PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=232988}

Westworld

2016 - 2022
7,9 110 tys. ocen
7,9 10 1 110212
6,5 33 krytyków
Westworld
powrót do forum serialu Westworld

Po trzech odcinkach ciągle mam te samo wrażenie. Że to jest zbyt pogmatwane. Mam zbyt dużo pytań, ale nie odnośnie samej fabuły tylko zwykłych podstawowych elementów m.in. parku - Gdzie się on znajduje? Jak goście się tam przenoszą? Czemu jedni giną, a drudzy nie? Czemu dzieje się tak i tak? Nie za bardzo rozumiem też jakim mechanizmem są te wszystkie hosty itp. i jak działają. Raz mozna ich wyłączyć przez pada, raz dotknięciem...

Oczywiście w przypadku takich seriali lub filmów pytań jest wiele. Ale z czasem tylko fabuła pozostaje zagadką. A tutaj... Mam wrażenie, że na niektóre pytania nie dostanę odpowiedzi. Ech, nie wiem, czy ktoś mnie zrozumie. To tak jak w przypadku Prestiżu i Incepcji - mimo ogólnego chaosu oraz kilku teorii, wszystko jest jasne i dopracowane. Tutaj... sama nie wiem. Mam wrażenie, że jest zbyt dużo luk.

urinmyveins

jak pisałem wszędzie moim zdaniem gości to "surykaci" z swoimi hostami. Serial dobrze sie zapowiada i mam nadzieje że nie pójdzie w kierunku "lostów"...

urinmyveins

Film może sprawiać takie wrażenie bo w 1 odcinku na początku myślałem, że to VR. Ale jednak nie, samo obudzenie się burdel mamy w 2 odcinku gdzie zobaczyła trupy po masakrze w miasteczku jest raczej dowodem, że to nie żadni surykaci tylko te same ciała i wchodzą do parku po prostu przez jakiś system transportowy. Całe to laboratorium jest pewnie gdzieś pod ziemią, w okolicy. Przecież obsługa chodziła tam i zbierała ciała... Nie nie, to musi być wszystko real.
Ciekaw jestem tego ich "kodu" zabezpieczającego ,tych dwóch linijek przez, które nie mogą zabić człowieka. Trochę to naciągane :)

Natomiast trzeci odcinek był wspaniały.
Napisałem to już gdzie indziej. Dosżło do mnie co oni chcą pokazać. Tego chyba jeszcze nigdzie było.

Historia powstawania świadomości u sztucznej inteligencji ( teraz uwaga ) pokazana z jej perspektywy czy osoby.

Te wszystkie tajne rozmowy i tryb analizy do końca mnie przekonał. Rozumiecie jak trudne jest to co chcą zrobić? Nie dość, że jeszcze nie mamy tak dobrych AI to oni jeszcze próbują wczuć się w jedną, gdy ta doznaje uczucia samoświadomości. Dla mnie WOW.
I teraz właśnie, trzeba by się wczytać w sławnych psychologów na przestrzeni dziejów, szczególnie w kwestiach behawioralnych. Miasteczko stanie się środowiskiem w którym olbrzymia bomba skrajnych emocji, przeżywanych codziennie na nowo, sprawi, że AI w trybie ekspresowym przejdzie cały ten rozwój jaki człowiek musi przeżyć w wiele lat.
Mega jestem ciekaw co z tego wyjdzie.

ocenił(a) serial na 7
urinmyveins

I to jest dobre, na początku jesteśmy w dupie a potem wszystko się rozjaśnia i wyjaśnia ;)

ocenił(a) serial na 5
WTTW_FILM

No właśnie mam wrażenie, że tutaj tak nie będzie. Napisałam: nie chodzi o zawiłą fabułę. Tylko podstawy. Przykładem może być Sposób na morderstwo - tam też jest wszystko zagmatwane i się wyjaśnia, ale nie mam żadnych wątpliwości, że do spójna i klarowna całość.

ocenił(a) serial na 7
urinmyveins

Zadajesz niedorzeczne, niepotrzebne pytania.

- Gdzie się on znajduje? Np. gdzieś w Arizonie . jakie to ma znaczenie?
- Jak goście się tam przenoszą? Kolejką - symulacją kolejki - pokazywali kilka razy. jakie to ma znaczenie?
- Czemu jedni giną, a drudzy nie? Wszyscy giną lub nie - wg. scenariuszy.