Czy ktoś wie jaki serial miał budżet ? W internecie czytałem, że budżet na cały sezon wyniósł 6 mln $ . Co wydaje mi się dość małą kwota, bo wychodzi 750 tys $ na odcinek . Gdzieś indziej czytałem, że jeden odcinek kosztował 15 mln $, a cały sezon kosztował 70-80 mln $ i miał większy budżet niż pierwszy sezon GoT . Co znowu wydaje mi się przesada w drugą stronę . Jeśli faktycznie budżet to 6 mln to muszę przyznać, że za takie pieniądze wyszło bardzo zgrabnie . I teraz pytanie czy ktoś wie jak było naprawdę i ma jakieś źródło z którego bierze te informacje ?
6 mln ?! :D
Aktor grający Wiedźmina otrzymał 3,2 mln za cały sezon i na Zachodzie zdumienie czemu zgodził się na tak niskie wynagrodzenie gdy inni (np. bohaterka "Opowieści podręcznej") zarabiają po milionie za każdy 1 odcinek. Tak jak śmiano się tam z tego, że autor książek dostał od producenta gier komp. mniej niż w USA rocznie zarabia sprzątaczka lub nielegalny imigrant na zmywaku.
https://www.google.pl/amp/s/www.antyradio.pl/amp/full/198156/Film/News/Netflix-W iedzmin-nie-bedzie-ubogim-krewnym-Gry-o-tron-36099
Czyli około 50 baniek, brzmi wiarygodnie. W jednym z wywiadów ktoś od CGI kilka miesięcy temu wyznał że nie mogą sobie pozwolić na najlepsze efekty w pierwszym sezonie, a kolejne zależą od 1-go...
Oficjalnych informacji nie ma, może za jakiś czas się pojawią. Jednak przeglądając zagraniczne recenzje można trafić na "big budget" albo "massive Netflix-sized budget". Czy te 6 mln $ to jest "big budget"? No raczej nie. Wydaje mi się, że tłumacz antyradia po prostu źle przetłumaczył jakąś informację. Pierwszy sezon "Stranger Things" w 2017 miał 6 mln $ na odcinek, a rozpoznawalność była żadna w porównaniu z wiedźminem.
Znaleźć można także coś takiego "The budget of The Witcher Season 1 is around 70–80 million USD".
Czy te 70 mln $ jest prawdą? Ciężko powiedzieć.