - wreszcie taki jaki powinien być, młody <bo stary był w wersji z '95r i to było widać> i przystojny, taki powinien byc uwodziciel, choć tutaj jego winy są troche umniejszone. Nie traktowałam serialu poważnie, jednak się w niego,,zaopatrzyłam" i dla poprawienia humoru czasem obejrzę. Jednak bardzo mi się nie podobało zachowanie Amandy <troche mi ta aktorka nie pasowała, ale już się przyzwyczaiłam do niej>bo jak dla mnie jest troche zbyt hmm?...jak to nazwać?wylgarna?-nie to za mocne słowo. obcesowa? może zbyt współczesna?Powinna byc tochę delikatniejsza. dobra zostawmy to, o co mi chodzi? Już mówię. Ok ja wiem, że twórcy chcieli pokazać różnice pomiędzy naszym światem, a czasem Regencji i Amanda powinna się troche gubić bo to inne czasy, obyczaje i w ogóle. Ale za dużo tego było. Ok skoro czytała DUMĘ I UPRZEDZENIE to powinna z samej książki choć wiedzieć jak sie ludzie zachowali. Może ja ekspertką nie jestem w dziedzinie Regencji<choć czytałam troche na ten temat> to, gdybym znalazła się na miejscu Amandy to probowałabym się choć trochę przystosować do otoczenia. może nie całkowicie jednak tak, abym nie robiła powszechnego ,,zgorszenia":) swoją osobą.Przykład? Amanda upiła się na balu. To niedopuszczalne było.Albo prezentowanie lydii swojej ,,dolnej"fryzury - okropne. Dobra może innym razem podam więcej przykładów, ale Ci co oglądali wiedzą o co chodzi. a tak z innej beczki, skoro serial nosi tytuł LOST IN AUSTEN to byłoby nawet ciekawie, gdyby tak ,,przerobili" inne książki. Szczególnie byłabym ciekawa takiej wersji EMMY. Skoro Amanda darła koty z Darcym ciekawe, jakby jakąś inną bohaterkę pouczał mr. Knightley:)?

delicateblonde

Porażka na całego! Na początku jeszcze nie było tak źle, ale koniec był po prostu żałosny! O głównej bohaterce w ogóle szkoda gadać! Wpakowali wulgarną lafiryndę w taką piękną historię...
Echh... Normalnie brak mi słów...

ewusekr

Dokładnie. Dla mnie też wielkim minusem serialu jest sposób, w jaki poprowadzono postać Amandy. Z książek Austen, choćby i z samej "Dumy i uprzedzenia" można się dowiedzieć mnóstwa rzeczy o kulturze, zwyczajach i zasadach panujących w tamtych czasach, Amanda sama na początku mówi, że pokochała te maniery, język, kurtuazję, a kiedy ląduje w tym świecie wydaje się wiedzieć jedynie, kto z kim powinien się spiknąć i że Darcy w mokrej koszuli wygląda sexy. Irytujące jest też to - i to jest drugi wielki minus - że wypomina bohaterom książki, że nie są tacy, jak ich sobie wyobrażała, że się zawiodła i rozczarowała ich światem, a przecież to właśnie jej pojawienie się w nim zapoczątkowało lawinę pomyłek i wypaczeń, a inne rewelacje, jakich dowiaduje się o niektórych postaciach, to wymysły scenarzystów (czy też autorki książki), niemające nic wspólnego z wizją Austen. A szkoda, bo to wizja sama w sobie bogata i godna zatracenia się w niej. Ten serial powinien się raczej nazywać "W świecie fanfików pisanych przez fanki do Colina Firtha w obcisłych spodniach wzdychające".