PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=232988}

Westworld

2016 - 2022
7,9 110 tys. ocen
7,9 10 1 110208
6,5 33 krytyków
Westworld
powrót do forum serialu Westworld

Jak wszyscy widzimy 3 sezon jest praktycznie nowym poączątkiem całej produkcji. Cały Westworld został z tyłu i mamy do czynienia z kompletnie nową Sytuacją gdzie jedynym łącznikiem z pozostałymi sezonami są postaci. Oraz poszczególne wątki. Wielu ludzi przeklina że to już nie to samo itd. Ale moim zdaniem jest to wspaniały choć kontrowersyjny zabieg. zabieg
W każdym razie o to wlasnie chodzi żeby nie klepać non stop tych samych tematów. Idealnym przykładem tego był np Spartacus. 1 sezon był na małą skalę - akcja działa się tylko w Domu treningowym Gladiatorów ale na końcu zostaje zorganizowany bunt i główne postaci wyrywają się z tamtąd. Drugi sezon to już większy rozmach Bo kumają się oni z innymi zbuntowanymi gladiatorami i robią z tego partyzantkę. Więc mamy bieganie po lasach , zasadzki na rzymian. Coś kompletnie innego od "stacjonarnej akcji z 1 wszego sezonu" zas 3ci sezon z podtytułem wojna potępionych pokazuje jak rebelia rozszeżyła się na całe imperium rzymskie i mamy pokazane wojny buntowników z rzymianami także skala rośnie jeszzcze bardziej i dalej ma nie wiele wspólnego ze skubaniem rzymianm po kostkach z drugiego sezonu. I to jest wlasnie piękne każdy sezon prezentuje nam nowe "ramy" w których dzieję się historia. W grach np mielismy tak w Gothicu gdzie pierwsza część działa się pod magiczną kopułą do której mozna było wejsc ale nie dało sie już wyjść. W drugiej części kopuła padała i otwierał się przed nami teren ogromnej wyspy. Zaś w częsci 3ciej bohater płynął na kontynet gdzie było epicentrum wojny z orkami i Akcja rozgrywała się juz nie na małym polu ograniczonym barierą ale na całym kontynencie. I to samo jest z WestWorld. Naprawdę chcielibyście po tym wszystkim co się wydarzyło żeby nie wiem został otworzony nowy Park i historia zatocczyła koło ?? Jeśli lubicie takie rzeczy to idealnym tutaj dla odmiany przykładem jest Dom z Papieru. Pierwsze 2 sezony to wspaniale pokazany skok na mennicę. Historia zamknięta ale zdecydowali się kręcic dalej i zamiast wlasnie pójśc opisywanym przeze mnie schematem czyli teraz pokazać jak całą ekipa jest np ścigana po tym co zrobiła. Twórcy po prostu zdecydowali że bohaterowie zorganizują teraz nowy skok tym razem na bank z rezerwami złota. I mamy odgrzewany kotlet. Ja osobiscie wole odważne ewolucje historii niż wałkowanie tego samego schematu.

A jakie jest wasze zdanie lepiej wałkować ten sam sprawdzony schemat do bólu - gdyby bunt hostów przebiegał wolniej i mieli byśmy prezentowane kolejne wersje parków czy wlasnie przywalenie z grubej rury jak to się dzieje gdzie mamy przeniesioną akcję do świata rzeczywistego kosztem totalnej zmiany klimatu serialu ? Ja oczywiscie jestem za tą drugą opcją ale musi ona być zrealizowana dobrze a w moich oczach 3 sezon WESTWorld robi to wspaniale. Jedyny minus jest taki że to wszystko jest mega skomplikowane.. I do pełnego zrozumienia wszystkiego nie obejdzie się bez przypomnienia sobie dwóch pierwszych sezonów żeby móc łapać się w wątkach.. To jest w sumie jedyny minus

mordarg

Jestem zadowolony z 3 sezonu, to najlepszy sezon ze wszystkich, jest logiczna i najwlasciwsza kontynuacja poprzednich, choc oczywiscie rozne niedociagniecia mozna znalezc, bo teraz scenarzysci nie przywiazuja wagi do szczegolow, wystepuja wiec czasami rozne niedorzecznosci, brak wlasciwej kontynuacji itp., ale i tak jest znacznie lepiej niz bylo, a juz szczegolnie w porownaniu z tragicznie bezsensownym sezonem 2.

ocenił(a) serial na 9
cameronphilips

No jakby nie patrzeć to co się dzieje tutaj mogło już się na upartego dziać w sezonie drugim. Ale on był wlasnie takim powtórzeniem w jakimś stopniu wszystkiego jeszcze raz przez co bałem się że serial wgl pozostanie na tym samym poziomie kiedy będą ta historię mielić po raz trzeci. Na szczęscie się myliłem ;)