PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659055}

Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 179 tys. ocen
8,4 10 1 179343
6,5 20 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

Emu?!

ocenił(a) serial na 10

Dobra, do cholery co w Kattegat robiły emu? Początek 12 odcinka w 4 sezonie. Skąd Wikingowie wzięli te ptaki?

ocenił(a) serial na 4
Gonzo2102

"DOBRZE GADA, DAĆ MU WÓDKI!"

rzeczywiście, na początku 12 odcinka "menel" Ragnar wchodzi do Kattegat
jednym okiem Ragnar patrzy, kto by mu postawił piwo
drugim okiem Ragnar uważa, by przypadkiem nie wdeptać w uliczne błoto głowy swojego czołgającego się w błocie syna Ivara (ale Ivara akurat nie było)
i wtedy przejeżdża wóz z klatką, a z klatki wystaje głowa EMU!

Emu pochodzi z Australii, a Australia została odkryta w XVI wieku i zlekceważona, w XVII wieku i zlekceważona, po raz trzeci odkryta przez Jamesa Cooka w 1768 roku, a "kilka" lat musiało minąć, zanim sprowadzili pierwsze żywe emu do Europy...

https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/nauka-i-technika/8-latka-okrzyknięta-„królo wą-szwecji”-dokonała-znaleziska-liczącego-około-15-tys-lat/ar-BBNZeZN?ocid=spart anntp
"8-letnia Saga Vanecek na brzegu jednego z jezior w Szwecji odkryła miecz sprzed czasów Wikingów. Miejscowi nazwali ją „królową Szwecji”, nawiązując tym samym do legendy o Excaliburze.
Dziewczynka odnalazła pradawny artefakt bawiąc się latem nad jeziorem Vidostern na południu kraju, w pobliżu domu, w którym spędzała wakacje. Eksperci z lokalnego muzeum Jönköpings läns szacują, że miecz może mieć około 1,5 tys. lat.
– Podniosłam go i zamierzałam ponownie upuścić go do wody, jednak miał rączkę, a później zobaczyłam, że jest trochę spiczasty na końcu i cały zardzewiały. Uniosłam go w górę i zawołałam: „Tato, znalazłam miecz!” – opowiedziała 8-latka w rozmowie z „The Local”. "