PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=119350}
5,5 31 tys. ocen
5,5 10 1 30963
3,7 10 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

Najbardziej mnie śmieszy w podejściu ludzi sposób w jaki traktuja ten serial. Pełna powaga i analiza techniczna. Ludzie obudźcie się! Nie łódźmy się to jest polska i polskie są realia. Przyzwyczailiście się do amerykańskich produkcji gdzie nawet komedie mają większy budżet niż polskie filmy które wręcz się proszą o wysokie nakłady środków pieniężnych.
Film faktycznie jest kiepski ale to dlatego że chciano upiec 2 pieczenie na jednym ogniu. Niestety ale nie wyszło.
Serial ma klimat. Wystarczyłoby dodać trochę lepszych efektów specjalnych i połechtać trochę ładniejszymi widoczkami, zameczkami i innymi pierdołami a ci którzy teraz wsioczą na serial pialiby z zachwytu. Zapewne połowa gdy trafia na czarno-biały film nawet nie zaczyna go oglądać. Ale taki urok fantastyki że mało kto patrzy na treść a wszyscy na oprawę graficzną.
Sapkowski wyciągnał ze słowiańskiej kultury ile tylko mógł. Serial moim zdaniem również ma z tego bardzo wiele. A co najważniejsze ma swój klimat.
Akcja toczy się nieśpiesznie ale dla mnie to zaleta. Są pewne usterki ale powinno się patrzeć ogólnie na całość.
Serial ma spójność jakiej film nie posiada.
Muzyka np. jest świetna, że nie wspomne o grze Zamachowskiego który mimo wszystko oddaje w pełni nature Jaskra. Tak właśnie wyobrażałbym sobie prawdziwego barda.
Zapewne znajda się tacy którzy woleliby orkiestre symfoniczną ale nie pasowałoby to tak do całości serialu.
Osobiście lubię WP ale to zwykła 3 tomowa powiastka o niziołkach przemieszczających się po całej krainie. Choć nie powiem warta czytania i obejrzenia.
Dodam tylko jedno, że gdyby taki serial pojawił się 10 lat wcześniej to odniósłby duży sukces i byłby kultowym a teraz podoba sie znikomej grupie osób wczuwających się w klimat.

SPLEEN1981

Zgadzam się z Tobą. Serial mimo swoich wad ma swój klimat i jest ciekawy. Chętnie go oglądam, gdy go emitują w telewizji. Podoba mi się, mimo że nie lubię zbytnio Sbkowskiego, a wolę Tolkiena. Pewnie dla Ciebie to śmiertelna obraza, ale ja woję historie bardziej uduchowione. A serial posiada pewną głębię.

ocenił(a) serial na 9
Arjuna

Nie jest to dla mnie żadna obraza ponieważ serial przekazuje sporo z historii książkowej. Ja również przedkładam treść i sposób ukazania nad efekty wizualne do tego stopnia że gatunek filmu czy książki nie ma dla mnie istotnego znaczenia. Liczy się to czy ma jakąś puentę i czy coś ze sobą wnosi przedstawiona historia. :)

SPLEEN1981

Też uważam, że serial jest lepszy od filmu, ale nie zgodzę się ze stwierdzeniem: "Osobiście lubię WP, ale to zwykła 3 tomowa powiastka o Niziołkach przemieszczających się po całej krainie." Daleko jej do zwykłości. Sapkowskiego lepiej mi się czyta, ale Tolkien nie zasługuje na zwykłość. Zwykle się nie czepiam, ale trylogie czytałem 3 razy a zamierzam niedługo zwiększyć tą liczbę. Powiedzieć mogę, że jest magiczna a zwykłe jest Twoje życie, bo go nie znam. Czepiam się tylko po to, żeby ktoś przypadkiem nie zaniechał tak wspaniałej przygody, jaką jest książką - Władca pierścienia, po przeczytaniu Twojej opinii.

ocenił(a) serial na 9
Cuurre

Może faktycznie ciut przesadziłem.
Chodziło mi o to że WP nie niesie ze sobą takiego ładunku emocjonalnego ja k Wiedźmin.
Nie ujmuję zdolności Tolkienowi ponieważ stworzył bardzo rozbudowany świat i napewno wymagało do wielkiego nakładu pracy.
Przyczepiłbym się tylko jednej rzeczy u Tolkiena. A mianowicie tego, że skupił się bardziej na tym właśnie świecie niż na bohaterach. To trochę taki przerost formy nad treścią w moim subiektywnym zresztą odczuciu. :)
Jeśli chodzi o ekranizację książek zazwyczaj książka wygrywa z filmem. Ale po tych rzeczach które wypisują niektórzy ludzie nerwy mi puszczają. :)