Wiele postaci. Pośmiać się można z Guttmana, Stopczyka i Racewicza (szczególnie jak rozmawia z synem o szkole:)
a tak wogóle to wszystkie postacie są świetne. Bardzo ciekawy serial. Młodzież może zobaczyć jak się kiedyś żyło i wogóle...
Racewicz zdecydowanie!!ogolnie Kondrat w tym serialu to klasa sama w sobie , jakos nie umiem wyobrazic tego serialu bez niego.
byłbym zapomnial.Najwiekszym kozakiem jest Maciej Derbich.Gdy patrzylem osttanio na te jego wszystkie to normalnie lezalem ze smiechu.Plus jego kumpel Akindu:)Hehe
-Derbich i Akindu zwłaszcza ten drugi mistrzowie przezabawnych sytuacji:D( np. kupiłem ci masć na impotencja ,żeby Ci stojało") nie mogłam opanować śmiechu.:D
- Marta wyrazista postać nastolatki z jednej strony zbuntowana tu eterek tam znowu alkohol z tatuśkiem, krnąbrna, pyskata w 1 serii w 2 dojrzała, zrozumiała pewne sprawy nie była już taka naiwna.Pomagała chorej sąsiadce też chwilami miała świetne odzywki zwłaszcza do Piotrusia:D" Uważaj kotku jak się do mnie odnosisz bo jak powiem mamie jak się nazywa twoja choroba to ci od razu gorączka spadnie":D Fajna niejednorodna postać dobrze odegrana przez młodziutką wtedy Jowitę:)
- Adam Racewicz- tak jego przepytka historii z Piotrusiem jest już kultowa:D świetny Kondrat
- Leon Guttman kapitalny pozytywny duch zespołu jego docinki zwłaszcza do pani Bożenki były bezbłędne:D
-Janek Duraj i jego jakże kultowe powiedzonko jezzusmaria!
Serial dla mnie kultowy i wspaniały wspaniałe postaci nie przesłodzony jak te dzisiejsze ulepki typu Klan czy M jak Miłość nie przesadzony bliski życiu a do tego wspaniała obsada. Ma u mnie mocną dyszkę:)
Ja własnie trafiłam na niego przypadkiem,oglądam i co mnie zszokowało to wątek, że jedni z głównych bohaterów Ewa i Paweł którzy są narzeczonymi, okazali się przyrodnim rodzeństwem! kurde przecież to jest jakaś patologia! u mnie to budzi wewnętrzny sprzeciw i nie mogę i nie chcę oglądać tego serialu mimo że chciałam sobie looknąc trochę bo pamiętam ten serial z dzieciństwa.Takich wątków nawet teraz nie ma w serialach.
Wszystko ładnie pięknie tylko okazało ,że wcale nie byli nawet przyrodnim rodzeństwem Paweł był adoptowany przez Hanisza, gdyby się o tym z listu ojca nie dowiedzieli to małżeństwem by nie zostali.
Miałam nadzieję że tak się jednak okazało, co nie zmienia faktu że przez jakiś czas była sytuacja że żyli ze świadomością że robili ze sobą''ten tego'' mimo że są rodzeństwem,co jednak jest obleśne.
Lubię prawie wszystkie postacie, są charakterystyczne i z pazurem, dobrze napisane przez dobrych scenarzystów i dobrze zagrane przez dobrych aktorów.. Łatwiej już mi będzie wymienić te osoby z serialu, które mniej lubię. Oto lista:
1. Pani Maria - trochę nijaka, bez "charakterku" typowego dla większości postaci, no i typ urody... tak szczerze to uważam, że ta pani jest okropnie brzydka i nie chodzi o wiek bo np. Suchecka mi się podoba. Ogromna broda i brzydka mimika.
2. Mariola Kaczorek. Też trochę za wygląd bo też ma wielką brodę jak Pani Maria. No i nie mogę zrozumieć dlaczego jest w laboratorium lubiana i ogólnie prezentowana jako postać pozytywna, ja ją mniej lubię niż Panią Bożenkę.
3. Edek. Wyjątkowy pajac, zupełnie nieprzekonujący jako taksiarz-cwaniaczek, wygląd i zachowanie raczej wielkiej fajtłapy.
4. Stary Hanisz. Najbrzydszy facet na świecie no i to śmieszne-pocieszne modulowanie głosu w czasie mówienia.
5. Władzia. Za całokształt. Niby dobrotliwa a dla mnie irytująca.
6. "Nowa" Ewa. Zepsuła postać świetnie stworzoną przez Agnieszkę Robótkę-Michalską.
Przeczytałem twój wpis, jest on dość stary, ale zauważyłem, że bardzo oceniasz ludzi pod kątem urody. Stary Hanisz nie był pięknym facetem, ale czego ty chcesz od 69-letniego, schorowanego gościa? On nie modulował głosu, tylko taki po prostu miał. Chorował i taki miał. A Maria (Horawianka) miała przecież 60 lat - ani była ładna, ani brzydka. No jak to kobieta w tym wieku. Dziwne takie patrzenie na urodę starych ludzi i to jeszcze ich brodę :) Do głowy by mi to nie przyszło. A Guttman ze swoimi brązowymi zębami ci się podobał? Dziwne. Skoro już wymieniłeś tych, których nie lubisz, to ja najbardziej nie lubiłem pierwszej Ewy. Zahukana, niepewna siebie, niestała, nie wiedząca czego chce, ciągle z jakimiś pretensjami. Druga Ewa była już inna, bardziej pewna siebie i nawet ładniejsza, skoro to już takie ważne. Dla mnie pierwsza Ewa to była postać negatywna, która niby szukała jakiejś kobiecej godności, samodzielności, a finalnie nie umiała tego zrobić i stawała się wtedy na powrót nieporadną kobietką na łasce innych. "Chcę być dzielna i sama wymienić żarówkę, nie potrzebuję niczyjej pomocy, ale po pierwszej nieudanej próbie i tak zrobię piękne oczka i wyręczy mnie mężczyzna" - tak ja to widziałem. Pomijając słabą grę aktorską.
Renata Glinicka - jako na początku czarny charakter i wyróżniająca się na tyle innych postaci
Danka Mayer - Sex Bomba w serialu. Kobieta z klasą, pachnąca zachodem. Chyba najlepiej ubrana kobieta w serialu. W sumie w tym okresie Pani Dorota Kamińska wyglądała pięknie
Krystyna Duraj - za charakter i za to że lubiła kokietować
Leon Guttman za charakter i poczucie humoru
Wanda Paciorek - za rozrywkowy tryb życia oraz nowoczesne wychowanie
moje ulubione postacie :
1.Ewa ale ta grana przez Agnieszkę Robótkę-Michalską, Rakowska ją kiepsko grała.
2.Racewiczowie
3.Duraj
4.Wanda Paciorek
5.Danuta Mayer
6.Dawid Mayer
7. Leon Guttman
8.Paweł
9.Sucheccy
10.Pani Maria
11.Pani Bożenka grana przez Irenę Karel
12. Stopczyk
13.Dorota
właśnie "odświeżam" sobie ten serial po latach. Dla mnie pozycja kultowa tak jak przełom lat 80 i 90tych (dzieciństwo ehh :) )
Ulubione postaci:
Marek Konrad - doskonale zagrał Racewicza, sceny jak się wściekał się na Piotrka, żonę czy Stopczyka są mistrzowskie
Wiesław Drzewicz - jako (Gutt)man - po prostu "Dobry Człowiek " ;)
Leon Niemczyk - docent Stopczyk - mistrzosko zagrana rola aparatczyka, krętacza, podstarzałego bawidamka
Renata Pękul - Krystyna Duraj - w wieku 7 lat kochałem się w niej a pierwszych miłości się nie zapomina :)
Stopczyk
Niby cwaniaczek aparatczyk momentami cham ale jak przychodzi co do czego pomaga Ewie w zdobyciu leku dla dziecka
Pani Bożenka-Miss Katastrofa:)
Agnieszka Robótka Michalska była ok ale była mega cierpiętnicą