PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659055}

Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 179 tys. ocen
8,4 10 1 179007
6,5 20 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

4x13 Two Journeys

użytkownik usunięty

Trochę szkoda Ragnara, można się domyśleć, że niedługo zginie.
Ivar jak na razie trzyma poziom :D Scena w lesie pokazała, że będzie chyba jeszcze bardziej bezlitosny od swego ojca :D
Dołączenie Rollo do wyprawy Bjorna bardzo mnie cieszy. Ciekawy jestem jak ukażą całą tą wyprawę w następnbym odcinku.
Lagertha mogła nie atakować miasta, tylko wyzwać Aslaug od razu na pojedynek ale dobrze, że utrzymała synów Ragnara przy życiu :D

Goliatwielki

Jeżeli to prawda, to to by było bardzo głupie i przekreśliłoby całą moją dobrą opinię o tym serialu.

emo_waitress

Aczkolwiek pozostaje pytanie, kim byli ludzie Torvi, którzy strzelali do obrońców Kattegat?

ocenił(a) serial na 9
emo_waitress

Moze byli to ludzie Bjorna, nie widzę innej możliwości. Zawsze jest jednak szansa ze twórcy serialu sie rozjechali z fabułą
i byli to ludzie lagerthy którzy przedostali sie do osady magicznym teleportem. Byla w 12 odcinku scena z flokim który przypłynął na lodzi z Haraldem, po czym sie z nim czule witał w osadzie. Także producenci mogli nie przemyśleć całej akcji. Ale jeśli nie, to nie widzę innego logicznego wyjaśnienia tej akcji jak moja teza powyżej.

Goliatwielki

Gdyby okazało się, że to ludzie Bjorna zostali, żeby spiskować i strzelać w plecy WŁASNYM ZIOMKOM, to w tym momencie Bjorn i oni sami mają zamknięte wrota Valhalli.

ocenił(a) serial na 10
emo_waitress

Faktycznie to się zaczyna składać: Bjorn i Lagerta od zawsze nienawidzili Aslaug i jej synów. Wcześniej mieli problem z jawnym jej zaatakowaniem, bo legenda Ragnara, cokolwiek nadwieruszona chroniła ich, a konkretnie Aslaug miała bardzo wielu zwolenników. Lagerta nie miała dość sił na frontalny atak. Teraz Ragnar wrócił w żałosnym stanie i jego mit ostatecznie legł w gruzach. Zaś zwolennicy Aslaug popłynęli w przytłaczającej większości bądź z Bjornem, bądź z samym Ragnarem. Ale i tak zostało ich zbyt wielu na otwarty atak ... W rzeczywistości sytuacja byłaby bardziej złożona - w końcu Aslaug pochodzi z możnej rodziny, z wieloma koneksjami, a Lagerta to jakby nie spojrzeć mały jarl, wieśniak z pochodzenia, uzurpator, który stołek zawdzięcza podwójnemu, skrytobójczemu zabójstwu. Gdzie jej do Ragnara, odkrywcy szlaków na zachód, pogromcy Anglików, zdobywcy Paryża i, co nie bez znaczenia, potomkowi samego Odyna.

Azyniusz_Polion

Pokaż moment w serialu, w którym jest pokazane, jak Bjorn nienawidzi braci. Wobec Aslaug zachowuje się normalnie i nigdy nie wywalił ją za drzwi a miał LATA na to, odkąd Ragnar dał dyla.
Bjorn nie miał obowiązku traktować Aslaug jak władczynię Kattegat, a jednak kobita siedzi w "zamku" i opływa w zbytki.
To że Lagherta nienawidzi Aslaug to osobna sprawa, ale Bjorn taki nie był, nawet kiedy Ragnar spiknął się z Aslaug to on się ciskał do ojca, a jeszcze przecież dzieckiem był.
Wszystko to byłoby głupie, Bjorn żył lata z macochą pod jednym dachem, nie wchodzili sobie w drogę, zawsze miał dobre relacje z przyrodnimi braćmi, sam Bjorn założył własną "dynastię" z kobietą z "wyższych sfer" - i nagle miałby to wszystko przekreślać - w imię czego? I gdyby nawet Bjorn miał "problem z zaatakowaniem" Aslaug, to przynajmniej powinni pokazać w serialu jakiś antagonizm między nimi, coś co by sugerowało, że Bjorn chce się jej pozbyć, a nie może. Poza tym tak jak mówię, gdyby rzeczywiście chciał ją zaatakowć, to by to zrobił, Ragnara nie ma, może być uznany za martwego, on przejmuje tron i wypędza macochę. I któż by mu w tym tak naprawdę przeszkodził? Jest prawowitym dziedzicem, pierworodnym synem? Jest. Zdobył sławę, dowiódł, że jest Wikingiem pełną gębą? Dowiódł.
Ale Bjorn nic robi, co by sugerowało, że ma niecne plany wobec Aslaug i braci. Byłoby głupie i nielogiczne gdy się okazało, że zawiązał spisek z matką i żoną, żeby zabijać swoich ludzi, jak tchórz i zdrajca, strategicznie opuszczając Kattegat, ze to niby nie on. Tak nie postępuje Wiking ani lider.
Ale czy bym się zdziwiła, gdyby okazało się, ze to prawda? Oj nie :) Nie pierwszy raz, kiedy kompletnie niedorzeczne i nielogiczne rzeczy pojawiają się w serialach, byle iść na skróty w fabule i "szokować" widzów ;)

Jednak liczę, że to jest pomysł samej Lagherty, bo używa słów "my people". Jakby ich chciała podbić dla siebie.

ocenił(a) serial na 10
emo_waitress

Ok, ze strony Bjorna to nie tyle nienawiść, co głęboka podskórna niechęć do kobiety, która rozbiła małżeństwo jego rodziców i do przyrodnich braci- z którymi musi dzielić się dziedzictwem po Ragnarze. O ile Bjorn faktycznie nie okazywał im jakiejśj wrogości, to przyjaźni też nie było. Synowie Aslaug trzymali się razem, a Bjorna z nimi nie bywało. W tej sytuacji powiedzmy, że inicjatywa spisku wyszła od Lagerty, a Bjorn nie miał nic przeciwko przywróceniu prawidłowych stosunków.
A dlaczego wcześniej tego nie zrobili? Przecież pisałem o tym wyżej. Ragnara nie było, ale też nie wiadomo było, czy nie wróci. Osłabiony porażką, ale wciąż był legendą. W takiej sytuacji robić przewrót? Poza tym jednak lojalność zobowiązywała. Zresztą, kto by poparł uzurpatora Bjorna przeciwko regentce i jej stronnikom? Nadmierną wagę przywiązujesz do bycia pierworodnym. W tym świecie nie dawało to automatycznych praw-popatrz w Polsce na losy Bezpryma, Zbigniewa, Władysława Wygnańca. Cała ta pierworodna trójka skończyła wypędzona przez młodszych braci. Owszem, Bjorn był pierworodny, ale był synem chłopki. Do synów księżniczki mu daleko. A jego sława była osobistą sławą wojownika, a nie samodzielnego dowódcy. Gdzie ci jego zaufani stronnicy i wierna drużyna? W tej sytuacji dla spiskowców jedyna nadzieja wyprawić większość sił pod wodzą Bjorna na koniec świata i wypchnąć na stracenie gdzieś Ragnara. Wtedy można przystąpić do dobicia resztek zwolenników regentki Aslaug.
Nie oznacza to jednak eksterminacji przyrodnich braci, tylko wypędzenie ich z kraju. Tak zresztą rysują to kroniki: w Anglii ma pojawić się armia synów Ragnara bez Bjorna.

ocenił(a) serial na 9
Azyniusz_Polion

W trailerach Bjorn był razem z reszta synow pomscic ojca w Anglii, tworzac wielka armie pogan. Wydaje mi sie ze Bjorn już wcześniej przed powrotem Ragnara pelnil realna role wodza, z ujec w odcinkach 11 i 12 wg mnie to bezpośrednio wynika. Nie wierze ze lagertha działa w pojedynkę na własny rachunek, po roku lub 2 wraca Bjorn z hordami wojowników i co, czesc mama co tam słychać? Pozostali synowie po prostu uznają władze Bjorna, bo w sumie jemu należy sie wladza, on jest teraz najsławniejszym wikingiem, odkrywającym nowe lądy. Takie to były czasy i kultura, jesteś kozak to rządzisz.

ocenił(a) serial na 8
emo_waitress

""Być może planem Ragnara nie jest już zemsta z własnej ręki, tylko z rąk jego synów. Tak mi się duma :)"""

Dokładnie taki plan jest starego dzika, by małe warchlaki pomściły ojca :)

""Ja bardzo przepraszam cię Lagherto, ale sprawca twojej małżeńskiej zdrady był u ciebie w odwiedziny dopiero co i jedyne co robiłaś, to maślane oczka i kręcenie kuperkiem. Całą winę zwaliłaś na kobitę, bo jak rozumiem to ona podła z rozpędu nadziała się waginą na niewinną kuśkę twojego męża? ""

Też to powtarzam kto atakuje po zdradzie osobę trzecią, że głównym winnym jest zawsze osoba zdradzająca partnera,
a nie osoby trzecie z którymi dochodzi do zdrady, bo to nie one powinny być wierne tylko partner :)

""Do tego więzi synów Aslaug, podczas gdy ta nigdy nie skrzywdziła Bjorna.""

Nie dopilnowała dziecka Bjorna z tą pierwszą kobietą, która go opuśćiła, gdy została oszpecona.
Gdy Bjorn wyruszył na Paryż pod opieką Aslaug było to dziecko, a utopiło się i po powrocie nie było konsekwencji.

returner

"Nie dopilnowała dziecka Bjorna z tą pierwszą kobietą, która go opuśćiła, gdy została oszpecona.
Gdy Bjorn wyruszył na Paryż pod opieką Aslaug było to dziecko, a utopiło się i po powrocie nie było konsekwencji."

dlatego od razu zaznaczyłam, że popieram Aslaug, z wyłączeniem jej dokonań z poprzedniego półsezonu. Odnośnie tamtych czasów - wątek Aslaug, którą przedtem lubiłam, poprowadzono w sposób wybitnie idiotyczny. Całe jej zachowanie było nielogiczne i głupie. Aslaug jest dobrą matką, więc nie kumam skąd jej zachowanie wobec dziecka Bjorna, jak i dziwaczne traktowanie Ivara. Ale jak wspomniałam, nie było chyba postaci w tym półsezonie, która nie zachowywałaby się mniej lub bardziej głupio i nielogicznie. Przypomnę również, że Aslaug widząc jak nieodpowiedzialnym ojcem jest Bjorn zimno go uświadomiła, że się zajmie jego dzieckiem.
Dlatego szlajanie się po Kattegat w łachmanach wnuczki Wielkiego Ragnara było nielogiczne.
O tym, jak bezsensowny był tamten półsezon niech świadczy fakt, że Bjorn nie okazał zainteresowania losem swojego dziecka i nigdy nie rozliczył Aslaug z opieki nad nim. Dlatego uważam, że ten wątek był z dupy, bo prawidłowy wątek w fabule ma swoje rozpoczęcie, rozwinięcie, ewentualnie punkt kulminacyjny i zakończenie. Tu nic nie zostało zakończone, ot zabili dziecko, inne dziecko to skomentowało, wątek urwany.

ocenił(a) serial na 8
emo_waitress

Bjorn został ukazany w taki sposób, że nigdy nie interesował się specjalnie losem tego dziecka.
Jednak sądziłem, że Bjorn będzie chciał Aslaug z tego w jakiś sposób rozliczyć, a okazało się,
że ucięli ten wątek według własnego uznania i od razu zrobili przeskok w
czasie o parę lat po przegranej w Paryżu i jednocześnie uświadomili widza,
że dla wikingów liczyli się głównie synowie, a córki mieli w głębokim poważaniu - co tam śmierć córki.

returner

Ale przecież kiedy dziecko się urodziło, Bjorn był szczęśliwy i wzruszony. Nic w nim nie wskazywało, że nie cieszy się z narodzin córki. Tym bardziej dziwi jego obojętność, szczególnie, że dziecko już było dość duże. Naprawdę wątpię też, że nikt w Kattegat nie doniósł życzliwie Bjornowi, że jego potomek bez opieki pałętał się po wsi w łachmanach i został znaleziony martwy w potoku.
Wiadomo, że synowie byli ważni, wszak jednym z powodów, dla których Ragnar związał się z Aslaug było to, że miała mu dać wielu synów. Ale jak do tej pory nie było chyba ani jednego przykładu w Vikings, w którym ktoś by odbierał dzieci płci żeńskiej negatywnie, wręcz przeciwnie, Siggi, Ragnar z Laghertą bardzo kochali swoje córki i żadne nie zachowywało się, jakby mieli ich śmierć w nosie. No ale to było jeszcze w czasach porządnej fabuły...

ocenił(a) serial na 8
emo_waitress

Przekonamy się niebawem jaka będzie reakcja Bjorna na atak Lagherty na Kattegat :)

returner

Zobaczymy :)

ocenił(a) serial na 10
returner

Jak to jaka? Wyleje kilka krokodylich łez, wypuści braci z lochy i zaproponuje im, aby wzięli wojsko i popłynęli do Anglii pomścić Ragnara. I tam zostali :) .

ocenił(a) serial na 8
emo_waitress

Hoho, ale dzisiaj musiałaś mieć dobry dzień :) Taka pozytywna opinia... Wzruszyłem się :D (Przeglądam twoje posty z twd, tam jest troszkę ostrzej ;DD)

Mateusz_Paczek

Haha, niestety maniana reprezentowana przez TWD, GoT oraz poprzedni półsezon Wikingów wyrobiły o mnie opinię hejterki, nie jesteś pierwszą osobą, która to zauważa. ALE TO NIE MOJA WINA. Aj słer!
Dla równowagi napiszę, że drugi sezon Vikings uważam za super-duper-extra cud, a jarla Borga za najlepszą postać Vikings :P

Wracając do tego odcinka - poważnie mi się podobało, większość postaci jest taka... ludzka, nawet Lagherta w tej swojej nienawiści do Aslaug - choć odrażająca i głupia - jest w pewien sposób wiarygodna, przecież to się zdarza, że kiedy dochodzi do zdrady małżonka, całą winę zwala się na kochankę, rozgrzeszając wiarołomnego.
Dialogi były spoko, relacje między bohaterami były spoko, udziwnione kostiumy i fryzury nie przykrywały braków fabularnych, ci, którzy doprowadzali mnie do białej gorączki ledwo pół roku temu, teraz zachowują się normalnie - szczególnie Rollo. Tak że za bardzo nie mam się do czego przyczepiać ;)

ocenił(a) serial na 8
emo_waitress

""przecież to się zdarza, że kiedy dochodzi do zdrady małżonka, całą winę zwala się na kochankę, rozgrzeszając wiarołomnego.""

Gdyby mi wybaczyła zdradę moja żona i atakowała kochankę dałaby mi sygnał,
że nie ma w sobie dumy i godności, daje mi przyzwolenie na zdrady i pewnie bym przestał ją
szanować w jakikolwiek sposób.

Zabawne jest, że męscy wikingowie starzeją się w serialu, a Lagherta od 1 sezonu nie zmieniła się nic.

returner

Lagherta od dłuższego czasu robi się coraz bardziej nierealna i komiksowa.

ocenił(a) serial na 8
emo_waitress

Od początku pierwszego sezonu minęło co najmniej 20 lat (wiek synów Aslaug),
a Lagherta mam wrażenie w 4 sezonie piękniejsza niż kiedykolwiek :)

ocenił(a) serial na 9
returner

Aslaug wręcz przeciwnie... "skoniuszyła" się... do tego stopnia ze jej łeb był bardziej koński od tego łba konia złożonego w jej trumnie-łódce

emo_waitress

Tak jak na ogół byłabym w stanie "wykłócać" się w sprawie Lagerthy - tak tutaj muszę się zgodzić.
Rozumiem najazd... A raczej rozumiem przybycie do Kattegat, jednakowoż najazd na miejsce, które ówcześnie było jej domem jest co najmniej idiotyczne. Zastraszanie mieszkańców nie daje zaufania. Dobrze, że chociaż pod koniec zdała sobie z tego sprawę.
Niemniej, sądziłam, że bardziej honorowe to spotkanie będzie. Wyzwanie na pojedynek jak było w pierwszym sezonie bodajże.

Pozdrawiam! :)

Seevis

Zgadzam się: Lagherta ma zatarg z Aslaug. Konflikt powinien się rozegrać miedzy nimi, bez wciągania postronnych w tę wojnę samic :) I tak jak piszesz, byłoby to rozwiązanie honorowe.
Ja bardzo lubiłam Laghertę, i strasznie przeżywałam jej upokorzenie i zdradę ze strony Ragnara. Scena jej wyjazdu była bardzo wzruszająca :'( Lecz niestety później, kiedy już pozbyła się swojego nowego męża z odcinka na odcinek stawała się coraz bardziej dziwaczna, karykaturalna i jednowymiarowa.
A teraz stała się po prostu antypatyczna.

Pozdrawiam :)

emo_waitress

O, o, dokładnie. Też odniosłam wrażenie, że nie mają zbytnio pomysłu albo chcą dać jej to, o co teraz społeczeństwo się upomina przy niemalże każdym serialu. Kobieca siła, zaradność - w porządku, ale teraz tę szalę na drugą stronę przechylają, że po prostu wydaje to się wielce głupie i nieprzemyślane.
Scena wyjazdu i ogólnie wcześniejsze sceny między tą dwójką - niezależnie od tego czy byli razem, czy nie - zawsze mi się podobały. Sens związku, uczuciowości utrzymany, jak dla mnie, dość wiarygodnie.
A tak teraz błądzą i kombinują - nowy związek, nowy romans, nowe coś, nowe zdobycze, kolejni mężczyźni na liście zniszczonych. Trochę dziwnie to wygląda i niektóre grupy powinny być urażona, ale wiadomo - głównie "ynternety" będą szalenie zadowolone.

Ciężko teraz postawić się na jej miejscu i współczuć wszystkiemu; można to zrozumieć, ale niekoniecznie popiera się te działania.

ocenił(a) serial na 8
emo_waitress

szkoda takiej fajnej babki jak Lagertha na takie scenariusze jak w tym odcinku..

Rush_only

Jej tak od dwóch sezonów szkoda na tę manianę, jaką jej zgotowano :(

ocenił(a) serial na 8
emo_waitress

trudno się nie zgodzić

Nie wiem co Hirst planuje ale odcinek dla mnie conajmniej dziwny. Ragnar z Ivarem mordują swoich? Lagertha zbrojnie zajmuje Kattegat? Rollo upokorzenie podtopiony rusza razem z Bjornem? Niestety ale ten dziwaczny kierunek mojego jednego z ulubionych seriali życia zaczyna "dryfować"

MartinMisanthrope

Mnie akurat nie dziwi czyn Ivara i jego ojca - Ragnar musiał przełknąć upokorzenia z ich strony, łącznie z opluwaniem, poniżeniem, wyśmiewaniem jego i syna. Myślę też, że nie traktował ich poważnie, skoro musiał ich na tę wyprawę KUPIĆ.
Co do Lagherty to tu się zgadzam.
Co do Rolla to się nie wypowiadam, bo choć rozumiem tę akcję, to wolałabym, żeby jednak z nimi nie płynął :)

ocenił(a) serial na 7
emo_waitress

Ivara mordującego swoich jakoś rozumiem ( ojciec mu kazał ). Ale co temu durnemu Ragnarowi do głowy strzeliło ?
Nie wszyscy go opluwali i wyśmiewali ( konkretnie dwóch, którzy mieli dobry powód ), nie musiał ich brać do załogi,
a jak się czuł taki urażony to mógł ich na miejscu zabić. Boże broń od takiego wodza :p
No i motyw tej żałosnej wyprawy : Ragnar w du.ie miał pomordowanych osadników, w tym samym miejscu własną załogę
Chyba żyć mu się odechciało i ruszył po "chwalebną" śmierć, a wszystkich innych niech trafi szlag. W sumie wychodzi z niego niezła świnia

ocenił(a) serial na 9
mateusztt

Ruszył po to, żeby zginąć i zjednoczyć wszystkich, aby go pomścili. I w ten sposób zemści się na Anglikach, bo nikt nie był zainteresowany, żeby razem z nim wyruszyć.

ocenił(a) serial na 7
Lukininho

Ale za co miałby się mścić na Anglikach ? To już prędzej na Francuzach i tym swoim bracie.
Nic dziwnego, że prawie nikt nie chciał wyruszyć z Ragnarem i dać się zarżnąć dla jego kaprysu.
Już go widać dobrze poznali. Jednak kilku nieszczęśników mu zaufało i drogo ich to kosztowało :p

ocenił(a) serial na 7
mateusztt

"Ale za co miałby się mścić na Anglikach?" - em, za zrobienie ich w konia (brali udział w bitwach Anglików, za co mieli dostać kilka ziem) i wyrżnięcie całej wioski ich ludzi?

ocenił(a) serial na 7
Bianka_Lg

Wioskę anglicy wyrżneli jakieś 15+ lat przed wydarzeniami z tego odcinka.
I to Ragnar zamordował ostatniego ocalałego, który opowiedział co tam się stało.
Widać jak bardzo przejął się losem tych ludzi :p

ocenił(a) serial na 7
mateusztt

Ale oni dowiedzieli się o tym dopiero teraz, więc mogą być wściekli i na Ragnara za zatajenie prawdy i zamordowanie posłańca, oraz na Anglików za wymordowanie całej reszty. I raczej są.

ocenił(a) serial na 10
mateusztt

Ty oglądasz ten serial uważnie ? Moze nie jest on dla ciebie ?

ocenił(a) serial na 7
mateuszz27

Może tak, a może nie. Interesuje cię to ?

ocenił(a) serial na 10
mateusztt

Tak interesuje, i stwierdzam ze jednak nie jest dla ciebie. Połowy nieogarniasz,

ocenił(a) serial na 7
mateuszz27

Smutne musisz mieć życie, skoro takie sprawy cię interesują :p
Ogarnij się.

ocenił(a) serial na 10
mateusztt

zycie mam normalne,

Kapitalny odcinek kapitalnego początku drugiej połowy sezonu czwartego.. aż się nie mogę doczekać kolejnego odcinka <3 Nie sądziłem, ze wprowadzenie tych synów Ragnara z nowymi aktorami tak mi się spodoba. Śmiem nawet twierdzić, że bez Ragnara ten serial spokojnie sie utrzyma: nietuzinkowy Ivar (spodziewałem się, że będzie miał zapędy mordowania po tym dziecinnym zatłuczeniu kolesia :D ale jest w nim więcej głębi niż to mogłem sobie wyobrazić), dziwny SIggurd (dziwny, bo sprawia wrażenie 'dobrego chłopaka' ale w stosunku do Ivara wyłazi z niego ten wąż xd), Uub (taa :D) swój chłopak i braciszek, który podróżuje z Bjornem a którego imienia nie pomnę.. jest tego sporo a mimo to wszystko pięknie zaprezentowane. Ragnar już nie potrzebny :p

Odnośnie odcinka i tego początku: Ragnar wreszcie Ragnarem - wprawdzie ma plan kamikadze ale tym bardziej czekam na dalsze wydarzenia i zacieram rączki na rzeź synów <3
Ivar, chyba raczej bez zaskoczenia, mój faworyt i, cholera, skubańca od samego początku uwielbiam, a sceny z nim.. nigdy nie wiadomo, kiedy mu coś odpierniczy (mówię o scenach z dzierlatką z poprzednich odcinków czy sceny przy stole). Duet z Ragnarem, z tego co widzę, cholernie wymiata i ojciec uczy go nawet paru rzeczy o świecie (choćby w tym odcinku, po raz kolejny i chyba już ostateczny, wpaja mu, że jest kaleką i tak jest postrzegany a jednocześnie ma typową mowę ojcowską scenę później, gdzie mówi, że właśnie z tego powodu jest 'special' :D). Jak ich tu nie oglądać.
Aha, scena mordowania pobratymców = bezcenna, zwłaszcza Ivara sceny ładnie choreograficznie wykonano - widać, że 'na ziemi' jest mistrzem i nie ma sobie równych. Oczywiście już nie mogę się doczekać, jak będzie siekał kogoś, kto nad nim góruje i stoi, ale z tego co widzę - póki co nie jest źle a wręcz fantastycznie. Jedna z moich ulubionych scen akcji w całym serialu na dzień dzisiejszy - Ivar w akcji.
Aha2, Ivar to syn swego ojca, bez dwóch zdań - od samego początku to widać.. kto wie, czy nie najbardziej przypomina Ragnara ze wszystkich swoich synów (oczywiście Bjorn wizualnie przypomina najbardziej, ale już charakter to ma całkiem odmienny) :)

Rollo, mój ulubieniec, cóż.. myślałem, że po akcji z mid-season finale i faktu, że aktor ma główną role w serialu 'Taken' w 'Wikingach' nie będzie już grał a tutaj totalne zaskoczenie. Najpierw, widząc scenę z postacią zza pleców przy oknie pomyślałem, że to inny aktor i tylko taka zajawka, że żyje a później pomyślałem, że może inny aktor będzie grał teraz Rollo.. taaa, za dużo myślałem :P Cieszę się na powrót Rollo ale mam cholernie mieszane uczucia co do jego przyłączenia się do Bjorna bo szczerze powiedziawszy nie tego się spodziewałem (wątek Rolla mógł być zakończony ot co). Teraz istnieje opcja, że i Rollo padnie w tym sezonie i będą 'podwójne sceny śmierci' dwóch braci, Ragnara i Rolla..

Lagertha.. czemu dopiero teraz? A tak, bo tak musi być. Nie mniej cieszę się, że wreszcie do tego doszło i byłoby dla mnie zaskoczeniem, gdyby okazało się, że Aslaug w tym 'time skipie' trenowała walkę :P
Swoją drogą: akcja w Kattegat całkiem zgrabnie zainscenizowana i z pomysłem wykonano tę krótką bitwę :)

Nie mogę się doczekać następnego odcinka! I tego, jak Ivar zacznie chodzić! :D

ocenił(a) serial na 8

Ktoś wie czy w tym sezonie umrze Aslaug????

Odcinek realistycznie leży i fabularnie też nie porywa. Czy ten sztandar co książę Acośtamwolf znalazł na plaży miał na sobie napisane "Ragnar Lodbrok tu był, lolz", bo sam symbol może znaczyć bardzo wiele, od zwyczajowego okrętu zbójnickiego wikingów zaczynając a na kimś podszywającym się pod Ragnara kończąc. Przecież gość zaginął na jakieś 10+ lat. Czy te smutne angole codziennie patrolowały plaże w tęsknocie za tą jedną specyficzną chorągwiewką?
Bjorn i jego ziomki lekkomyślne i tyle. Wszyscy wpakowali się razem na hulanki i swawole, choć mogli jakoś strategicznie się podzielić na wypadek gdyby Rollo chciał ich... no nie wiem, pojmać? Identyczna sytuacja z samym Rollo, jeden na statku pełen ludzi, którzy chętnie by z nim skończyli. Widać ta głupota jest rodzinna.
Lagerthcie odjebauo. Po co była ta niepotrzebna rzeź? Mogła zaprezentować swoją sprawę w pokojowy sposób, szczególnie że sama przyznała, że to swoich ludzi pozabijała. Wydaje mi się to strasznie wymuszone, cały ten konflikt Aslaug vs Lagertha. "Kto wygra? Przekonajcie się w następnym odcinku."

Gdzie jest szósty Ragnarson, bo czekam!

ocenił(a) serial na 10
fallandir_2

Przecież Magnus to nie jest chyba syn Ragnara?

ocenił(a) serial na 9
Tommy_DeVito

Tak Magnus nie jest synem Ragnara ponieważ Ragnar nie uprawiał seksu z tą królową któreś tam części Anglii,była tylko scena że Ragnar był ranny a on na niego nasikała.

ocenił(a) serial na 10
theft

Dokładnie. Poza tym znając upodobania Kwentirith ojcowstwo Ragnara nawet po odbytym stosunku było by mocno wątpliwe ;-)

Tommy_DeVito

Dopiero obejrzałam nowy odcinek. Równie dobrze Ragnar mógł celowo wyrzec się Magnusa gdyż wiedział, że chłopak byłby wtedy zabity.

ocenił(a) serial na 10
fallandir_2

Pisałem to przed obejrzeniem odcinka opierając się na scenie Kwentirith-Ragnar.