PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659055}

Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 180 tys. ocen
8,4 10 1 179690
7,0 26 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

ufff no i o to mi chodziło , konkretna walka na końcu odc. , efekty , walki lepsze niż w poprzednich sezonach,odc. .

Krótko bez spoilerów odc. 3x1 uważam za bardzo udany ! 9/10

-------------------------
Wikingowie - Vikings S03E01 [720p HDTV x264-KILLERS] [ENG] < Polecam tą wersje.
--------------------------

ocenił(a) serial na 9
Edin181

Wątpię czy to będzie Lagertha. Prędzej obstawiałbym Athelstana.

ocenił(a) serial na 8
Edin181

No i Bjorn mówiący do Rollo 'Uspokój się, zabiją cię' więc brat Ragnara też może być brany pod uwagę (choć to jedna z moich ulubionych postaci), zresztą tak samo jak Floki. No i wszystko wskazuje na to że Lagerta będzie mieć wątek romansu z Egbertem więc jeszcze pożyje jeśli miałaby to być ona.

ocenił(a) serial na 7
Laura_N

W takim razie Athelstan tez ma szanse pożyć, bo całowanie w rękę przez śliczną żonkę Aethewulfa wyglądało na zapowiedź romansu :D

ocenił(a) serial na 8
LadyLannister

Też racja :) W końcu w zapowiedziach kolejnych odcinków widzimy go z nią w łóżku i jest też Egbert mówiący 'zostań moją kochanką', raczej wiadomo do kogo. Jakiejś śmierci spodziewam się dopiero pod koniec sezonu, obstawiam Rolla albo Laghertę.

Laura_N

W sumie szykują się takie 3 wątki miłosne (oficjalnie) a o wszystkich można się dowiedzieć z tego spotu ;)

https://www.youtube.com/watch?v=jk1DqkNTfYo

Edin181

Jeżeli zasugerowali, że umrze Athelstan albo Rollo to na pewno umrze Lagertha;)

ocenił(a) serial na 9
Edin181

Nie sądzę, aby zaspoilerowali śmierć Athlestana w zajawce, to by było zbyt oczywiste ;)

ocenił(a) serial na 8
Edin181

Wątpię, żeby w pierwszej scenie 3 sezonu ot tak zdradzono, która z postaci zostanie uśmiercona. Może przepowiednia będzie dla Lagerthy ostrzeżeniem - w końcu to inteligentna "bestia" :) Poza tym to jedna z moich ulubionych postaci - jej śmierć byłaby dla mnie gorsza niż twist w finale 3 sezonu "Homeland". Pewnie dlatego, że w tym serialu praktycznie nie ma drugiej, tak interesującej, żeńskiej postaci.

Swoją drogą Athelstana też mi szkoda.

Dla mnie mogliby się pozbyć Aslaug - od pewnego czasu nic nie wnosi do tego serialu. A muszę przyznać, że miała bardzo mocne wejście.

ocenił(a) serial na 8
Edin181

Trochę nie podobało mi się, że tak wyraźnie dali do zrozumienia kto zabije Lagerthe. Chyba że to tylko podstęp scenarzysty :> I faktem jest, że jedyną łyżką dziegciu w tym odcinku była taktyka wuja i brata Kwenthrith, bardzo to nienaturalne. Zauważyliście, że praktycznie cały czas w tle grała jakaś muzyka?

Porterxoxo

Nie wydaje mi się, że przez cały czas grała. Jednak na pewno przez jakieś 90% odcinka w tle nam coś przygrywało. Wydaje mi się, że nie było muzyki w momencie w którym Ragnar bawił się ze swoimi dziećmi. No i też nie mogę pojąć dlaczego twórcy postanowili przedstawić nam prawdopodobnie przyszłego zabójcę Lagerthy. Może to rzeczywiście jakiś podstęp :)

ocenił(a) serial na 10
Edin181

To prawie na pewno tylko budowanie klimatu i niepewności :)

ALbatrOS1996pl

Pewnie tak :)

ocenił(a) serial na 9
nea_filmweb

Ragnar miział Athelstana po ręcach! *mdleje*

ocenił(a) serial na 9
Kocham_Skippera

I niech mi ktoś wmówi, że to nie jest oficjalne ;)

ocenił(a) serial na 10
Kocham_Skippera

Widac odrazu ze nigdy nie miales przyjaciol :) Powodzenia w zyciu ... zapewne smutnym

ocenił(a) serial na 9
Sabcio1234

A co ma jedno z drugim wspólnego? XD
Po za tym ja nie chłop.

ocenił(a) serial na 9
nea_filmweb

Dobry odcinek.
Nie był to jakiś mega epizod, ale oglądało sie bardzo dobrze. Szczególnie, że to pierwszy odcinek i dopiero wprowadzenie do sezonu. Miałem nie oglądać trailera sezonu, ale nie mogłem sie powstrzymać ;) Czekam na najazd na Paryż to będzie coś.
Ogólnie odcinek bardzo na plus. 8/10 za ten odcinek.
Pozdro ;)

ocenił(a) serial na 10
nea_filmweb

Sporo akcji napchane w jednym odcinku, to sugeruje, że dużo będzie się działo w tym sezonie, a co do postaci:

- Athlestan wreszcie jest bliski porzucania jarzma chrześcijaństwa zmierzając w stronę grzesznego cudzołóstwa.
- Floki na szczęście nie odnalazł się w życiu rodzinnym bo jako żądny rozboju nihilista pogniewał się na żonę, za to że jest 'terribly good'
- Rollo na razie wciąż mocno zmarginalizowany przez swoją starą zdradę, ale liczę na to, że odnajdzie szczęście, np. nową niewiastę na wyspach, oświadczy się jej, i jako postać powstanie wreszcie z kolan.
- Lagherta chyba jest łasa na czułe słówka wymuskanego królewicza, źle na tym wyjdzie, ogólnie wszyscy chcą ją "wyruchać", a szczególnie jej podwładny chociaż nie dosłownie bo na sugestie małżeństwa zareagował asertywnie.
- Ragnar zachował się dość ozięble wobec swojej żony, a tymczasem księżniczka Mercji składa tajemnicze obiecanki i wyraziła aprobatę za rozprawienie się jej wujaszkiem, z tego jeszcze mogą wyniknąć bękarty.

ocenił(a) serial na 7
Chomone

świetne streszczenie :D

ocenił(a) serial na 9
LadyLannister

Istotnie fajne, poza tym że Loki to nie tyle nihilista co raczej taki wikiński fatalista imho .
...aha no i Egbert to raczej nie tyle wymuskany królewicz , co król z pewnego rodzaju wizją władzy, i bez urazy dla naszej ulubionej zgrai Wikingów- prawdziwy mąż stanu . Jego chęć uwiedzenia Lagerthy w pełni rozumiem i podzielam , bo to istotnie fascynująca niewiasta :-)

ocenił(a) serial na 10
Chomone

Trzeba tylko czekać, aż księżniczka postanowi dotrzymać słowa :)

nea_filmweb

ha na to czekałam z utęsknieniem:) bardzo dobry odcienek, szybka akcja mała bitewka w tle... jest dobrze czekam na więcej...

nea_filmweb

Mi się pierwszy odcinek trzeciego sezonu podobał i to bardzo widać świeży animusz widać również dofinansowanie tego serialu, nowe postacie które będą to wszystko sprawia, że czekam na drugi odcinek rewelacja.;))

nea_filmweb

Mocne otwarcie. Tempo akcji jak prędkość światła, więc czy oznacza to ostatni sezon z Ragnarem?
Bjorn to już nawet mówi jak ojciec, sposób wypowiadania się, ton głosu, akcent bardzo mi się z nim kojarzył. Przepowiednia zapewne się spełni i Lagertha umrze tylko z czyich rąk, zobaczymy.

ocenił(a) serial na 9
nea_filmweb

Odcinek bardzo mi się podobał:
- szybkie tempo akcji
- scena z Aslaug ("Do you love me?" "...")
- Floki niesprawdzający się w roli męża i ojca
- Torstein <3
- praktycznie całość, ale nie chce mi się wszystkiego wymieniać

Ale, żeby nie było miał on kilka wad :
- sena batalistyczna, przez cały czas usiłowałam się nie śmiać, zwłaszcza przy błyskotliwym bracie księżniczki "Czemu się nie rozdzielili?" i "O nie! Teraz nie zdążę mu pomóc. Wuju!"
- fryzury postaci, myślałam, że po Athlestanie i jego różnych fryzurowych wariacjach nic mnie już nie zaskoczy, myliłam się
- Czy teraz Lagertha zajmie miejsce Athlestana jako środek haremu?

Sezon zapowiada się ekscytująco (Paryż) i przewiduję, że będzie naprawdę dobry, chociaż twórcy mogą przekombinować jak to przy tego typu produkcjach bywa :/

ocenił(a) serial na 9
AristosAchaion

ale niewiele brakowało, a rzuciłby się wpław na drugą stronę rzeki, żeby pomóc wujowi ;)

ocenił(a) serial na 7
nea_filmweb

Czy tylko mnie się wydaje, że z tą bitwą było coś nie tak? Zero krwi.... wtf

ocenił(a) serial na 6
Santansya

Przeciętny odcinek 6/10

ocenił(a) serial na 10
lukaszek007

Fantastyczne otwarcie sezonu,nie moge doczekać się następnego odcinka.

ocenił(a) serial na 10
Santansya

No właśnie, mnie też trochę rozczarowała ta bitwa, brakiem jakichś brutalniejszych ujęć i małą ilością krwi. W poprzednich sezonach były już pokazane bardziej brutalne potyczki. Trochę wyglądało to tak, jakby te bardziej brutalne momenty zostały po prostu wycięte. Mam nadzieję, że nie oznacza to obniżenia kategorii wiekowej dla tego serialu, bo mogłoby mu tu nie wyjść na dobre...

ocenił(a) serial na 6
Dadelog

o co chodziło z Ragnarem w scenie bitwy ? w momencie kiedy jego syn Bjorn odciągnął swoją dziewczynę czy ochronił swoją dziewczynę ,Ragnar się na niego tak spojrzał jakby sam chciał go zabić. to coś znaczyło czy może ja coś nadinterpretuje ?

ocenił(a) serial na 10
Lunasol

Sam nie wiedziałem dokładnie o co chodzi, ale prawdopodobnie dowiemy się w następnym odcinku. Być może wygłosi synowi jakieś kazanie, że podczas bitwy nie może sobie nią zaprzątać głowy, bo ona sobie poradzi, czy coś w ten deseń.

ocenił(a) serial na 6
ALbatrOS1996pl

z trailera wynika że będą sprzeczki między ojcem a synem.

Zastanawia nie w jaką stronę pójdzie Bjorn. Wydawał się szlachetniejszy od Ragnara bardziej podobny do matki z charakteru. I mam nadzieje ze go nie upodobnią do ojca.

ocenił(a) serial na 10
nea_filmweb

Niech ten spier****** syn Ragnara mówi normalnie a nie naśladuję ton ojca bo mnie ch** strzeli

ocenił(a) serial na 7
Piotrek14

Dokładnie, ta scena gdy rozmawia z Porunn o wyprawie strasznie biła po uszach.... Nawet gestykulował jak Ragnar.

ocenił(a) serial na 9
Piotrek14

No właśnie! Ostatecznie syn może być podobny w czymś do ojca, a nawet powinien, ale niech mówi po swojemu. Ragnar jest tylko jeden.

ocenił(a) serial na 10
paniiwonka

"Ragnar jest tylko jeden" sedno sprawy ; )

ocenił(a) serial na 9
nea_filmweb

Odcinek 7/10. Bywały już lepsze walki, ale mnie przeraża inteligencja tego wuja i brata... Nie wiedziałem czy śmiać się, czy płakać. Na jednej stronie postawili zdecydowanie więcej ludzi niż na drugiej, a potem się dziwili, że tamci zaatakowali tylko jedną stronę. Mieli przewagę czasu, a wybrali najgorsze strategicznie miejsce do walki... Nie mogli ani sobie pomóc ani uciekać... Jednak myślę, że twórcy nie są tak głupi aby tego błędu nie zauważyć. Po prostu liczyli na to, że widzowie są na tyle głupi... Ta prosta próba zrobienia z widza debila rozczarowała mnie. W serialu zawsze były takie charaktery, które nie miały IQ poniżej normy... Mam nadzieję, że szybko zabiją tego brata i nie będzie więcej takich postaci. Albo ten brat zmądrzeje...

nea_filmweb

Fajny odcinek, już pojawiły się zarysy nowych konfliktów, nowe wątki itd. Trailer z końcówki odcinka zapowiada nowy sezon na bogato!

Ragnar dalej na plus, Bjorn, król Egbert, Lagherta, Aslaug - tak samo. Wciąż mało mnicha, wolałabym, żeby miał więcej do grania, niż rola tłumacza - ale wiadomo, to dopiero pierwszy odcinek :)

Bardzo mi się podobało wykorzystanie dwóch języków w rozmowie króla i Lagherty, taki smaczek :)

No i Wikingowie, którzy nie usiedzą na rzyci 5 minut i boją się rodzinnego szczęścia :D

Ciekawe, czy pojawi się ktoś z charyzmą jarla Borga, wciąż za nim tęsknię :(

Jedyne co mnie zdziwiło, to rozdzielenie wojsk wuja i brata tej dziwacznej księżniczki. Komu przyszło do głowy coś tak głupiego? Cały czas czekałam na jakiś podstęp czy cuś, a tu nic, jeszcze braciszek wypowiedział kilka wybitnie kretyńskich tekstów. No i bitwa się skończyła... i? Braciszek i jego armia stoi po drugiej stronie, Ragnar po drugiej...i? Dziwne to było.

Podsumowując: dobre rozpoczęcie sezonu, wysoki poziom 2 sezonu jest dalej kontynuowany.

emo_waitress

W sumie akurat kiedy miałem wklejać sobie moją wypowiedź zauważyłem Twój post i przeczytałem.. i ze wszystkim się zgadzam, włącznie ze 'zdziwieniem' - po kiedy grzyba zrobili coś tak głupiego? I to teoretycznie dwóch kolesi co doszło do władzy po trupach.. A tutaj koleś się patrzał jak jego wuj zostaje mordowany, i te ślipia pełne rozpaczy.. xD Możliwe, że się czepiam ale ładnie to ujęłaś: 'dziwne to było', zdecydowanie!

S3 zaczął się z grubej rury, bez dwóch zdań, a po zajawce 'sezonowej' na końcu odcinka mam wrażenie że o ile wcześniej nie sądziłem.. tak teraz myślę, że s3 ma zadatki na przewyższenie nawet świetnego s2, wg mnie (Kevin Durand w Wikingach? JESSSS :D) :) Najbardziej podobał mi się motyw przewodni facetów z kobietami w świecie wikingów, całkiem zgrabnie to zostało wykonane (haha, jak wyruszali padały najlepsze teksty, coraz gorzej, i gorzej aż Bjorn na koniec, że problemy bierze ze sobą xD), postacie zostały na nowo nakreślone (ehh ten Rollo, mój ulubieniec po Flokim jakiś teraz.. niewyróżniający się, szczerze :( ), jednych się lubi drugich nie (Floki jak zwykle wymiata - scena ze 'szczęściem' i 'jesteś za dobra' bezcenne :D), a na koniec (ILE STATYSTÓW (ew. cgi)!!! S2 już pod tym względem został pobity zaledwie pilotem s3 :D) od razu potyczka z 'Merynem Trantem' (cholewa, twarz tego aktora-łajdaka rozpoznam od razu i aż szkoda, że zagrał gościnnie w jednym odcinku xP).
Aha, Egbert zarywa do Lagerthy, hahaha xD
Aha2, szkoda byłoby, gdyby Lagertha zginęła w tym sezonie :(

matiiii

Kevin Durand? Ten z Wirusa? Ooo, lubiłam kolesia :)

Sezon 2 Wikingów jest naprawdę mocny i liczę na to, że trójka przebije, albo co najmniej zachowa poziom dwójki.

Jeszcze nie mam swoich faworytów w tym sezonie, niestety ostatni ulubieniec (i chyba największy w całych Wikingach) zbroczył się krwią i *khem* rozerwał na śmierć w poprzednim sezonie :/
Sorry, nigdy nie lubiłam Rollo ;)

Szkoda Lagherty, ale osobiście nie potraktowałam tej przepowiedni na poważnie. Zbyt oczywiste! Z drugiej strony Mój Ukochany też dostał na początku drugiego sezonu wręcz dosłowną przepowiednię śmierci i co i też ją zlekceważyłam. I wziął i umarł :(

Wikingowie bardzo dobrze sobie radzą z równowagą płci na czasie antenowym. Niby serial o brodatych Wikingach, ale bardzo dobrze pokazywane są postaci kobiece. Mogłabym znacząco spojrzeć w kierunki kilku co najmniej seriali, gdzie brak takiego balansu.

Dobry początek oby dobrego sezonu ;)

emo_waitress

Oglądałem odcinek, w którym na końcu był jakby teaser całego sezonu Wikingów i były tam sceny z Kevinem, z tego co widziałem. I tak, to ten z Wirusa ale ja go uwielbiam od czasów LOST :D Na zajawce wygląda, że zagra jakiego 'kozaka', i bardzo dobrze :D
Rollo był najlepszy ale tylko w s1 - chyba jeden z najciekawszych wątków tego co najwyżej dobrego sezonu. Od s2 jest coraz gorzej a szkoda.. dla mnie xP
Ten szaman czy szarlatan jak coś powie, to powie - ciekawe, czy jego przepowiednie są 'sezonowe' czy może Lagertha przeżyje ten sezon co by zginąć kiedy indziej.. xD
W rzeczy samej (obejrzyj zajawkę, bo zaraz zacznę spoilować kto będzie miał sceny łóżkowe xP)
:)

ocenił(a) serial na 9
nea_filmweb

Kto w zwiastunie 3 sezonu mówi, że "zabiją" chrześcijanina? Aslaug?

ocenił(a) serial na 4
nea_filmweb

Lunasol:"o co chodziło z Ragnarem w scenie bitwy ? w momencie kiedy jego syn Bjorn odciągnął swoją dziewczynę czy ochronił swoją dziewczynę ,Ragnar się na niego tak spojrzał jakby sam chciał go zabić. to coś znaczyło czy może ja coś nadinterpretuje ?"
XXXXXXXXXXXXXX
w tym serialu są bardzo silnę i głupie wątki feministyczne
serialowy Bjorn zrobił kardynalny błą traktując OPIEKUŃCZO swoją dziewczynę
według feminizmu Bjorn powinien traktować Porunn-Thorunn jakby była nie "kobietą", lecz "mężczyzną bez penisa"

żadnej taryfy ulgowej...
na Zachodzie feministki OBRAŻAJĄ SIĘ, jak mężczyzna jest grzeczny i przepuści je w drzwiach...

PS.
zdaje się, że dzisiaj na HISTORY puszczają pierwszy odcinek 3 sezonu
a jeśli tak, to pewnie forum się ożywi...

NIE WARTO zakładać nowych "wątków"/"tematów"
lepiej "podnieść do góy" stare (ale dobre)

wystarczy kliknąć na:
[zobacz wszystkie tematy na forum]
wtedy widać 30 wątków/tematów na jednej stronie,
zamiast 5 na stronie głownej

kliknąć na "najlepsze wypowiedzi" i
zmienić je na "od najnowszych"

poczytać ze zrozumieniem tytuły wątków i znaleźć te odpowiednie...

sezon III, odcinek 2
http://www.filmweb.pl/serial/Wikingowie-2013-659055/discussion/S03e02+-opinie,26 07015

sezon III, odcinek 3
http://www.filmweb.pl/serial/Wikingowie-2013-659055/discussion/S03e03+-+opinie,2 610623

sezon III, odcinek 4
http://www.filmweb.pl/serial/Wikingowie-2013-659055/discussion/s03e04-+opinie,26 13999

sezon III, odcinek 5
http://www.filmweb.pl/serial/Wikingowie-2013-659055/discussion/s03e05,2617226

sezon III, odcinek 6
http://www.filmweb.pl/serial/Wikingowie-2013-659055/discussion/S03E06,2620356

sezon III, odcinek 7
http://www.filmweb.pl/serial/Wikingowie-2013-659055/discussion/S03E07,2623610

sezon III, odcinek 8
http://www.filmweb.pl/serial/Wikingowie-2013-659055/discussion/S03E08,2626542

sezon III, odcinek 9
http://www.filmweb.pl/serial/Wikingowie-2013-659055/discussion/s03e09,2629208

sezon III, odcinek 10
http://www.filmweb.pl/serial/Wikingowie-2013-659055/discussion/so3e10,2631789