Ogólnie serial jak dla mnie naprawdę bardzo fajny ale nie mogę ogarnąć jednej rzeczy a mianowicie ile trwa pierwszy sezon. Oglądając mam wrażenie że wydarzenia mają miejce dzień po dniu a potem ktoś mówi że coś co było na początku sezonu tak naprawdę wydarzyło się bardzo dawno. Np czarodziejka yen, ile czasu była na "naukach" a następnie ile czasu spędziła po przemianie do końca sezonu? Mam nadzieję że ktoś zrozumie o co mi chodzi i udzieli odpowiedzi
Już w pierwszych odcinkach przedstawione są równolegle wydarzenia z różnicą kilkudziesięciu lat. W odcinku z Jeżem poznajemy rodziców Ciri.
Jak sama Yen powiedziała w którymś odcinku, że - żyje już kilka ludzkich żywotów - powiedzmy 300lat odkąd czarodziejki ją przygarnęły. I to jest chyba najstarsze wydarzenie jakie zostało przedstawione serialu.
Linia fabularna jest ostro zamotana, ale w sposób w moim odczuciu genialny :P
Pozdrawiam
Dzięki wielkie za odpowiedź! Mówiąc szczerze w ciągu ogladania nie zastanawiałam się bardzo nad chronologią wszystich wydarzeń ale już pod koniec zaczęło mnie to męczyć. Bazując na serialu jak i na twojej odpowiedzi można stwierdzić że tak naprawdę akcja całego sezonu rozgrywa się na przestrzeni kilkuset lat. W tym wypadku ile lat znają się Gerard i Yen I ile lat jest między nimi różnicy wieku? Po obejrzeniu serialu pojawiło mi się wiele pytań i bardzo mnie to nurtuje więc sorki ale w necie nie znalazłam odpowiedzi :p
Z tym wiekiem to niezła zagwozdka :P za bardzo Ci tu nie pomogę chyba. Nawet w książkach ich wiek nie był jasno sprecyzowany. W serialu wg Showrunnerki poznajemy Gerlata w wieku prawie 100 lat :)
Były różne oszacowania wieku Geralta i Yennefer. Dokładnych wartości teraz nie pamiętam. Wydaje mi się jednak, że oboje nie mają więcej niż sto lat i mają tak w granicach 80-100 podczas wydarzeń głównego wątku w serialu - upadku Cintry i bitwy pod Sodden. Geralt niemal na pewno ma mniej niż 100 lat. Yennefer jest uważana za bardzo młodą członkinię Rady Czarowników (zostanie nią w książkach po bitwie pd Sodden), więc też chyba ma nie więcej niż 100 lat. Inne czołowe czarodziejki są znacznie starsze - Tissaia de Vries ma kilkaset lat, a jej najlepsza uczennica Filippa chyba ponad 300.