PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659055}

Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 179 tys. ocen
8,4 10 1 179359
6,5 20 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

Śmierć Ragnara.

ocenił(a) serial na 10

Nie wiem kiedy ona będzie, ale podejrzewam że pod koniec tego sezonu. Jeżeli ma już to nastąpić, to mam swoje marzenie.
Tak jak 4 sezon zaczął się wizją, jak Ragnar staje przed złotymi bramami Valhalli i zostają one przed nim zamknięte, to na koniec będzie podobna scena. Tylko tym razem zostanie jednak wpuszczony. Tam spotka pijących pośród bogów: Thorsteina, Arne, Leifa, Erika i nawet jarla Haraldssona. Takie jest moje skromne marzenie. To mogłaby być piękna scena :)

ocenił(a) serial na 9
Spooky82

Raczej wcześniej - weź pod uwagę że jeden z ostatnich odcinków nosi tytuł "Zemsta". A jak wiadomo z historii Ragnara pomścił Ivar w iście orli sposób :V Jak Ragnar zginie było już dawno temu pokazane w serialu (taka jedna scena u Elli) w tym sezonie jeden zwiastun to przypomina ;)

ocenił(a) serial na 10
miszkos

Oczywiście widziałem jak w zwiastunie Ragnar wchodzi do klatki :)
Co nie zmienia faktu, że chciałbym zobaczyć Ragnara wkraczającego do Valhalli i witającego się z przyjaciółmi :)

ocenił(a) serial na 9
Spooky82

A to też mam na to nadzieję ;)

ocenił(a) serial na 8
Spooky82

Umrze szybciej niż na koniec 4 sezonu. Na koniec sezonu pokażą zemstę synów na królu Elli.

Według legendy zginął w Brytanii przed 865 rokiem, wrzucony do dołu pełnego jadowitych węży na rozkaz króla Elli z Nortumbrii. Przed śmiercią miał zakrzyknąć: "Gdyby warchlaczki wiedziały, jak umiera stary dzik!”.
Słowa te dotarły do jego synów i w roku 865 Ivar z braćmi Halfdanem i Ubbe
poprowadził Wielką Armię Niewiernych do inwazji. Legenda głosi, że pomścili oni śmierć ojca w
okrutny sposób, wyłuskując pokonanemu anglosaskiemu władcy Elli wszystkie żebra.

Co do 5 sezonu. Jonathan Rhys Meyrs będzie grał prawdopodobne dorosłego Alfreda wnuka króla Eckberta.
Alfred ma być pierwszym władcą 4 królestw więc chyba ta rola przypadnie Meyrsowi,
który świetnie zagrał Henryka VIII w innym serialu historycznym "Tudors" 2007-2010.
Póki co pokazywali nam 3 królestwa Anglli - Nortumbrie (król Ella) oraz Wessex i Mercje (król Eckbert)

Zatem w 5 sezonie synowie Ragnara będą wojowali z Alfredem.
A w 4 rozprawią się z królem Elli.

ocenił(a) serial na 10
returner

Niestety, ale serial był świetny do 3 sezonu, teraz to już porażka, a szkoda, jedynie muzyka wardruny pozostaje a poza tym coż nie oglądam...................

ocenił(a) serial na 8
devil70

Też tak uważam. Poszli wyraźnie w ilość epizodów kosztem jakości. Niepotrzebnie.

1 sezon - 8/10
2 sezon -9,5/10
3 sezon -8/10
4 sezon - 4-5/10

Sądzę jednak, że 4B okaże się jakościowo dużo lepszy od 4A. Najlepsze przed nami.
Ciekaw jestem jak bardzo w 5 sezonie bez Ragnara spadnie oglądalność.
A ciągnąć serial będą pewnie Ivar oraz Alfred Wielki ( Jonathan Rhys Meyrs)