PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724464}

Wiedźmin

The Witcher
2019 -
7,0 197 tys. ocen
7,0 10 1 196718
5,5 57 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

Od 3 odcinka wzwyż MIAZGA

Pierwszy odcinek porażka oprócz walki w Blaviken. Drugi odcinek troszkę nudny, ale intrygujący. Trzeci mnie totalnie wciąganął.
Obecnie skończyłem czwarty i również był cholernie dobry.

Z początku kompletnie nie byłem przekonany co do serialu ze względu na Henrego. Nigdy nie lubiłem Superman'a, więc to skojarzenie nie pomagało.
Jednakże to się zmieniło od trzeciego odcinka bo facet serio wie co robi. To jak mruczy pod nosem, jego mimika twarzy czy teksty którymi zarzuca to po prostu strzał w dziesiątkę.
Przecież scena gdzie kłóci się z Sylwanem to złoto. Prawie spadłem z krzesła xD. Jaskier również bardzo dobry, ale niektórzy najwyraźniej wyobrażali sobie pana z wąsem i z kapeluszem, więc narzekają. Ehh..?
Jego piosenki 10/10, tak samo z humorem. Wszystko się zgadza co do tej dwójki którą uwielbiam.

Choreografia? Świetna. Ostatnia walka w pierwszym odcinku świetnia nas wprowadza w ten temat. Wizualnie serial jest przepiękny, wszystkie lokalizacje czy to pola zbóż czy opuszczony zamek w którym grasuje Strzyga - Cudo.
Muzyka? Z odcinek na odcinek coraz lepiej. Z początku trochę typowo zajeżdża niczym ambitnym, ale potem wchodzą na prawde dobre bity. Efekty specjalne utrzymują odpowiedni poziom a sama historia jest fajnie przedstawiona.
Dla tych którzy narzekająj, że fabuła jest zbyt skomplikowana i chaotycznie przedstawiona to mam do powiedzenia tyle, że chyba im brakuje piątej klepki.
Dla mnie wszystko trzyma się kupy i co najważniejsze serial wcale nie stara się być grzeczny i potrafi być bardzo brutalny.

Yen bardzo mi się podoba, Cirii też całkiem spoko. Niestety Triss całkowicie mi nie przeszła. Bardziej wygląda jak jakaś starsza Pani z piekarnii niż czarownica. Troszkę inaczej ją widzę.

Ja osobiście cieszę się, że W KOŃCU dostaliśmy coś na poziomie z tego uniwersum co trafiło na ekran. A polak jak zawsze potrafi jedynie czepiać się szczegółów jak to, że są tu murzyny albo, że zbroje nilfgaardczyków są brzydkie.
Warto dać temu szansę, a nie skreślać to po pierwszych dwóch odcinkach. Pozdro.

ocenił(a) serial na 6
patryk250

dokładnie, pierwsze dwa odcinki są słabsze, ale od trzeciego poziom mocno w górę i tak już do końca.

ocenił(a) serial na 4
jeahwe

That's right. Walka z strzygą była obłędna. Dobry klimacik.

patryk250

A ja głównie z powodu Henry'ego obejrzałam Wiedźmina ;-) Cieszę się, że za bardzo nie widać tych jego przerośniętych mięśni.

ocenił(a) serial na 4
niemamnickabuu

Czyli w jakiejś roli mu wcześniej dobrze wyszło, czy po prostu chodzi o wygląd?

patryk250

Nie, nie chodzi o sam wygląd, choć nie jest bez znaczenia, że wygląda jakby ktoś żywcem wyciągnął z mojej ulubionej gry Skyrim. W kryptonim uncle mi się spodobał.