PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724464}

Wiedźmin

The Witcher
2019 -
7,0 197 tys. ocen
7,0 10 1 196718
5,5 57 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

1 sezon

ocenił(a) serial na 8

Witam. Chciałbym podzielić się z Wami moja opinią na temat 1 sezonu

Ogólnie jestem na Plus. Oceniłem serial na 9, mimo że na obecną chwilę zasługuje na mocne 8. Dlaczego? Otóż dlatego że chce zobaczyć dalsze sezony i wierzę że będzie lepiej. Znam książki, grałem także w wiedźmina 3 i jestem tą historia zachwycony

Najważniejsze jest w tym sezonie to żeby zrozumieć że akcja dzieje się w różnych czasach (osoby nie znające opowiadań mogą się pogubić na początku) a wystarczyło by przy zmianie scen dodać informację o lokalizacji i dacie. I to by rozwiązało problem

1) historia Yen. Czas około 75 lat przed Cirri
2) historia Gerlata. Czas około 15 lat przed Cirri
3) Cirri - teraźniejszość

Wszystkie ramy czasowe się nakładają w 7,8 odcinku. W 2 sezonie będzie już dużo łatwiej odnośnie chronologii (trzeba także powiedzieć że w opowiadaniach nie było chronologii jako takiej)

Na plus: *10 gwiazdek
*zdjęcia, krajobrazy. Mnie osobiście bardzo zauroczyły
*klimat. Takiego klimatu oczekiwałem
*sceny walk. Są brutalne, krwawe i dobrze nakręcone. Widać wzorowali się na HBO czy Wikingach. Akcja w Blaviken mistrzostwo
*muzyka. Także na plus, podobne klimaty jak w Grze chociaż czasem zbyt Amerykańskie. Polecam posłuchać muzyki z pół wieku poezji później

Dobrze: *7 gwiazdek
*fabuła. Dość ładnie to powiązali, 3 historia w różnym czasie. Wykorzystali wiele opowiadań min mniejsze zło, wiedzmin, kwestia ceny, ostanie życzenie, granicą możliwości czy coś więcej. Oczywiście opowiadania nie są 1 do 1. Ale jest bardzo duże nawiązanie
*tempo. Akcja za akcją chociaż brakuje mi tutaj zleceń wiedźmińskich znanych z gry lub chociaż opowiadania ziarno prawdy, gdzie Biały Wilk walczy z Bruxą. Mam nadzieję że w 2 sezonie będzie więcej potworów
*aktorstwo. Wiele ról jest bardzo dobrze obsadzone, inne niekoniecznie. Widać że Cavil wkłada w to całe serce
*nie odczułem także tak licznie zapowiadanego wcześniej ruchu LGBT czy feminizmu z którym Lauren jest związana. Sceny sexu czy nagości także zostały ładnie pokaźne. Nie były wulgarne i tym podobne

Minusy:
*chaos dla nie znającego opowiadań widza
*nie jest równy poziom
*kostiumy czasem miałem wrażenie że to korona królów
*poprawność polityczna, etniczna. Ogólnie nie przeszkadzało mi to że były postacie z różnych części świata, ale jakoś nie mogę siebie wyobrazić żeby wszystkie miejsca tam były tak róznokulturowe tak zwane Multi. Powinni zrobić jak w Grze o tron. Ludzie w Winterfell wyglądają jak z Winterfell, ludzi z wysp jak wyspiarze, w Meeren jak w Meeren. Ludzie w jednym rejonie są do siebie podobni, ale różnią się od ludzi z innych rejonów.
*walka Cahira z Vilgevotzem. Co to miało być???
*liczyłem na więcej ciężko moralnych wyborów (gdzie każda wybrana decyzja będzie zła). Ale tu rozumiem że kolejne sezony muszą nas zaskoczyć

Zastanawiam się czy w 2 sezonie poleca już z tomami, czy Jednak będą Jeszce jakieś opowiadania. Co z sezonem burz ? Czy na koniec zrobią z tego film ? Czy koło na tą książkę?
Jak ma wyglądać spotkanie Wieśka z Vigerotzen (narazie to leszcz) oraz kto zagra Bonharta

Wiele osób porównuje serial do Gry o Tron. I bardzo dobrze, bo oba dzieła to fakt fantasy. Mamy tu średniowiecze, magie, potwory oraz intrygi.

Ogólnie polecam. Serial bardziej cieszy oko niż nasza rodzima produkcja

ocenił(a) serial na 8
wojtasxxx

*dark fantasy

ocenił(a) serial na 7
wojtasxxx

Mam dość podobną opinie na temat serialu. Rozumiem, że problematyczne jest kręcenie serialu na podstawie opowiadań, które bardzo powoli łączyły by powstała saga o wiedźminie. Kolejny sezon ( o ile powstanie) będzie oparty na sadze. Najlepiej by było jakby jeden sezon odpowiadał jednej książce, ale to się okaże :)

ocenił(a) serial na 8
wojtasxxx

A ja mogę powiedzieć z perspektywy osoby, która nie czytała wcześniej żadnej książki z tej sagi, ani nie grała w gry, że to pomieszanie czasów nie jest takie problematyczne. Rzeczywiście, początkowo człowiek nie łapie, ale potem fajny jest ten moment zaskoczenia, gdy składa puzzelki w całość. Myślę, że to nawet fajne, że nie potraktowano widza jak bałwana i nie tłumaczono wszystkiego dokładnie. Większa zabawa jest, gdy samemu się dojdzie do faktów.