Oglądając najnowsze odcinki ucieszyłem się że w koncu pozbyto się najgorszej postaci w serialu Aslaug Jednak pojawił sie kaleki Ivar...... Jak ten "bohater" jest naciągany, sztuczny i denerwujący!!!! W czasach wikingów i całego średniowiecza kaleka był pośmiewiskiem i popychadłem bo był osłabieniem społeczności. Tu z czołgającego się paralityka zrobili psychola który śmieszy tymi swoimi minami Szkoda że szybko nie zginie
Nie "tu" zrobili, tylko to jest postać historyczna. Poczytaj trochę, to dowiesz się że zarówno Ivar jak i Ubbe byli prawdziwym postrachem w Anglii. Budzili przerażenie i byli bezlitośni
Wiem o tym, że to postacie historyczne podobnie jak sam ragnar. Co nie zmienia faktu że nie mi się nie podoba jak reżyser sobie go wymyślił. Po prostu kaleka czołgający się po ziemi nie pasuje mi do roli którą ma odegrać w serialu. Czytałem o nim trochę i opinie na temat przydomku są rózne: impotent lub jedno nogi lub to ze miał jakieś niedowłady kończyn lub też przebiegły charakter jak wąż To juz mogą być tylko domysły bo w starych kronikach nie ma jasnych wskazówek na ten temat. Wiadomo że syn potężnego jarla nie mógl byc pośmiewiskiem ale na pewno faworytami do tronu byli by zdrowsi bracia Niestety takie czasy były Opinia o nim to moje subiektywne odczucia Przyznam też że dobrze odtwarza furiata tak jak np floki fanatyka religijnego.
Wg mnie jest tak jak wspominał Ragnar - Ivar górował nad braćmi inteligencją. Do tego doszła nieobliczalność i zawziętość. Całe życie niepowodzeń, upokorzeń zmieniły go w bezlitosnego i bezwzględnego człowieka. Może faktycznie w tamtych czasach tak traktowano by kalekę, ale mimo wszystko był to syn słynnego Ragnara. Do tego z w/w powodów ludzie go faktycznie się obawiali. W ostatnim odcinku dobrze to skwitował Ubbe, jak jeden z gości śmiał się z Ivara. Powiedział, że dla niego będzie lepiej jak nauczy się go szanować i go obawiać jeżeli chce żyć.
Ivar w serialu jest teraz wg mnie najlepszą postacią. Gratuluję producentom castingu, naprawdę świetna robota.
"W czasach wikingów i całego średniowiecza kaleka był pośmiewiskiem i popychadłem bo był osłabieniem społeczności"
Rzeczywiście są różne teorie o tym, jaki był Ivar naprawdę. Obecnie najbardziej forsowaną przez historyków teorią jest ta, że był on niesamowicie wielkim gościem, wyższym od wszystkich o głowę i potężnie zbudowanym, a przydomek Boneless był swego rodzaju żartem, dlatego że miał potężne kości. W tamtych czasach się zdarzały takie przypadki podobno, że właśnie w ten sposób nadawano przydomki ( może "Little John" z Robin Hooda :D).
Inną teorią jest, ta że nie miał jednej nogi, a jeszcze inną że był częściowo sparaliżowany, jak w serialu.
Kroniki Angielskie to jedyne historyczne źródło poza sagami które mówi o Ivarze, a angole opisywali go jako przesk****syna, jego podobno ze wszystkich bali się najbardziej, a w tamtych czasach to ewidentnie wskazuje za tym, że był wielkoludem :)
Czytałem też o wersji, że nazywali go Boneless bo był impotentem. W serialu połączyli to z niedowładem kończyn, więc też pasuje. Opisywano również to że Ivar i Ubbe szczerze nienawidzili chrześcijan, stąd w pierwszej kolejności atakowali kościoły i brutalnie rozprawiali się z mnichami.
Tak jak słusznie zauważyłeś - w tych czasach wzbudzać przerażenie, to trzeba być naprawdę skur.....em
No i pewnie byłby popychadłem ale nie jest. Syn Ragnara pośmiewiskiem być nie może. Zresztą w kolejnych odcinkach zapewne ukaże jakim badassem może być na swoim rydwanie. Bardzo dobrze zagrany. Aktor robi świetną robotę. Ragnar poszedł do piachu, na szczeście luke po nim wypełni nam Ivar. Obok Flokiego i Ecberta już jest moją ulubioną postacią.
Interesuje się historią i patrzę na takie seriale bardziej pod kątem realizmu i zgodności z realiami tamtych czasów. Trochę rozwaliło mnie (negatywnie) jak floki muz zrobił wypisz- wymaluj egipski rydwan
Nie chcę bronić tej wersji, ale niejednokrotnie w historii bywało tak, że ludzie w różnych częściach świata wpadali na ten sam pomysł. Może to trochę naciągane, ale czemu Floki nie miałby takiego czegoś wymyśleć? Fakt, że był to genialny szkutnik i konstruktor. Było to jedyne chyba wyjście (oprócz tego opisanego w kronikach, wg których bracia nosili Ivara na tarczy, a ten szył z łuku) w którym mógł brać udział w bitwie. A że wygląda jak egipski rydwan... No cóż, może to zbieg okoliczności :)
A nie pod kątem własnych wyobrażeń o historii? Wg sag Ingwar był noszony do bitwy na tarczy i mistrzowsko walczył strzelając z łuku. A co do karier w średniowieczu kalek, był wielki książę moskiewski Wasyl Ślepy, któremu ta wada nie przeszkadzała rządzić księstwem moskiewskim 16 lat. Tak samo po oślepnięciu rządził cesarstwem jeszcze 9 lat Jan Luksemburski. W 1131 królem Węgier został Bela II Ślepy, oślepiony przez swojego poprzednika. Rządził 10 lat. W XIIw. Norwegią rządził kilka lat Magnus Ślepy, pomimo, że konkurent go oślepił, wykastrował i obciął mu jedną nogę. Jednym z największych zdobywców był Tamerlan zwany kulawym. Król jerozolimski Baldwin IV Trędowaty był trędowaty, a rządził i dowodził armią. Polski Mieszko II został wykastrowany przez Czechów. Król Francji Karol IV był chory psychicznie na schizofrenię. I nie był jedynym psychicznie chorym królem na tronie. Jeszcze dużo później, w czasie wojen napoleońskim królem Anglii był psychicznie chory na schizofrenię Jerzy IV. W porównaniu z nimi beznosy cesarz bizantyński Justynian II był okazem zdrowia.
Azyniusz_Polion:
"Wg sag Ingwar był noszony do bitwy na tarczy "
XXXXXXXXXXXXX
według sag "był noszony na tarczy", nie wiadomo, czy do bitwy, czy po bitwie - jak noszono zwycięskiego wodza
http://www.filmweb.pl/serial/Wikingowie-2013-659055/discussion/%C5%9Awietne,2465 833
Oczywiście dyskusje i interpretacje idą w wielu kierunkach, mówimy przecież o postaciach półlegendarnych, niemniej jednak nawet pobieżny przegląd średniowiecznych władców, pokazuje, jak napisałem wyżej, że nawet poważniejsze kalectwo niż niepełnosprawne nogi, nie było przeszkodą w objęciu i sprawowaniu władzy królewskiej.
Ok dałes wiele przykładów kalekich władców. jednak między ivarem a większością nich jest jedna zasadnicza różnica (zakładając że wersja wybrana przez twórców serialu skąd wziął się jego przydomek jest ta prawdziwą) on urodził sie jako kaleka i to ze znacznym stopniem niepełnosprawności a tamci zostali okaleczeni juz jako władcy lub osoby mające znaczny szacunek i poważanie u innych Natomiast kaleki lub chory potomek był zazwyczaj odsuwany na bok i faworyzowano zdrowego nastepcę Jesli kolejnym dzieckiem była córka decydowano się ją dobrze ożenić by dynastia trwała u władzy jak najdłużej.
A znasz jakieś przykłady? Zresztą, formalnej pozycji Ingwarowi nikt nie dał w spadku. Swoją pozycję musi samodzielnie wywalczyć, przy pomocy swoich stronników, tak jak to zrobiło szereg wymienionych kalek na tronach. Nota bene w średniowieczu, w tym i Polsce, trony były z reguły elekcyjne - owszem z reguły w ramach rodziny poprzedniego władcy, ale nikt niczego nie miał zagwarantowane.
W XIIw. Norwegią rządził kilka lat Magnus Ślepy, pomimo, że konkurent go oślepił, wykastrował i obciął mu jedną nogę.
------------------------------
według Wikipedii w czasie wojny domowej "rządził" CZĘŚCIĄ Norwegii - tam gdzie miał najwięcej zwolenników (miał największe prawa do korony norweskiej - reszta to "Dymitrzy Samozwańcy") - chodziło o tych zwolenników w czasie wojny
W 1131 królem Węgier został Bela II Ślepy, oślepiony przez swojego poprzednika.
--------------------
wyjątek od reguły - po to oślepiano, żeby "wyłączać" dynastów i możnych z polityki
polecam książkę Zbigniew DALEWSKI - "RYTUAŁ I POLITYKA" połowa ostatniego rozdziału czwartego poświęcona jest praktykom oślepiania dynastów i możnowładców
Tak samo po oślepnięciu rządził cesarstwem jeszcze 9 lat Jan Luksemburski.
------------------------------
po pierwsze - cesarzem był jego ojciec i syn, on nie
po drugie - za wikipedią przez 9 ostatnich lat życia "panował", ale "rządzenie" coraz bardziej przekazywał swojemu synowi Karolowi (mimo, że według serialu dokumentalnego "Korona królów - TAKA HISTORIA" odcinek 34 od początku syna nie lubił i traktował jako konkurenta do władzy)
po trzecie - będąc w wieku 50 lat "popełnił samobójstwo" w bitwie pod Crecy 1346 - kazał przywiązać swojego konia do koni rycerzy obok i zaszarżował na wojska angielskie "ginąc chwalebną śmiercią rycerską" samobójstwo w wierze katolickiej jest surowo zabronione - ciała samobójcy nie można pochować w poświęconej ziemi (czyli nie można pochować w ceremonii z udziałem księdza), a i duszy samobójcy grozi straszliwa kara (ale nie pamiętam jaka, a nie chcę zgadywać)
Na tych filmikach widać, że aktor jednak MUSI używać swoich sprawnych nóg...
3 min 45 sek
https://www.youtube.com/watch?v=C9QwcOwhbGM
2 min 20 sek
https://www.youtube.com/watch?v=ZwV3Y9GjOAQ
-----------------------
"Najbardziej irytująca postać w serialu"
http://www.filmweb.pl/serial/Wikingowie-2013-659055/discussion/Najbardziej+irytu j%C4%85ca+posta%C4%87+w+serialu,2865767
"Świetne!"
http://www.filmweb.pl/serial/Wikingowie-2013-659055/discussion/%C5%9Awietne,2465 833
a na tym filmiku widać (S4 E16)
https://www.youtube.com/watch?v=ZyEMxIn57Fc
jak Ivar czołga się do Lagetrhy, to nie używa nóg
a jak wraca - to wraca na czworakach :-D
PS.
jutro w niedzielę w FOKUS tv o 11:05 będzie dokumentalny "Ludzkość - Historia nas wszystkankind" ("Mannkind the story of all of us" USA 2012) odcinek 4
JEŚLI tam nie ma nic o Wikingach na Grenlandii - to powinno być w odcinku 5 w następną sobotę 16 grudnia
---------------
30 najnowszych wątków/tematów na forum
http://www.filmweb.pl/serial/Wikingowie-2013-659055/discussion?plusMinus=false
wątek/temat "LITERATURA"
http://www.filmweb.pl/serial/Wikingowie-2013-659055/discussion/Literatura,241352 6