Ludzie...
To jest lipa i to straszna, na prawdę tak mało osób zna pierwowzór tej historii? Przecież tu się nic nie klei, kompletnie nic, trzeba być chorym na głowę by chwalić tę historię, przecież Sapkowski jak to obejrzy to dostanie zawału.
Nawet postacie nie są dobrze odwzorowane, nie licząc Geralta który może przypominać nieco książkowego to reszta jest wypaczeniem, Bagiński powinien się wstydzić że w czymś takim brał udział, to może być dobry serial sam w sobie ale z Wiedźminem to na prawdę wspólnego nie ma nic, kompletnie nic, definitywnie i niepodważalnie.
Sapkowskiemu bardzo się podobał ten serial. Jak obejrzał to płakał ze wzruszenia. Na IMDb serial ma ocenę 9/10 na 36000 ocen. To Polacy podchodzą zbyt krytycznie do dzieła Sapkowskiego, no to nasze rodowite. Chcielibyśmy by było idealne. To tak jak z Lewandowskim. Jest najlepszy na świecie a w Polsce mówią na niego drewniak. Według mnie to dobry film. Jak na taki budżet nic więcej nie dao się zrobić. Podejrzewam, że jak będą następne serie to będzie dużo lepiej. Netflix robił różne filmy nadprzyrodzone. I to jest pierwszy, który mu wyszedł. A scena walki z bandą renfri jest najlepsza jaką widziałem na ekranie.
Nie wiem czy o Lewandowskim mówią drewniak, nie do końca wydaje mi się że to zasadne stwierdzenie tak czy inaczej. Co do Sapkowskiego to nie wiem czy oglądał serial czy kwotę na koncie bankowym skoro się wzruszył.
Zobaczył kwotę z 6 zerami, potem na gówno które zrobił Netflix, popłakał się ze wzruszenia i powiedział - było warto :D
Wcale bym się nie zdziwił, pamiętam jaki zły był z powodu "źle odwzorowanej" gry, jeszcze zanim wyszły problemy związane z jego pazernością na $$. ;)
Sapkowski to na prawdę łebski pisarz ale jeżeli chodzi o samą charakterystykę to Janusz Nosacz przy nim wymięka. Dej mi 60 milionów, dej, niewiedziołżech że to bydzie hit, dej moie 60 mlijomów :/
Zgadzam się z tobą, ale według mnie nawet Wiedźmin nie jest tutaj odwzorowany poprawnie - ot zwykły zabijaka machający mieczem. Niestety serial nie ma klimatu wiedźmina. Bardziej przypomina baśń niż horror fantasy. A Wedźmin to opowiadania grozy, mające więcej wspólnego z horrorem niż z baśnią. Zupełny brak klimatu.
Moim zdaniem serial jest skierowany do nowego pokolenia niewymagających widzów, dla których bardziej liczą się efekty specjalne niż klimat.
Nie oceniłbym go jednak tak nisko, gdyż serial posiada potencjał, który niestety nie został w pełni wykorzystany.
Koniec końców to subiektywna ocena, każdy ma prawo do swojej własnej. Dzięki za komentarz i trafne spostrzeżenia.
Ja oceniłem serial na 6, ale obawiam się że dałem za dużo. Wiedziałem już po trailerach że serial będzie niezgodny w 100% z książką, ale nie wiedziałem że będzie tak słaby. Wielu tu pierdzieli o ignorancji o małym budżecie. W dupie mam efekty specialne, i smoka przypominającego przerośniętą jaszczurkę. Przełknął bym nawet Triss wyglądającą jak turecka księżniczka gdyby ten serial był dobry. Gra o tron zbudowała swoją markę nie na efektach specialnych tylko na kreowaniu świata dialogami, relacjami miedzy bohaterami i intrygami. Tutaj nie było żadnych ciekawych konwersacji którymi książka była aż przesycona. Nawet w grze były ciekawsze monologii. Ocenianie tego serialu na więcej niż 7 świadczy o ignorancji. Dawanie 1 to lekka przesada bo były dużo gorsze produkcje ale nie skrytykowałbym nikogo kto by dał 3-4.
Polskie narzekanie osiąga mistrzostwo, wada, przez polaczków uważana za zaletę. Wieczne marudzenie i narzekanie, dzięki takiej postawie nic nie jesteśmy w stanie osiągnąć, bo tych najlepszych tłumy Januszów i Grażyn ściągają w wieczną błotną miazgę.
Masz rację, strasznie narzekasz, wyjedź za granicę, zmień nazwisko, zdobądź paszport i zdaj polskie obywatelstwo, zostań nie wiem? Portugalczykiem byś nie musiał się wstydzić że Cię Janusze i Grażyny ściągają w wieczną błotną miazgę wybitna jak ten serial jednostko.
Całuski
To jest to do czego doprowadziliście, i czego oczekujecie, że najlepsi Polacy opuszczą kraj, a część już tego dokonała, aby nie mieszkać wśród smrodu wiecznych narzekaczy i marudów, komuszych miernot, ale teraz nadszedł czas, abyście właśnie WY opuścili kraj przynajmniej mentalnie i dali żyć pełną piersią młodym, którzy właśnie tu chcą budować swoją przyszłość.
Tak, zgadzam się w pełni, do tego doprowadził filmweb i komentarze na temat serialu Wiedźmin od Netflixa najlepszy Polaku. Radziłbym leczyć głowę bo piszesz takie głupoty nie na temat że szkoda gadać, idź agitować politycznie gdzieś indziej.
mi sioe zawsze wydawalo ze jak ktos jest ograniety to zostaje w PL i radzi sobie tu jakoś, a ci nieoigarnieci jadą czyscić kible niemcom za ojro
jak ci sie polskie seriale nie podobają to idz se ogldaj mode na sukces hamerykanska a nie srasz do wlasnego gniazda
Jest coś takiego jak umiejętność władania środkową skalą ocen. Serial- choć ma swoje wady i można się przyczepić do wielu niedociągnięć- to na pewno nie jest produkcją na 1. Dla mnie osoby, które nie potrafią rzetelnie ocenić wszystkich aspektów, tylko walą na oślep jedynkami, bo coś je bardzo uraziło, nie tego oczekiwały i w odruchu "ofochania" i "obrażenia" wystawiają 1, to nie są poważni recenzenci. Są w historii kinematografii prawdziwe gnioty nad gniotami i one zasługują na jeden. Ten serial- nawet jeśli ma swoje wady- na pewno do nich nie należy.