Dla buczących tutaj spxrmiarzy przesłanie
jak klikniecie w tą "dwójkę" przy niej otwiera się "RANKING RÓL KOBIECYCH"
- to NIE JEST ranking aktora, to jest ranking ROLI
- NIE MIELIŚMY jakiegoś odpowiednika hogwartu z harrego pottera a tutaj w jakis sposob stworzyli klimat
- rolę tworzy aktor, scenograf, ktoś pisze dialogi, ktoś tworzy kostiumy finalnie tworząc ROLE, więc to nie jest ranking aktora tylko roli na którą składa się praca kilku osób.
- nie mieliśmy takiej roli gdzie dziewczyna w gotyckim stylu nie mrugająca oczami, nie okazująca często emocji oraz nielubiąca dotyku
- co jeszcze składa się na rolę? to ze mieliśmy ich setki ale czasami rola oraz jakaś scena jest IKONICZNA, coś co pamiętamy. Tak była rola z tym jak przytulila w koncu przyjaciółkę, tak był "tylko taniec" który stał się popularny, ale właśnie czasami jakaś rola tworzy coś ikonicznego czyli pamiętasz te scene. Przykłady? Pierwsza rozmowa Hannibala z tą kobietą z FBI co przyszła w milczeniu owiec do jego celi. Nie miał aż tak dużo czasu w filmie, ale ta scena była tak ikoniczna, że dzięki temu dostał nawet oscara
- ikoniczna scena w nagim instynkcie Sharon White z przekładaną nogą, jakiś gest, jakiś ruch, jakaś scena, a jak ktoś powie scena hanibala w celi z milczenia owiec to coś w mózgu dryga, dlatego ta rola jest ciekawa, pierwsza w takim stylu, ikoniczna, sama zaprojektowała ten taniec i tyle. Dlatego rola jest wysoko w RANKINGU ROLI, a nie dorobku aktorskiego.
p.s mam 28 lat, generalnie jestem dosyć "psychologiczną" mentalnością, lubie hannibala (serial kozacki), dahmera, mindhunter ponieważ odnajduje złożony proces psychologiczny tego co doprowadza osoby do danych zaburzen psychicznych oraz przyczynowości skutkowej. Show trochę target +13/16 lat ale ma to coś, jest właśnie otagowany KOMEDIA, więc nie ma tam wynioslych scen jak w Hannibalu bo to nie ten typ. Więc plucie "o to dla dzieci, o nie było takie mroczne" zdeptać opluć, tylko scena z ojcem chrzestnym. Kinematografia ma różne typy albo się odrywasz albo masz dramaty psychologiczne, to że jedno nie jest drugim nie znacza ze nie osiagnelo sukcesu oraz tego co powinno. Ortega zrobiła dobrą robotę ikonicznej postaci co się rozpowszechniło i przed "telewizorem" 15 latek obejrzy to i spełni zadanie czyli mu sie spodoba, sprawi mu przyjemność porozmawia o tym ze znajomymi. Nie dla niego dahmer o kanibalu który zabijał osoby żeby od niego "nie odeszły" gdzie odrzucali go rodzice więc kolekcjonował szkielety itd. pewne rzeczy są dla pewnych osób w pewnych celach. Mimo ze wspomnialem jaki mam wiek i jakie show najczesciej ogladam to Wednesday mi się spodobało, wolalbym zeby było trochę + 16 krwiście itd, ale Ortega miała bodajże 19/20 lat i też klimat postaci spowodował że mi się "spodobała", tyle.