PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=232988}

Westworld

2016 - 2022
7,9 110 tys. ocen
7,9 10 1 110214
6,5 33 krytyków
Westworld
powrót do forum serialu Westworld

Witajcie. Nie wiem czy było wcześniej, ale moje przemyślenia po obejrzeniu tego odcinka. Moim zdaniem coraz bardziej widoczne jest to że Ford mimo gadki o wolności hostów itd. woli nad nimi sprawować kontrolę ponieważ zginą marnie przez dobrą wolę itp. Czyli mamy złego. Dobra wola została wymyślona i zaimplementowana przez Arnolda - ten dobry. Ford nie mogąc znieść tego podejścia do hostów zabił prawdziwego Arnolda a z wspomnień stworzył Bernarda - aby mieć nad nim kontrolę. Skąd ta teoria? Mamy Dolores która idzie w ciemność ; wpływ Forda. Mamy Maeve która znikąd odnalazła w sobie głos i potrafi kierować hostami+jest relatywnie dobra ; ukryty kod Arnolda który teraz wyszedł. Zauważcie że w 1 sezonie Ford ciągle krytycznie wypowiadał się o Arnoldzie jak gdyby gardził nim i jego podejściem za życia. Dodatkowo stworzył Bernarda który ma non stop wątpliwości, zadaje sobie pytania. Sam Ford w 1 sezonie zanim Bernard strzelił sobie w głowę (na jego polecenie) potwierdził że niejednokrotnie przerabiali tą rozmowę ; efekt widocznie jest ciągle ten sam - Bernard odkrywa iż nie jest zły, nie chce być kierowany przez Forda i próbuje się zbuntować. Moim zdaniem o ile zostało w tym odcinku powiedziane do czego jest stworzony park, dodatkowo doszukuję się iż sam Arnold stworzył od początku grę w której udział bierze sam Ford - mimo iż ten nie ma o tym pojęcia i myśli że wszystkim do tej pory steruje czy to za życia czy w tej chwili już wirtualnie. Reasumując myślę że Arnold był o wiele inteligentniejszy niż Ford, nastąpił między nimi konflikt i zaczęła się cała zabawa. Możliwe że też w jakimś stopniu udało się Arnoldowi przenieść do świata Westworld zanim zabił go Ford ; i dzięki temu mamy w tej chwili tak różne podejście hostów do wolnej woli itp.
Jeżeli głównym sprawcą będzie tylko Ford a Arnold faktycznie będzie tylko kopią wspomnień ; będę zawiedziony :P