PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724464}

Wiedźmin

The Witcher
2019 -
7,0 197 tys. ocen
7,0 10 1 196744
5,5 57 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

Oglądając ten serial zastanawiałam się czy ja jeszcze oglądam historie o wiedźminie.Totalny chaos i kompletny brak spójności z opowiadaniami Sapkowskiego.Rozumiem ,że serial nakręcony jest na motywach książki,ale to jest jakaś totalnie inna historia przepleciona nikłymi motywami z opowiadań.Zastanawiam się po co kręcić na podstawie książki skoro tworzy się zupełnie inną historię jaki ma to sens?a Wiedźmin musi być spójny z książką,bo inaczej cała historia na tym traci.Dziwi mnie jak można mając tak świetne opowiadania(jak dla mnie Ostatnie życzenie i Miecz przeznaczenia to jedne z lepszych)tak totalnie zmasakrować.Mnóstwo nieistotnych wątków i postaci zupełnie nie potrzebnych chociażby watek Yennefer.Opowiadania to głównie watek Geralta,a tu Geralta jak na lekarstwo.Ale tak to jest jeżeli całkowicie odbiega się od książki.Przecież książka to sedno Wiedźmina tam jest wszystko i nie trzeba więcej.Po co kombinować skoro ma się tak dobrą historię?Wystarczyło by wiernie odwzorować i trzymać się opowiadań wyłuskać istotne wątki,ale czasami proste rozwiązania to problem.Ale czego można było się spodziewać po zagranicznej produkcji.Ciągle mówi się o tej słowiańskości wiedźmina,ale chyba coś w tym jest,że chyba tylko my rozumiemy i czujemy klimat wiedźmina,bo wiedźmin to trochę odzwierciedlenie Nas Słowian,a co o tym mogą wiedzieć ludzie zza granicy?Smaczki zawarte w książce chociażby humor po prostu go nie ma bardziej angielki niż nasz.Sory,ale co drugie słowo mówieniu f*** to nie wszystko.
Trochę szkoda mi Henrego.widać,że się zaangażował i w sumie sceny z nim były godne uwagi,ale reszta to jakiś misz masz i wizja reżyserki,której ja totalnie nie ogarniam wizja która nie ma nic wspólnego z Sapkowskim.
To moja osobista opinia może dla kogoś niesłuszna,ale tak to czuję.Moim zdanie zmarnowany potencjał mogło być coś na prawdę dobrego,a wyszła lipa nie mająca nic wspólnego z Wiedźminem.Może wyjdę na obrończynię wiernego odwzorowania książki ok niech tak będzie,ale dla mnie książka to sedno Wiedźmina tam jest wszystko i nie trzeba więcej.Szkoda duży potencjał,a wyszło jak zwykle.

ocenił(a) serial na 5
Maja_88

cavill moze i sie angazowal, ale wyzwaniu nie sprostal, jego wiedzmin jest nijaki, do geralta zebrowskiego nawet nie ma podjazdu

Maja_88

Jak to jaki. Niewiele potrafisz, niewiele sobą reprezentujesz. Ale dostałaś w swoje ręce uniwersum, które - głównie dzięki grom, ale w coraz większej mierze również książkom, jest rozpoznawalne przez dziesiątki milionów, może nawet setki milionów ludzi na świecie. Kura znosząca złote jajka. A to, że przy okazji - nie mają odpowiedniego talentu i/lub doświadczenia, zarżniesz materiał źródłowy. Co tam, miliony much (szczególnie co nie czytały książek) i tak dadzą 10/10, a jeśli nawet nie, to chociażby 1 sezon się zwróci z miejsca na nowych subskrypcjach :)