PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724464}

Wiedźmin

The Witcher
2019 -
7,0 196 tys. ocen
7,0 10 1 196306
5,4 50 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

Od razu napiszę, że jestem fanem książek i w gry nie grałem. Nie oznacza to, że jestem zwolennikiem tego, że twórcy serialu powinni wiernie trzymać się oryginału. Po obejrzeniu całego sezonu nie jestem bardzo rozczarowany, ale jednak sporo zabrakło do wysokiego poziomu. Pomysł żeby pokazać w tym sezonie te rzeczy, które w książce są tylko wspomniane (ucieczka Ciri, początki Yennefer, bitwa na wzgórzu Soden) jest fajny, ale już wykonanie takie sobie. Nie wiem do kogo serial jest adresowany, ale odnoszę wrażenie, że tylko do fanów książek i gier, bo jeżeli ktoś nie znał wcześniej sagi, to nie ma opcji żeby połapał się w tych skokach czasowych (sam miałem z tym problem). Bardzo brakowało mi tego, że twórcy nie pokazali głębi opowiadań, wszystko jakieś takie po łebkach. A szkoda, bo Sapkowski bardzo często odwoływał się do motywów znanych na całym świecie i fajnie byłoby ukazać te historie w innym świetle. W serialu mamy to jakoś tak bez polotu i potraktowane bardzo, bardzo powierzchownie. Najbardziej rozczarowały mnie wątki Renfrii, Borcha Trzy Kawki (a już ten złoty smok to porażka) i Silvana. Plastycznie niby serial jest ok., ale jednak zaskoczył mnie dobór aktorek do ról czarodziejek. Wiem, że każdy inaczej postrzega urodę, ale jednak spodziewałem się, że te kobiety będą piękniejsze. Do tego brakowało mi tej pewności siebie, bogactwa i splendoru jakie otaczały czarodziejów i czarodziejki. Pozytywnie zaskoczyły mnie Ciri, Yennefer i Tissaia. Moim zdaniem Henry Cavill to dobry wybór, ale irytowało mnie, że mówi w taki dziwny sposób. Jaskier z kolei to kompletna porażka. Ale największym rozczarowaniem jest Calanthe. Nie wiem jak można było tę postać tak skopać to ja nie wiem.
Ogólnie uważam, że ten sezon jest dobrym wstępem do Sagi chociaż ciężko było przez niego przebrnąć.

Adam1Kluska

mam takie same odczucia po obejrzeniu 7 odcinków.... co do Cavila to on mówi w taki sam sposób jak Geralt w grze w angielskiej wersji językowej... niestety trochę drewno wyszło według mnie, czy jest smutny czy zły czy zadowolony mówi identycznie, podobno był to taki zabieg twórców żeby wyrazić jego wiedźmiński brak emocji. Mnie to jednak wcale nie przekonało... Silvan to pojawił sie chyba tylko dla zasady to opowiadanie należy do moich ulubionych a tu spłycili je bardziej niż potok podczas suszy... a co do suszy to chyba nawiedziła Dol Blathanna bo coś sucho tam mają

len_kaa96

Słuchając Geralta miałem wrażenie, że mówi jakby był wampirem i maił usta pełne zębów (i nie było to tylko w momentach kiedy był w transie). A trochę to dziwne, bo miejscami mówił normalnie i całkiem dobrze się tego słuchało. W tym odcinku z Silvanem całkiem spłycili temat i ominęli najważniejsze rzeczy.