PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724464}

Wiedźmin

The Witcher
2019 -
7,0 197 tys. ocen
7,0 10 1 196693
5,5 57 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

Bardzo mnie denerwuje fakt, że na siłę chcą być poprawni politycznie. Nie jestem rasistką, ale po prostu w tej konkretnej historii wrzucanie wszędzie czarnoskórych osób nie pasuje mi. Mam wrażenie, jakby przez to uciekł klimat - oczekiwałam czegoś fantastycznego,ale jednocześnie surowego - w takim serialu jak np. Wikingowie dało się dobrać aktorów o nordyckiej urodzie, żeby podkreślić ten klimat.
Mimo iż to wyimaginowany świat to wciąż uważam, że nawet jeśli Sapkowski nie opierał się jedynie na mitologii słowiańskiej, to i tak oglądając, chociażby aktorka grająca Yennefer totalnie mi nie pasowała. Jest piękna, bez wątpienia, ale pasuje mi bardziej do seriali o współczesnych czasach, natomiast nie do tego świata. Przy spotkaniach z Geraltem przychodzą mi na myśl trochę te wenezuelskie tasiemce...
Ogólnie sam Henry jako Geralt przyznam, nie jest zły. Zaintrygował mnie nawet, czekam na dalszy rozwój jego postaci. Ciri też nawet całkiem mi pasuje. Pozostaje więc czekać na kolejne sezony, mam nadzieję, że fabuła będzie trochę lepiej rozpisana, z dialogami włącznie...

ocenił(a) serial na 8
peemjotka

Co za szaleństwo z tą słowiańskością. W książkach Sapkowskiego nie ma o tym ani słowa

ocenił(a) serial na 1
Agatonik

O czarnoskórych farmerach też nie. Jeszcze czarodzieje przejdą, ale czarny chłop w białym etnicznie kraju... twórcy serialu nie wiedzą, że w tamtych czasach nie latano samolotami :D

ocenił(a) serial na 8
Barry_Ultimate

Przecież to nie jest żaden realnie istniejący kraj. to, że napisał to Polak, to nie znaczy, że to Polska

Agatonik

Rozumiem, ja mówię po prostu o sobie i swoich własnych odczuciach. Po prostu sama wyobrażałam to sobie inaczej. I jest to jeden z kilku aspektów które biorę pod uwagę przy własnej ocenie serialu, ale nie jest to jedyne i główne kryterium. :)