Nie wiem kiedy ona będzie, ale podejrzewam że pod koniec tego sezonu. Jeżeli ma już to nastąpić, to mam swoje marzenie.
Tak jak 4 sezon zaczął się wizją, jak Ragnar staje przed złotymi bramami Valhalli i zostają one przed nim zamknięte, to na koniec będzie podobna scena. Tylko tym razem zostanie jednak wpuszczony. Tam spotka pijących pośród bogów: Thorsteina, Arne, Leifa, Erika i nawet jarla Haraldssona. Takie jest moje skromne marzenie. To mogłaby być piękna scena :)
Raczej wcześniej - weź pod uwagę że jeden z ostatnich odcinków nosi tytuł "Zemsta". A jak wiadomo z historii Ragnara pomścił Ivar w iście orli sposób :V Jak Ragnar zginie było już dawno temu pokazane w serialu (taka jedna scena u Elli) w tym sezonie jeden zwiastun to przypomina ;)
Oczywiście widziałem jak w zwiastunie Ragnar wchodzi do klatki :)
Co nie zmienia faktu, że chciałbym zobaczyć Ragnara wkraczającego do Valhalli i witającego się z przyjaciółmi :)
Umrze szybciej niż na koniec 4 sezonu. Na koniec sezonu pokażą zemstę synów na królu Elli.
Według legendy zginął w Brytanii przed 865 rokiem, wrzucony do dołu pełnego jadowitych węży na rozkaz króla Elli z Nortumbrii. Przed śmiercią miał zakrzyknąć: "Gdyby warchlaczki wiedziały, jak umiera stary dzik!”.
Słowa te dotarły do jego synów i w roku 865 Ivar z braćmi Halfdanem i Ubbe
poprowadził Wielką Armię Niewiernych do inwazji. Legenda głosi, że pomścili oni śmierć ojca w
okrutny sposób, wyłuskując pokonanemu anglosaskiemu władcy Elli wszystkie żebra.
Co do 5 sezonu. Jonathan Rhys Meyrs będzie grał prawdopodobne dorosłego Alfreda wnuka króla Eckberta.
Alfred ma być pierwszym władcą 4 królestw więc chyba ta rola przypadnie Meyrsowi,
który świetnie zagrał Henryka VIII w innym serialu historycznym "Tudors" 2007-2010.
Póki co pokazywali nam 3 królestwa Anglli - Nortumbrie (król Ella) oraz Wessex i Mercje (król Eckbert)
Zatem w 5 sezonie synowie Ragnara będą wojowali z Alfredem.
A w 4 rozprawią się z królem Elli.
Niestety, ale serial był świetny do 3 sezonu, teraz to już porażka, a szkoda, jedynie muzyka wardruny pozostaje a poza tym coż nie oglądam...................
Też tak uważam. Poszli wyraźnie w ilość epizodów kosztem jakości. Niepotrzebnie.
1 sezon - 8/10
2 sezon -9,5/10
3 sezon -8/10
4 sezon - 4-5/10
Sądzę jednak, że 4B okaże się jakościowo dużo lepszy od 4A. Najlepsze przed nami.
Ciekaw jestem jak bardzo w 5 sezonie bez Ragnara spadnie oglądalność.
A ciągnąć serial będą pewnie Ivar oraz Alfred Wielki ( Jonathan Rhys Meyrs)