PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659055}

Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 180 tys. ocen
8,4 10 1 179668
7,0 26 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

Gdzie mogę przeczytać jakieś konkretne bio Ragnara? Najlepiej w języku Polskim, ale może być
i ang..szukam i same jakieś marne informacje, nic szczegółowego.

I zastanawia mnie czy twórcy trzymają się mocno tego jak opisują to legendy/historia? Raczej
nie, bo król Horik z tego co mi się obiło o uszy żył dłużej niż Ragnar..I może mi ktoś przypomnieć
który rok mamy w serialu i kiedy umarł Ragnar? On faktycznie został królem? Jak tak to jakiego
państwa?

Zastanawia mnie tez czy Ragar jakoś rozkręci to wszytko i uporządkuje, przecież takich Jarlów
było pełno w jego okolicach, a przecież wyprawy wikingów nie były organizowane tylko przez
jednego człowieka..No jak na razie te jego wyprawy nie były jakieś spektakularne, tylko 1 była w
pełni wygrana, ale przecież zaatakowali bezbronnych mnichów..

i na koniec, jestem ciekaw czy twórcy zrobią z Ragara tez odkrywcę nowego świata, umówmy się
byłoby MEGA!

ocenił(a) serial na 9
IOOI

Ragnar nie ma konkretnego bio :) Bez wątpienia była taka osoba, ale nie ma rzetelnych źródeł dokumentujących jego życie. Jest wiele wzmianek i legend.

użytkownik usunięty
IOOI

to jest dosc ciekawe, oparte na wielu zrodlach.
http://books.google.pl/books?id=mKkZAgAAQBAJ&pg=PA98&lpg=PA98&dq=The+Sagas+of+Ra gnar+Lodbrok+pdf&source=bl&ots=Yv7Yp4TE4I&sig=rh_uOLMW50j3qjSpNCB7HOwKetU&hl=pl& sa=X&ei=UttjU8qSG8va0QWPsYGQDA&ved=0CFAQ6AEwCA#v=onepage&q&f=false
Ragnar Lodbrok byl raczej postacia legandarana czy nawet mityczna, skoro poslubil Aslaug. wedlug sag mial synem legendarnego krola szwecji,a jego synowie panowali nad skandynawia i podporzadkowali sobie Anglie, wiec saga o Ragnarze to cos podobnego jak nasze legendy o powstaniu dynastii piastow. Ragnar ponoc bardziej wolal lupic Frankow nicz Anglo-sasow, wiec mozliwe, ze jezcze w serialu do tego wroca.
Oczywiscie w tamtych czasach wyprawy wikingow nie byly organizowane przez jednego czlowieka, czy nawet sousz. mogly byc planowane na wieszka skale, ale wielu bylo watazkow, kupcow czy wladcow dzialajacych na wlasna reke.
Ragnar raczej Ameryki nie odkryl, bo legendarnym jej odkrywaca jest Gunnbjörn Ulfsson, a takimi bardziej pewnymi to Eryk Rudy i pozniej jego syn Leif Eriksson. Ragnar juz dawno wtedy nie zyl, zabity wedlug legendy przez krola Ella, ktory wrzucil go do studni z wezami (w pierwszym sezonie przetestowana). pozniej Ella dstal za to krwawego orla, jak synowie Ragnara przyplyneli sie zemscic, przy okazli podbijajac badz podporzadkowujac sobie wieksza czesc Anglii (w serialu jeden z nich wlasnie sie urodzil- Ivar bez kości)
Najwiecej jest tu walsnie pomnieszane z krolami. jedynie co to Egbert sie zgadza, Horick i Ella panowali troche pozniej, no ale ogolnie caly serial zaczyna sie wczesnie wczesnie bo 793 r. a w serialu ktory jest rok to tez sie zastanawialem. ok 800 , czyli poczatkowe poczatki Ery Wikingow.