W świecie Jane Austen

Lost in Austen
2008
6,3 3,3 tys. ocen
6,3 10 1 3269
W świecie Jane Austen
powrót do forum serialu W świecie Jane Austen

Troche sie zawiodlam

ocenił(a) serial na 8

jestem fanka "Dumy i uprzedzenia"/ Serial zapowiadal sie OK, ale to jednak nie to czego sie spodziewalam. Ten serial nie oddaje tych wrazen co Duma i uprzedzenie produkcji BBC. 6/10

ocenił(a) serial na 8
ZabusQ

Ja także jestem zagorzała fanką "Dumy i uprzedzenia", ale uważam,że serial jest świetny. Ma w sobie ten czar jaki miała "Duma i uprzedzenie" ale jest też świeży i pełen humoru :) Obejrzałam dwa odcinki jakie się ukazały i czekam z niecierpliwością na dalszy ciąg przygód Amandy :)

użytkownik usunięty
ZabusQ

Mi też się podoba. Wiadomo, że nie oddaje tych samych wrażeń, bo to w końcu nie jest "Duma", wszystkie sytuacje, które w ekranizacji miały wzbudzać podekscytowanie, tu mają raczej śmieszyć. I mnie osobiście śmieszą :). Po drugim odcinku nie mam pojęcia, jak oni to wszystko naprostują, o ile w ogóle naprostują.

ocenił(a) serial na 8

Ja też właśnie zachodzę w głowę jak oni to wyprostują..A swoją drogą aktor grający pana Collinsa został świetnie dobrany...

ocenił(a) serial na 1
ZabusQ

Ja też się zawiodłam. Przede wszystkim Amanda mi nie pasuje. To raczej przykre, że taka urocza bohaterka jak Lizzy jest zastąpiona taką kretynką.

ocenił(a) serial na 8
ZabusQ

Wlasnie skonczyl sie trzeci odcinek i no coz...podobal mi sie :D. Z 6/10 zmieniam na 8/10. Fajna scena...jak Amanda prosi Darciego by sie zanuzyl w zasadzawce...miodzio :)

ocenił(a) serial na 8
ZabusQ

Aha... Amanda tez mi jakos nie pasuje. Cos mnie w niej drazni. No ale pewnie z zalozenia miala sie bardzo roznic od Lizzy.

użytkownik usunięty
ZabusQ

Mi się wydaje, że Amanda z założenia miała być trochę roztrzepaną i niekoniecznie mądrą fanką nie tyle Jane Austen, co "Dumy i uprzedzenia", która lubi to, bo "to jest takie romantyczne". Poza znajomością treści książki nic nie wie o epoce itp. Gdyby była rozsądną, wykształconą wielbicielką Jane, to od razu przeistoczyłaby się w pannę z epoki, ale wtedy nie byłoby serialu - bo mielibyśmy "Dumę i uprzedzenie" z Amandą zamiast Lizzy. A po co kolejny film a la "Duma"?
Zastanawia mnie, czy jeżeli film odniesie sukces, to telewizja będzie kontynuować pomysł z innymi książkami JA. Serialowi nadali taki tytuł, że nie odnosi się tylko do "Dumy", więc kto wie... ;)

ocenił(a) serial na 8

Zgadzam się-tutaj nie chodziło o podmianę bohaterek,ale pokazanie kogoś kto uwielbia "Dumę..." jako książkę,ale nie ma żadnej wiedzy o epoce,bo i po co to komu do szczęścia :)

ocenił(a) serial na 1

No ale przecież to jest "Duma i uprzedzenie" z Amandą zamiast Lizzy. ;)

ocenił(a) serial na 9
ZabusQ

Bardzooo prosiłabym o krótkie streszczenie tych 3 odcinków. Plizz

A jutro kolejny odcinek. Przynajmniej w Anglii :P

użytkownik usunięty
ZabusQ

też się zawiodłam... pierwsze dwa odcinki były całkiem fajne. taka swobodna i pełna humoru interpretacja. ale już w trzecim odcinku przesadzili! nie chcę zdradzać szczegółów tym, którzy nie oglądali... ale myślę, że każda fanka twórczości Austen będzie trochę w szoku. szkoda tylko, że nie w pozytywnym tego słowa znaczeniu.

prosze streście mi je!!!!!

Dreamer (z koleżanki profilu)

ZabusQ

Uwielbiam literaturę o tematyce z tamtej epoki i z niecierpliwością czekałam na obejrzenie "Lost in Austen". Właśnie skończyłam oglądać ostatni odcinek i jestem zachwycona. Ten serial to, moim zdaniem, arcydzieło! Scenariusz cały czas powraca do akcji toczącej się w książce, ale Amanda niesamowicie namieszała. Dzięki temu serialowi chyba polubię postać Wickhama:) Gorąco polecam wszystkim miłośnikom Austen którzy chcieliby być mile zaskoczeni nietypowym rozwojem akcji:)

ocenił(a) serial na 9
LadyBird

gdzie oglądałaś??

......................

Bella_94

http://peb.pl/seriale/386953-rapidshare-lost-in-austen-2008-a.html
tu można znaleźć wszystkie odcinki;)

ocenił(a) serial na 9
gosiek_7

Dzięki bardzoo

:*

<.........>
<.........>

Bella_94

Ja mam odcinki z torrenta:) np. z minovia.org

ocenił(a) serial na 7
ZabusQ

Nie-sa-mo-wi-te! Serial będący wariacją na temat "Dumy i uprzedzenia", nie jest "Dumą i uprzedzeniami"! Jak to się mogło stać. No jak?

ocenił(a) serial na 7
otis_tarda

kurde chyba sie tym nie umiem obsługiwać :/
Ściągnełam pierwsza część 1 odcinka rozpakowałam i nie chce mi odtwarzać... Ktoś może pomóc? :)

mibama

trzeba ściągnąć wszystkie cztery części pierwszego odcinka, a potem rozpakować je jednocześnie, wszystkie razem :)

ocenił(a) serial na 7
Apollina

dzięki :) za krotki za krotki za krotki

użytkownik usunięty
ZabusQ

Jak większość forumowiczów jestem wierną i zagorzałą fanką dzieł Jane Austen . :) Powieści i ekranizacje są naprawdę niebanalne i piękne . Długo polowałam na "Lost in Austen" . Aż w końcu obejrzałam.

Oglądałam serial z zapartym tchem , jest bardzo wciągający . Jestem mile zaskoczona , bo serial okazał się strzałem w dziesiątkę :)

Ciekawie było widzieć , jak Amanda krzyżuje losy książkowych bohaterów . Przynajmniej zawierał jakieś inne perspektywy . ;) Kocham powieści Jane , a ten film wszystkiemu zaprzeczył ;) Mimo wszystko bardzo mi się spodobał . Na pewno jeszcze nie raz do niego powrócę :)

Gra aktorów przypadła mi do gustu - dialogi były płynne , gra świeża i prostolinijna :)

Podobała mi się gra Toma Riley'a :) Gemma była jak zwykle fantastyczna :) Brawa również dla pozostałych aktorów .

Bingley również został ciekawie przedstawiony .

Nie mam żadnych zastrzeżeń :)