Wszyscy marzą o amerykańskiej wersji "Wiedźmina". A ja marzę o nowej, lepszej, POLSKIEJ wersji arcydzieła
Sapkowskiego, najlepiej film, moim zdaniem. Polacy są w stanie nakręcić naprawdę dobry film, jak dobrze poszukać to
znajdzie się bardzo dobrych aktorów, wystarczy chcieć i mieć pieniądze. Poza tym nie oddawajmy Hollywood najlepszej
polsiej literatury.
Nie wiem do końca kto za to odpowiada, ale wolę żeby powstał dobry film z klasą o przygodach Geralta (chociaż
zekranizować opowiadania) niż film o Smoleńsku, który i tak nic nie wniesie, tylko zmarnuje pieniądze.
Oczywiście nie chcę nikogo urazić, to tylko moje osobiste zdanie.
Też wolałbym polską wersję zamiast amerykańskiej, gdyż mam obawy czy nawet Peter Jackson byłby w stanie uchwycić ten słowiański klimat i folklor. W kraju mamy garstkę dobrych reżyserów i aktorów, którzy nie są pięknisiami pozbawionymi talentu, a nawet efekty specjalne nie są, aż tak ważne, żeby pokazać straszny, ale fascynujący świat wykreowany przez Sapkowskiego. Poza tym od czasu premiery pierwszej części gry CD Projekt wyznaczyła wysoki poziom jakości i teraz, każdy kto chce coś zarobić na wiedźminie musi dać podobny jakościowo produkt...
http://www.youtube.com/watch?v=2wEFq_puDWQ
Ten trailer trwa niecałą minutę, ale więcej w nim profesjonalizmu niż w całym filmie i serialu Brodzkiego.
P.S. A co do filmu o Smoleńsku: trafna uwaga...
Z polskimi aktorami i reżyserami i innymi twórcami jest jak z Polska reprezentacja w nożną - trener polski nie nauczy naszych kopaczy światowego poziomu a zagraniczny nie zna języka i obyczajów ( chodzi mi o wiedźmina )
ale jest pewna nadzieja hbo polska ma zrobić serial o jagiellonach może jak im sie uda może pomyślą o wiedźminie ?
serial jest narazie w fazie planowania , oni teraz robią watahę , potem się wezmą za jagiellonów dużo informacji o tym nie ma , wiadomo, ze mają to zrobić , ale budżetu i kto tam zagra nic nie wiadomo .
Ja natomiast nie chce "polskiej wersji". Nasi zawsze coś spier.olą. I efekty są WAŻNE! Jeżeli ktoś twierdzi inaczej to niech jeszcze raz obejrzy ten"wspaniały" serial i się zastanowi.
Tak, efekty muszą być, to jeden z główny filarów produkcji tego typu. To fantasy, a fantasy bez efektów wychodzi koszmarnie słabe.
Oj też bym chciała, żeby nasza super nową ektra wersję nakręcili, ale kto by teraz zagrał Geralta? Żebrowski mocno się postarzał