PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659055}

Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 179 tys. ocen
8,4 10 1 179079
6,5 20 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

Wie ktoś może, z jakiego zakonu pochodzi Athelstan?
Próbowałam znaleźć informacje na ten temat, niestety nie byłam w stanie. Komuś z was poszło lepiej?

ocenił(a) serial na 7
grekus95

Może benedyktyni? Tak strzelam, bo wikipedia mówi, że już wtedy istnieli.

LadyLannister

Wielkie dzięki za odpowiedź. Bardzo mnie to ciekawiło :)

LadyLannister

Prawie na pewno benedyktyni. Lindisfarne było benedyktyńskim klasztorem. Trochę dziwne, że w kiedy się pojawia w serialu ma brązowy habit (obecnie noszą zazwyczaj czarne), ale być może nie było to tak ściśle przestrzegane w tamtym okresie... albo twórcy serialu stwierdzili, że w brązowym mu do twarzy :P

ocenił(a) serial na 4
guytzoo

Ja stawiam na niedbałość w przygotowywaniu kostiumów i rekwizytów typową dla twórców tego serialu. W polskojęzycznej Wikipedii pod hasłem "HABIT" jest lista kolorystyki habitów. Najwięcej męskich zakonów ma habity lub sutanny w kolorze czarnym. Habity w kolorze brązowym mają tylko franciszkanie (CZĘŚĆ odłamów) i kapucyni (którzy wyodrębnili się z franciszkanów. Co ciekawe - franciszkanie też noszą TONSURĘ (wygolony czubek głowy) - prawdopodobnie "producent wykonawczy od strojów mnichów" przypadkowo wziął sobie na wzór jakiegoś franciszkanina...

LadyLannister

W tamtych czasach czarne tkaniny były bezpośrednio kojarzone z bogactwem i wysoką pozycją szlachecką, natomiast kolor brązowy był symbolem ubóstwa. Może z tego wziął się kolor jego szat. To że mu przy okazji pasują, jest całkowitym przypadkiem... ;)