PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659055}

Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 179 tys. ocen
8,4 10 1 179343
6,5 20 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

W pierwszym odcinku Bjorn ma 12- 13 lat, dostaje obręcz i staje się mężczyzną. Przy założeniu, że Ragnar spłodził go, mając, nie wiem, 18 lat, na początku serialu powinien być koło trzydziestki. Tutaj mija kilka lat, mamy duży przeskok czasowy do momentu kiedy Ubbe ma ok. 13 lat, co daje ok. 26 lat Bjornowi i ponad czterdzieści Ragnarowi.
Następnie mamy kolejny duży przeskok do momentu, kiedy młodsi synowie Ragnara są dorośli. Załóżmy, że Iwar ma jakieś 18 lat, i jest kilka lat młodszy od Ubbe, coś około 8. Znowu minęło kilkanaście lat, Bjorn powinien mieć prawie 40 a Ragnar dobijać do 60.
I tutaj zaczynają się jaja. Upływ czasu widać jedynie po dzieciakach, Ragnarze i - co zabawne - królu Ecbercie. Reszta? Rollo, Lagertha, Judith, no kuźwa czas się zatrzymał. Ja rozumiem, aktorzy się nie starzeją w takim tempie, jak bohaterowie serialu, ale na litość boską, bez przesady.

ocenił(a) serial na 9
szaleniec16

Wszyscy to zauważają, no cóż,na pare rzeczy trzeba przymknąć oko.

szaleniec16

Też mnie to razi po oczach ale tak bardziej z przymróżeniem oka;]Lagertha to chyba już jest młodsza od Bjorna co mi przypomina scene z "Chłopaczków z sąsiedztwa" gdzie chyba 13 letni ojciec czytał 20 letniemu synowi bajke na dobranoc :)Jak dobrze oglądnałęm to Bjorn już ma około 13-15 letniego syna ,na moje oko Bjorn ma max 35 co by dawało Lagercie 50 co by dawało ..nie mam dośc tej incepcji :)

szaleniec16

Co chwilę taki sam temat na filmwebie... Czas dla niktórych wikingów zatrzymał się w miejscu i obawiam się że nikt tego nie wyjaśni.

szaleniec16

Ogólnie polecam drugi serial o tej samej tematyce - Upadek Królestwa (The last Kingdom), dużo brutalniejsza wersja -takie połączenie Wikingów i Gry o tron.Chociaż zauważyłem że nowe sezony Wikingów idą już w większą przemoc (odcinanie głów,widok odciątej ręki itd).

ocenił(a) serial na 10
DarkFieldsOfPain

Niestety, dla mnie osobiście, Upadek królestwa jest po prostu nudny, a główny bohater kompletnie bezjajejczny. Ale, gusta są różne :) . Nawiasem mówiac, polski tytuł jest bezsensowny, bo w cyklu nie chodzi o upadek królestwa, tylko o losy ostatniego z anglosaskich królestw - Wessexu.

Azyniusz_Polion

Racja -ale to tylko 10 odcinków 1 sezonu (2 jeszcze nie ruszyłem z braku czasu) więc warto zapoznać się z nieco innym wydaniem.W Last Kingdom akcja dzieje się na przełomie 9/10 wieku w Vikings zaś bodajże 11.
W Last Kingdom podobaja mi się bardziej intrygi i sceny walki,znajdzie się i nawet tutaj odrobina humoru.
Vikings bez Ragnara wydawał się nie istnieć a tu proszę praktycnie 6 postaci już nakręca serial ;]

ocenił(a) serial na 10
DarkFieldsOfPain

Ostatnie Królestwo i obecny sezon Wikingów dzieją się w tych samych czasach. Niemniej, jak napisałem wyżej, dla osobiście to są nudy na pudy, główny bohater kryształowy i papierowy, te intrygi przejrzyste.

ocenił(a) serial na 7
Azyniusz_Polion

w Ostatnim Krolestwie sezon 2 Alfred ma juz dorosla corke i wiek po 40-tce, w ostatnim odcinku Vikings jest dopiero mlodzieniaszkiem (pomimo, ze koronowanym) w rzeczywistosci Alfred dostal korone nie bezposrednio po ojcu, ale dopiero po swoich trzech braciach, mial wtedy 21 lat) Alfred mial 9 lat, gdy zmarl jego ojciec.