Osiem lat temu gdy byłem sporo młodszy niż obecnie, byłem zakochany w tym serialu. Zupełnie nie rozumiem dlaczego ma on tak niską ocenę. Słabe efekty specjalne ? Serial nie musi być nie wiadomo jak efekciarski żeby był fajny. Jak dla mnie klasyk i ma ode mnie w pełni zasłużone 10/10
Niestety się zgodzę, przykre to. Uwielbiam filmy, z treścią, bez fajerwerków, przynajmniej nie czuję się jak debil oglądając to. Amerykańskie kino, powoduje u mnie wrażenie, że jestem kretynką w dość dużej części, a teraz szukam już tylko nie-amerykańskiego pseudokina, ale czegoś do poruszenia łba i intelektu.
Ale w sumie jak ludzie przyzwyczaili się do masowości kina, to nie dostrzegają nic niemodnego, innego, bo nie jest w wykreowanym schemacie.
Jest to oczywiste, że saga o Wiedźminie róźni się od filmu, dlatego jednak powinno się wg mnie zachować zawsze dystans do filmu na podstawie książki, nigdy nie będzie się dało zrobić filmu lepszego niż ksiażka, albo zgadzającego się w każdym wątku, żeby to miało sens. Serial jako serial jest wg mnie naprawdę dobry. Najpiękniejsza jest w nim inność.;)
Masz rację, serial nie musi byc niewiadomo jak efekciarski aby był fajny. Ale w serialu FANTASY efekty muszą być na przyzwoitym poziomie. Postacie musza byc odpowiednio ucharakteryzowane. Po to aby cała fabuła wydała nam sie spójna i ciekawa. A w serialu i filmie zresztą też wszystko leży i kwiczy prócz muzyki i niektórych kreacji aktorskich. O fabule nie wspomną, bo serial i film jest na podstawie książki, której jestem fanką. No cóż - ekranizacje kierują się swoimi prawidłami. Nie mniej jednak serial uważam za tragiczny - zmarnowany niesamowity potencjał. Szkoda.
Ja powiem tak serial był spokojnie 8/10 wiem że mogło być znacznie lepiej itd... ale tak po 1 film miał klimat po 2 Żebrowski zagrał rewelacyjnie tą role idealny głos fajnie walczył i nieźle wyglądał. Właściwie wszystko było ok były błędy to prawda ale efekty były bardzo słabe jednak reszta zdecydowanie na+ podobał mi się i ocena przynajmniej powinna być 7/10 nie rozumiem tak niskiej oceny tego filmu.
Efekty efektami ale niech nie rażą po oczach sztucznością a wygląd niektórych postaci był dość dziwny(elfy)o tym że wypaczono scenariusz i całą intrygę w tym serialu to po prostu szkoda słów.Zmarnowano materiał na świetny serial ale miło że się komuś ten kastrat podoba.Jeden z najdroższych produktów polskiej kinematografii a porządnie s....
Ja też bardzo lubię ten serial, myślę, że aktorzy są świetnie dobrani- zwłaszcza Geralt Jaskier i Yennefer. Dodatkowo trzyma klimat i jest bardzo dobrą ekranizacją opowiadań, ostatnio nawet miałam okazję odświeżyć sobie parę odcinków, bo leci teraz na Ale Kino (albo coś w tym rodzaju), w każdym razie jakby kukiełki potworów byłyby ładniejsze dałabym mu dychę. Co do filmu... no cóż mogliby nakręcić ekranizację właściwej 5-tomowej powieści a nie posklejane opowiadania.