PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724464}

Wiedźmin

The Witcher
2019 -
7,0 197 tys. ocen
7,0 10 1 196693
5,5 57 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

Jako że przeczytałem książki *tips fedora* to jestem zdegustowany tym że smok nie był tak majestatyczny jak w wiedźminie z 2001

A tak serio, całkiem dobrze to wyszło. Tak jak w książkach tak i tu Jaskier jest moją ulubioną postacią a zaraz po nim Geralt co do którego roli Henry Cavilla miałem spore wątpliwości, ale ostatecznie wyszło mu bardzo dobrze.

Z pewnością plusem serialu jest to że nie odbiega on od swojego pierwowzoru. Historię z pierwszego tomu przeplatają się z głównym wątkiem sagi z tomu trzeciego, co z jednej strony rozbudowuje charakter głównych postaci a z drugiej wprowadza w świat "Wiedźmina".
Tak jak podobała mi się rola Jaskra i Geralta tak role czarodziejek ani trochę. Zwłaszcza Yennefer która wygląda jakby została wyciągnięta z Disneya (sam wyobrażałem ją sobie o bardziej poważniejszych rysach twarzy i wredniejszym charakterze) czy Triss Merigold która jest tu tak bezkształtną postacią że szkoda gadać.

I ja wiem że Wiedźmin nie jest do końca słowiański bo Sapkowski czerpał źródła z różnych mitologii na świecie, ale ta poprawność polityczna aż mnie dobija.

Koniec końców, mimo wad tej produkcji to oglądało mi się jednak przyjemnie i z chęcią obejrzę drugi sezon jeśli takowy ostatecznie powstanie.