Ja też znam książki i opowiadania o Wiedzminie. Jestem wierną fanką Sapkowskiego, a mimo to serial mnie nie przytloczył. Jako sam produkt / serial uważam, że daje radę. Ale dyskusje o czarnych elfach mnie dobijają. Jeśli już aż tak analizować zgodność z sagą i przyległościami, to wystarczy pierwszy odcinek: nie wiem jak większość odgaduje włosy koloru słomy, ale jeżeli Renfri (swoją drogą jedna z lepszych postaci Netflixa ) miała w tym serialu włosy w takimż kolorze to ja osobiście nie chcę takiej słomy na oczy oglądać :) . I tak można te dyskusje ciągnąć do uśmiechniętej śmierci...
Każdy te deklaracje zrozumiał jak chciał :P. Podaj mi przykład idealnie sfilmowanego fantasy i to przy niezbyt wysokim budżecie :P
1. Wiesz w ogóle o jakie wpisy mi chodzi?
2. Gdzie napisałem że ma to być produkcja 1:1/idealna. Parafrazując postacie z dokładnym opisem wyglądu powinny być takie jak materiał źródłowy je przedstawił.
A reszta postaci może być przedstawiona /dobrana obsada wedle uznania.
3. Po wyborze obsady p Hissrich nie umiała znaleźć normalne /logicznego argumentu na poparcie wyboru, napisała mniej więcej tak: 'osoby czarnoskóre nacierpialy się tyle w przeszłości że teraz w pewien sposób trzeba zadośćuczynic.., ' to ja się zapytam, ile Żydzi się nacierpieli a ile rdzenni mieszkańcy Ameryki, czemu ich nie dała do serialu. Teraz rozumiesz?
Nie podoba mi się takie drastyczne nie poszanowanie materiału źródłowego, jak i hipokryzja /kłamstwo showrunner' ki.
A twoje "każdy zrozumiał jak chciał jej deklaracje" powoduje z ciebie też hipokryte.
Więc jeśli jesteś taki wyedukowany i znasz tyyyle różnych słów, to nie powinieneś mieć problemu z domysłem odnośnie Mojego Zdania/Opini /Punktu Widzenia że też jesteś hiokrytą
1. Skąd mam wiedzieć? Mogę się tylko domyślać :P Pisałeś nie o wpisach a deklaracjach i o podobnych deklaracjach czytałem na FilmWeb lub innym portalu. Nie słyszałem żeby Pani Hissrich obiecywała pokazanie wszystkich postaci dokładnie jak w książce. Pamiętam za to, zapowiedź, że pojawią się postaci czarnoskóre.
2. Nie napisałeś o jakie deklaracje chodzi.
3. 'osoby czarnoskóre na cierpialy się tyle w przeszłości że teraz w pewien sposób trzeba zadość uczynić.., ' - Trendy w USA są takie a nie inne. Amerykanie wykładają kasę więc mogli by nawet zrobić czarnego Geralta jak by chcieli. Żydzi w Amerykańskim kinie mają się b. dobrze, za to indianie często spychani są na margines :(
Nie złapałem Showrunerki na kłamstwie i wątpię żeby celowo wprowadzała widzów w błąd :)
"A twoje ... powoduje z ciebie też hipokryte." - łatwo oceniasz ludzi :)
A wracając do serialu jak dla mnie nie rasa aktorów jest tu problemem tylko złe przedstawienie niektórych postaci :( Driady - mogły by jak dla mnie być nawet eskimoskami, ale bez powielania pewnych schematów. To jak zostały przedstawione w serialu było żenujące :(
Zareagowałem na Twój wpis ponieważ wpisałeś się w grono narzekaczy i nawet nie uzasadniłeś swojej wypowiedzi cytatem.
Wiedźmin mimo wpadek to serial wyjątkowy.
Wesołych Świąt i Pomyślności w Nowym Roku