Właśnie oglądam 5 odcinek... i stwierdzam że jest przykro i żal. Jak ktoś czytał wiedźmina to na 1 sezonie od netflixa chce się wymiotować.
"przykro mi, nie jesteś partnerem do rozmowy" XDDDDDDDDDDDDDDDDD po czym wyszukujesz kilkanaście innych moich wpisów i z uporem maniaka odpisujesz na nie XDDDDDDD i jeszcze sugerujesz bym coś ci tu przepisywał z akapitami XDDDDDDDDD wiesz... naprawdę nie musisz tego ani czytać, ani tym bardziej odpisywać. to nie jest obowiązkowe.......... :) po drugie jak już coś cytujesz to może nie wyciągaj tego z kontekstu i cytuj skrupulatniej. napisałem: ""i w poważnym "dziele" można robić coś umownie, w teatrze np. i jasnym jest że sztuka zawsze tylko imituje życie, z tym że im udatniej imituje, tym lepszą jest sztuką (w malarstwie np)"" z tego nie wynika ani że piszę tylko o sztuce filmowej ani że to "imitowanie" ma się odnosić tylko do realizmu formy, heloł... :)
To jest forum.
Nie ma tu przycisku "odpowiedz inteligentnym tak, żeby nie zobaczył tego burak, pod którego postem odpowiadasz".
Dlatego piszę o twoich błędach pod twoimi postami, ale przecież nie będę kłamał, że piszę z wiarą, że ty coś poprawisz.
Właśnie mi pisałeś, że ewentualny postęp jest możliwy tylko na lewicy, gdy się tam ktoś nie zgadza na dalsze robienie czegoś źle.
------------
Gdy piszesz "sztuka zawsze imituje" to z tego właśnie wynika, że piszesz m.in. o sztuce filmowej. "Zawsze".
:) dziękuję
jest bitka na miecze, na łuki, na maigie, są dialogi pożądane czarodzieje elfowie magowie, caly swiat fantazy jest pzreniesiony do tego tak ze w holiwood by sie nie wstydzili, albo nawet lepiej niz oni. A to nasze polskie, tylko wam nie pasuje cos wiecznie. Idz l;epiej na marsz kodu i tam sraj do wlasnego gniazda a nie szkaluj pozadny polski serial
Po pierwsze to nie jest polski serial. Po drugie nie szkaluję nic po prostu stwierdzam fakty. "Wiedźmina" Andrzeja Sapkowskiego w tym serialu jest tyle co kot napłakał.
Pozdrawiam serdecznie
A niby jaki jak nie polski? takie farmazony to pociskaj w gazecie wyborczej. Serial jest polski a jedynie wydany na netflix jak np. ślepnąc od świateł tez jest polskie a jest na HBO. W tv trwam mowili ze ojciec dyrektor nawet dał pokaźną sumkę na serial i 3 dni sie modlił za jego sukces. Nie polski , to czem,u niby wszyscy mówia po polsku, nawet zebrowskiego odmlodzili kopmuterowo bo juz stary był tak sie strali
co to ma wspólnego z wiedźminem trolu? Nie masz argumentów to piszesz byle co
Wszystkie twoje komentarze to przypadkowy zlepek słów. Jak mam argumentować z czymś, co kompletnie nie ma sensu?
to z enie rozumiesz polskiej mowy to w sumie mnie nie dziwi, bo na pewno jesteś jednym z polaczków co to miesiąc czysił kible u niemca wrzucił do polski i jerzyka zapomniał. Idz lepiej zró kupe bo tylko to umiesz
przeciecz i tak nie znasz polskiej mowy to co ci za różnica floksdojczu ogórkowaty. Idz lepiej z pedałami na p
Może znam, może nie. Ty natomiast nie znasz jej na pewno, co udowadniasz każdym kolejnym postem.
Ja też uważam, że jak na adaptacje dwóch zbiorów opowiadań, które były CHAOTYCZNE i bardzo mało ze sobą powiązane wyszło z tego coś naprawdę dobrego. Z czystym sercem daje 10 bo dostałem to na co liczyłem. Polecam przynajmniej obejrzeć odcinek 2 i 3 gdzie jest pokazana (dużo lepiej niż w książce zresztą) historia Yennefer. Silnej i zdeterminowanej kobiety. Chciałbym także podziękować już i prosić o wyjście osoby które wieszają psy na kolorze skóry. Bo jeśli tak uważnie czytaliście pierwowzór, żeby zauważyć, że ktoś tam nie był czarny, to dziwne, że nie zauważyliście, że jest ona również o rasizmie i nietolerancji, które prowadziły do wojen :).
Mam nadzieję, że drugiego sezonu nie będzie.
To najlepsze co mogą zrobić twórcy dla tego serialu.
Na kolor skóry jakoś szczególnie uwagi nie zwracałem. Nawet po kilku odcinkach uznałem, że aktorka grająca Yen całkiem dobrze pasuje do jej ogólnego stylu bycia. Jednak mam wrażenie, że ten świat jest jakiś taki pusty. Nie wiem z czego to wynika ale przez cały czas miałem wrażenie, że poza tym co widzimy nic się nie dzieje. Jakby...hmm za mało statystów? Jakoś pusto? Obejrzę za kilka dni pewnie jeszcze raz dla pewności.
popieram. tzn. uważam, że opowiadania w porównaniu do sagi to dziecinada. Poziom Jakuba Wędrowycza. W liceum przeczytałem kilka i stwierdziłem, ze nigdy nie przeczytam sagi i nie rozumiem zachwytu Wiedźminem. Później z braku laku zacząłem czytać sagę i myślę, że trzeba rozdzielać te dwa twory. Niebo i ziemia.
Wcale nie cieszyłem się na myśl, że zaczną od opowiadań, ale koniec końców myślę, że nie wyszło aż tak tragicznie. Udało się na ich podstawie stworzyć całkiem spójną narracje.
Tragedia, płacz i zgrzytanie zębów, właśnie oglądam 5 odcinek, płaczę od początku, obawiam się że płakać będę do końca.
Aktorzy od razu mi się nie podobali i liczylam już tylko na ciekawie przedstawioną historię... niestety kolejny raz netflix mnie zawodzi i nie potrafię zrozumieć jego fenomenu. Spłycone, uproszczone, a czasami wygląda jakby zmiany wprowadzali na siłę.
Ksiazki nie czytalem w gry nie gralem ale serial mnie wciagna. Owszem ma pare detali ktore mi sie nie podobaly ale nie chce mi sie jojczec w internetach. Dla mnie 9/10
no właśnie i tylko dlatego tak wysoka średnia ocena serialu bo ci co nie spędzili kilkuset godzin na grach wiedźmina lub książkach mogli dać oceny 7-10
Bzury piszesz. Od 20 lat jestem fanką wiedźmina, grałam też w grę. Jest bardzo dobrze, z nadzieją na lepiej w następnych sezonach. Nawet Cavill mnie do siebie przekonał.
tak, myślę że Twoja ocena serialu jest adekwatna do tego co sobą reprezentujesz
dobra dobra już nie pierdziel ....nie możesz przeboleć że komuś serial shitflixa może się nie podobać... koniec rozmowy
Spoko chociaż nie wiem do czego się ogólnie się zacząłeś czepiać ale już to zostawmy.
Najpierw nazywasz mnie prowokacyjnie dzieciakiem a potem pałą - to drugie określenie pokazuje kto tu jest dzieckiem :)
najpierw ty zacząłeś komentować mój komentarz choć nic złego tam nie było no chyba ze obraźliwe jest określenie 'kobiety łatwo zadowolić' zapomniałem, że żyjemy w lewicowym świecie już nawet pożartować nie można bo sie zostaje szowinistą rasistą czy czym tam jeszcze
dobra ja kończę bo juz nie zamierzam tracić czasu na komentowanie tego sezonu ...wolę pograć wieśka na poprawę humoru .....
i przepraszam zwłaszcza za te 'pało'
pozdro
Bardzo dobrze? Według mnie słabo. Bitwa o Sodden opisana jako wielkie poświęcenie czarodziejów w zatrzymaniu Nilfgaardu wyglądało jak z gry komputerowej albo jakiegoś filmu klasy B.
Masa nielogiczności jak armia Nilfgaardu w zbrojach do złudzenia przypominających skórzane.
Doskonała armia południa której nie stać na zbroje? Spodnie zamiast nagolenników?
A to tylko kilka przykładów widocznych na pierwszy rzut oka. Czasami wersja z 2002 roku wygląda przy tym całkiem znośnie.
Widocznie jestes za krotko ta fanka... Moze te dekade wiecej.... czyli wczesniej.
Ja przeczytałem całego wiedźmina i bardzo mi się nie podobają pocięte i spłycone opowiadania, Chamska, mordująca elfy Calanthe, czarnoskóry elf, chude słabe z wyglądu krasnoludy i wiele innych
No to czego tu szukasz? To nie watek do pisania, ze wszystko ci sie podobalo i jest 10/10.
Według mnie postacie pasują. Nie da się znaleźć człowieka, który kropka w kropkę będzie wyglądał jak postać z książki. Już bez przesady :D ważne, że aktorzy robią dobrą robotę bo gra aktorska jest naprawdę dobra.