PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659055}

Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 179 tys. ocen
8,4 10 1 179324
6,5 20 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

Coraz słabiej...

ocenił(a) serial na 4

Obejrzałem pierwszy odcinek czwartego sezonu i co? I nic. Każdy wątek przewidywalny do bólu, twórcy chyba zbyt wiele podpatrują z " Gry o Tron ", na każdym kroku zdrady, spiski.. robi się to już nudne.

Coraz mniejsze mam oczekiwania co do kolejnych odcinków, no bo co się wydarzy? Bjorn będzie mieć własny wątek jak próbuje przetrwać samemu w dziczy - Oczywiście przetrwa.
Floki który jest skazany i nie wie czy Ragnar go zabije. - Oczywiście go nie zabije.
Lagertha która myśli że po śmierci Einara będzie móc spokojnie rządzić wraz z Kalfem. - Oczywiście że coś się wydarzy.
Księżniczka Gisla która będzie próbować pozbyć się Rolla - Oczywiście go z czasem zaakceptuje.
Mógłbym tak wymieniać losy każdej postaci, no niestety, akcja serialu po 3 sezonach robi się już nudna, i wszystko co się będzie dziać to wymysły reżyserów które mają zamiar szokować i wtajemniczać widza w serial. Wychodzi odwrotnie, niestety.

Tak naprawdę wszystko co działo się w pierwszym odcinku zostało ukazane na trailerze, byłem tylko ciekaw jak będą wyglądać doroślejsze już dzieci Ragnara. Nie pomyliłem się, zadbane i słodkie buzie rodem z Hollywood.

Kontynuując, serial traci na tajemniczości i realizmie, w porównaniu do pierwszych dwóch sezonów. Niemniej, będę dalej oglądać serial z nadzieją że coś mnie zaskoczy.

The_Artel

Zainteresuj się troszkę historią a zobaczysz, że te zdrady i spiski były na porządku dziennym. Nawet dziś na najwyższych szczeblach władzy jest podobnie.

ocenił(a) serial na 10
fr9

Fakt, założyciel wątku powinien troche więcej w książkach posiedzieć.
Świadczy o tym chociażby jego opinia na temat małżeństwa Rollo.
To, że Bjoern przeżyje też jest oczywiste (również historia się kłania).
Nie trzeba tu wywodów, że oczywiście to, oczywiście tamto...
Na sam koniec perełka: "(...) byłem tylko ciekaw jak będą wyglądać doroślejsze już dzieci Ragnara. Nie pomyliłem się, zadbane i słodkie buzie rodem z Hollywood (...)"
A jak niby mają dzieci króla wyglądać?? Brudne, osmarkane, zaniedbane, chodzące w łachmanach??? Może miały już brody nosić albo być oszpecone bliznami- żeby nie mieć "słodkich buź".
Kolejny raz wspomnę, że jakby trochę w historii się orientował, to by wiedział co np. angielskie kobiety sądziły o wikingach (były wręcz w szoku, że tak dbają o higienę)

ocenił(a) serial na 4
Spooky82

Dla waszej wiadomości, interesuję się historią i książek w realiach historycznych przeczytałem zapewne więcej niż ktokolwiek na tym forum. Gdybyś Ty znał się trochę na historii, wiedziałbyś że w tamtych czasach nie było takich środków czystości jakie mamy dzisiaj. Więc uroda też się różniła. To jest moja opinia i nie zmuszam Cię żebyś się z nią zgadzał, ale nie oceniaj mnie swoją miarą. Skoro oceniasz tej serial na 10, i nie zauważasz wszystkich błędów dotyczących realizmu, ech... polecam wrócić do nauki w gimnazjum, o ile tam teraz nie jesteś.
Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 4
The_Artel

I tak, wiem że historyczny Ragnar zginął w dole z wężami na rozkaz króla Elli, a jego historyczne dzieci zaatakowały Brytanię jednocześnie zabijając króla. Ale ten serial nie jest serialem historycznym, tylko serialem bazującym na postaciach historycznych. Jeśli tego też nie wiedziałeś, to zapraszam do oglądania Hobbita bo doroślejsze kino nie jest dla Ciebie :)

ocenił(a) serial na 10
The_Artel

Śmierć Ragnara jest tylko legendą, którą zapoczątkował Saxo Grammaticus w swoim Gesta Danorum (1185-1222 r.). Została ona potem powtórzona przez islandzkie sagi Ragnars saga loðbrókar (XIII wiek) oraz Þáttr af Ragnarssonum (Tale of Ragnar's Sons).
Najpewniej Ragnar dokonał żywota w Hedeby, gdzie zmarł na czerwonkę.

ocenił(a) serial na 4
KUNOvonLICHTENSTEIN

Możliwe że masz rację, cóż, większość historyków uważa że " legenda " o jego śmierci jest prawdziwa. Sam też tak uważam, ale pewności nie ma się nigdy.

ocenił(a) serial na 10
The_Artel

Ostatnio oglądałem też program, w którym badacze stwierdzili jeszcze coś innego. Mianowicie w czasie gdy Ragnar rzekomo zginął w dole z wężami to inne kroniki mówiły że był wtedy w okolicach Berlina :) To było chyba na kanale history

ocenił(a) serial na 4
The_Artel

większość historyków uważa że " legenda " o jego śmierci jest prawdziwa.
XXX
zachęcam do lektury: wątek: "Opłaca się oglądać drugi sezon?"
http://www.filmweb.pl/serial/Wikingowie-2013-659055/discussion/Opłaca+się+ogląda ć+drugi+sezon,2454798#post_12177899

ocenił(a) serial na 6
The_Artel

Legenda jest prawdziwa?
W takim razie zastanawiam się jakie węże trzymał Elle w swoim dole. Pospolite żmije niekoniecznie musiały być groźne dla człowieka. Pożywić się na nim raczej nie pożywiły, więc nie miały powodu atakować. Dużych dusicieli, zdolnych do zaatakowania człowieka chyba też w średniowiecznej Anglii nie było. Jakichś egzotycznych, dużych węży raczej nie trzymał.

Czy znane są w ogóle dowody na stosowanie takiego sposobu uśmiercania śmierci?

ocenił(a) serial na 10
The_Artel

Faktycznie. Mówi to gość, który ocenia na 7 American Pie...

ocenił(a) serial na 10
The_Artel

Śmieszny jesteś dzieciaku. Nie czytałeś żadnej książki, przeczytałeś za to kilka zdań poświęconych Ragnarowi na wikipedii. Żałosny z ciebie gówniarz.

ocenił(a) serial na 9
The_Artel

Straszliwie arogancki jesteś -.-

ocenił(a) serial na 10
The_Artel

No tak, nie było wtedy mydła w pompce i szamponu przeciwłupieżowego...
Gdybyś faktycznie coś czytał, to wiedziałbyś że wtedy wikingowie rozjaśniali sobie nawet włosy. Raz w tygodniu robili pranie, co było rzadkością w tych czasach.
Naprawdę poczytaj trochę fachowej literatury - to nie boli

Spooky82

No dokładnie, dobrze prawisz :). Dbali o higienę, bardziej niż większość ówczesnych ludzi. Zadbane włosy, były dla nich powodem do dumy :). Podobnie z brodami, które myli i czesali. Większość ludzi ma takie pojęcie o wikingach, brudni, brutalni i tępi brodacze, a to gówno prawda :).

ocenił(a) serial na 4
Spooky82

A mówiłem że wszyscy byli brudni, i nieumyci :)? Tyle wywnioskować można z kilkunastominutowego filmiku pana Radosława Kotarskiego. Wikingowie myli się raz w tygodniu, w sobotę i " dbali " o swoje włosy. Ale urodą różnili się pod względem dzisiejszych ludzi, mniej chorób, kosmetyków, szamponów nie mówiąc już o antybakteryjnych środkach.

Co z tego że oceniłem American Pie na 7? Średnia filmu to 6.5, a ja mam związany sentyment z tym filmem ( zapewne nie zrozumiesz ;) )

Chyba ostatni raz wypowiadam się na polskim forum, bo zaraz znajdą się osoby które z intelektem mają tyle wspólnego ile wiking z kuszą, a z tego co mi tu mówisz, widzę że sam wiesz może 5% z tego co ja wiem :) Może jeszcze mi powiedz że wikingowie nosili hełmy z rogami :)? Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 10
The_Artel

Rozumiem, że masz sentyment do tego filmu bo pewnie też starasz się pierwszy raz "zaliczyć" ;)
Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 4
Spooky82

A co ma jedno do drugiego? " Zaliczałem " za czasów kiedy Ty jeszcze zdawałeś poprawki w podstawówce, a teraz ciśniesz mi bo oceniłem film na 7? Zmądrzej dziecko, zmądrzej. Bo nic dobrego z Ciebie nie wyrośnie ;)

ocenił(a) serial na 10
Spooky82

hehe ma wspomnienia z szarlotką ;d

ocenił(a) serial na 4
The_Artel

bo zaraz znajdą się osoby które z intelektem mają tyle wspólnego ile wiking z kuszą
XXXXXXXXx
kusze chyba pojawiły się u Franków w 3 sezonie
w 1 odcinku 4 sezonu widać, jak wikingowie napinają kusze BEZ zakładania bełtów!
daje to filmowe zalety:
1) nie ma potrzeby zbierania bełtów po krzakach
2) nie ma ryzyka - że ktoś zostanie niechcący postrzelony (wzrosłyby stawki ubezpieczenia aktorów i statystów) :-)))

ocenił(a) serial na 4
Spooky82

Gdybyś faktycznie coś czytał, to wiedziałbyś że wtedy wikingowie rozjaśniali sobie nawet włosy.
XXXx
brak danych:
http://www.vikinganswerlady.com/hairstyl.shtml
ogólnie- kolor włosów zależny jest od ilości barwnika "MELANINY" w skórze i we włosach- na północy jest mało światła - więc korzystna jest (DARWINIZM!) skóra jasna (więc i włosy jasne) - ultrafiolet ze światła słonecznego potrzebny jest do syntezy witaminy D odpowiedzialnej za wzrost dzieci

Mówi to gość, który ocenia na 7 American Pie...
XXXXXX
"American Pie" to życiowy film... powinni pominąć tylko scenę piwa z "wkładką"-niespodzianką

ocenił(a) serial na 10
Wladca_Piersicieni

Jak ja lubię takie wypowiedzi... :)
Dawni mieszkańcy Szwecji faktycznie byli w większości blondynami.
Natomiast Duńczycy (m.in. Ragnar był półlegendarnym królem Danii) oraz Norwegowie mieli przeważnie rude bądź czarne włosy. Do rozjaśniania używali specjalnego mydła.
Są w necie dostępne liczne materiały prasowe i publikacje na ten temat, więc nie przytaczam konkretnych źródeł - wystarczy skorzystać z przeglądarki ;)
Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 6
The_Artel

Może właśnie dlatego ze znasz już losy Ragnara i postaci z serialu zaczyna Cię to nudzić ?

co do urody, faktycznie kiedys nie bylo takich sposobow ale bylo lepsze jedzenie i lepsze powietrze wiec jest calkiem realne przypuzczenie ze tradziku wtedy nie bylo :)

ocenił(a) serial na 4
Lunasol

Losy głównych postaci znałem od początku oglądania serialu, chodzi o to że serial zbyt bardzo skupia się na polityce i wszędzie wciskają spisek, twórcy ewidentnie sugerują się Grą o Tron, która ma lepszą oglądalność.

Dzieci które widać na serialu, powinny wyglądać jakby urodził się niecałe 1200 lat temu, a wyglądają jak dzieci dzisiejszych celebrytów, nie sądzisz że powinna być JAKAŚ różnica?? Już kilku ignorantów którzy wypowiedzieli się w moim poście tego nie rozumie, mam nadzieję że rozumiesz to chociaż Ty.

Pomijam już fakt, że w tamtych czasach śmiertelność dzieci była tak wysoka, że 40% dzieci nie dożywało piątego roku życia.

Jedzenie lepsze było tylko w tym że nie zawierało chemii

Trądziku wtedy nie było? Głupszego przypuszczenia nie słyszałem.

ocenił(a) serial na 6
The_Artel

kazdy kto nie zgadza sie z Twoja opienia jest ignorantem

moje przypuszczenie nazywasz glupim nie podpierajac tego zadnym racjonalnym argumentem.

nie mamy o czym rozmawiac.

ocenił(a) serial na 4
Lunasol

Bo trzeba być kompletnym idiotą i nieukiem żeby potrzebować argumentów by obalić tą tezę. Masz rację, nie mamy.

ocenił(a) serial na 10
The_Artel

Po co oglądasz skoro losy postaci znałeś już zapewne 5 lat przed premierą 1 sezonu .

Serial cie nie odpowiada bo jest za dużo spisków o kurde ale Gra o Tron jest spoko ?

Jeszcze dzieci ci się nie podobają bo nie mają trądziku oraz mają ładne blond czupryny hmmm ciekawe .

Tak na marginesie twój awatar jest do bani weź go lepiej zmień ;d

ocenił(a) serial na 4
czaromaro

Nawet nie skomentuję tego co napisałeś. Wspomnę tylko że coraz więcej debili na tym forum.

ocenił(a) serial na 10
The_Artel

Ja skomentuje idź wypłakiwać żale gdzie indziej .

ocenił(a) serial na 4
czaromaro

Skoro opinia to dla ciebie wypłakiwaniem żali to pozdro dla twojej rodziny, z ciekawości wejrzałem na twój profil i parsknąłem śmiechem gdy spojrzałem na twój avek xD I takie dziecinne bezguście ma prawo się wypowiadać na mój temat :D? Zresztą Twoj nick mówi sam za siebie. Nie wspominając o tym że oceniłeś ten serial na 10, więc nad Twoim pojęciu o historii można jedynie ubolewać. :)

ocenił(a) serial na 10
The_Artel

pzdr Gladiator ocena 9 znawco historii dobry z ciebie paździoch .

Mój nick skrót od imion ale lepiej mieć wyimaginowany super fajny pseudonim jak jakiś kretyn.

Przeczytałem te twoje bazgroły na forum i kto tu jest dziecinny i to twojej rodzinie trzeba współczuć że nosi brzmienie obcowania z tobą , a może to i jakaś kara .

Wrzucił kilka poważnych filmów których i tak pewnie nie obejrzał lub zrozumiał piąte przez dziesiąte ale cały czas wszystkich poucza i się wymądrza .

Starasz się dowartościować to już zrozumiałe .

Na żartach też się nie znasz ( bo o to chodziło z avatarem )
ale jak masz się znać skoro brak ci dystansu do siebie i otoczenia.

ocenił(a) serial na 4
czaromaro

Idź oglądać dalej X-mena jełopie. Ja z Tobą już skończyłem ;)

ocenił(a) serial na 10
The_Artel

X-men dobre kino akcji będę oglądał nie musisz mnie zachęcać .

ocenił(a) serial na 7
The_Artel

Nie było w tamtych czasach też kamer i tv, więc serial jest strasznie naciągany :)

ocenił(a) serial na 4
damianmarcinek

Co ma wnosić Twój komentarz? Jeśli masz pisać takie denne komentarze pod moim postem to w ogóle nie pisz, zaśmiecasz sobą tylko te forum.

ocenił(a) serial na 7
The_Artel

miażdżysz

ocenił(a) serial na 9
The_Artel

Nie karmić zakompleksionego, próbującego się dowartościować dziecka...Troll i tyle.

ocenił(a) serial na 9
The_Artel

Ja się z tobą zgadzam w dużej części, z mojej strony polecam nowy serial "Last Kingdom" http://www.filmweb.pl/serial/The+Last+Kingdom-2015-742260 myślę że spodoba ci się bardziej niż słodziutcy wypacykowani "Vikings". Niedawno obejrzałem i muszę stwierdzić że bije obecny sezon Wikingów na głowę

ocenił(a) serial na 4
mitrus80

Powiem szczerze że nie słyszałem o tym serialu, ale teraz na pewno go sprawdzę. Dzięki :)

ocenił(a) serial na 9
The_Artel

Nie pożałujesz, widzę to po twoich ocenach.

ocenił(a) serial na 4
mitrus80

Obejrzałem pierwszy odcinek i miałeś rację, serial dużo bardziej mroczniejszy i klimatyczny w porównaniu do Vikings. Sama fabuła też ciekawa i trzymająca w napięciu, jeszcze raz dzięki za polecenie :))

The_Artel

Kuźwa, ludzie po co się od razu to ubliżanie sobie. Wiadomo, że ilu ludzi tyle gustów. A Wikingami to ja się interesuje od czasu, kiedy pierwszy raz dostałem do przeczytania komiks "Thorgall" od ojca, pewnie wiesz co to. Z resztą nie mam zamiaru się tłumaczyć i spierać kto wie więcej. No ja wiem swoje i głęboko w poważaniu mam, to co ktoś inny o tym myśli :). Mitrus80, wielkie podziękowania i pokłon za podesłanie tegoż serialu, również o nim nie słyszałem, poszerzyłeś moje horyzonty :).

lokhy

Aha, interesuje się wikingami gdzieś od, hmmm, 8 roku życia? Więc te 5% nie wiem do kogo było skierowane, bo na pewno nie do mnie :). Również pozdrawiam :).

ocenił(a) serial na 9
lokhy

Nie ma sprawy, sam go przez jakiś czas omijałem bo myślałem że będzie wtórny i słabszy (plakat z głównym bohaterem też nie zachęcał), na szczęście okazało się inaczej. Teraz z niecierpliwością czekam na odpowiedź Rosji w temacie wikingów. Po obejrzeniu trailera jestem pod dużym wrażeniem http://www.filmweb.pl/film/Viking-2016-747536, a tutaj zapowiedź https://www.youtube.com/watch?v=G-gZqGDaYTY

ocenił(a) serial na 4
lokhy

Akurat to co pisałem nie było skierowane do Ciebie, ale mniejsza z tym, ja wyraziłem swoją opinię, a kolega mitrus80 podesłał nam nowy, ciekawy serial o wikingach. Przystańmy na tym.
Pozdrawiam. :)

ocenił(a) serial na 10
The_Artel

hehe Last Kingdom bardziej mroczny i klimatyczny od Vikingów , beczka śmiechu ty chyba musisz chodzić spać przy zapalonym świetle .

ocenił(a) serial na 4
czaromaro

Musisz mieć naprawdę nudne i pozbawione sensu życie by komentować w taki sposób każdy mój post. Polecam Ci bardziej popracować nad pisownią, bo i pod tym względem jesteś żenujący ;)

ocenił(a) serial na 10
The_Artel

Ah racja zapomniałem dodać że oceniłeś to po jednym odcinku ale nie ma to jak oko fachowca .

Napisz coś jeszcze poprawiasz mi humor .

ocenił(a) serial na 4
czaromaro

Masz jakiś problem do mnie? Tak czy NIE?

ocenił(a) serial na 4
The_Artel

Zapraszam na pw. Nie chcę byś zaśmiecał tego posta.

ocenił(a) serial na 10
The_Artel

Raczej nie oceniam tylko krytycznie twoje posty .

Nie stresuj się tak.