PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659055}

Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 179 tys. ocen
8,4 10 1 179380
6,5 20 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

Mam wrażenie, że jest to serial tego samego typu, do jakiego można zaliczć np. Zmierzch, tylko targetujący nieco inną grupę. Zamiast głupawych miłostek, mamy tutaj głupawą brutalność, eksponowaną do granic możliwości. Jak na serial semi-historyczny jest on zaskakująco, no cóż, niezgodny z historią, a sam scenariusz (oglądałem co prawda tylko 3 odcinki, ale to powinno chyba wystarczyć na zdecydowanie o ocenie, a do dalsze oglądanie byłoby dla mnie tylko stratą czasu) nie trzyma się kupy. Jak dla mnie bardzo przeceniany serial.

MrSzk96

Uważaj na zaciekłych fanów, tegoż "arcydzieła". ;)
Ogólnie, serial trzyma poziom do 6 odc. (SPOILER - jeśli nie chcesz, nie czytaj dalej) - dopóki z obsady nie znika Byrne. Później jest coraz gorzej.

ocenił(a) serial na 9
sceptyk9

Akurat pan Byrne był słaby, a jego postać nudna jak flaki z olejem...

ocenił(a) serial na 10
MrSzk96

Przede wszystkim "Zmierzch" to nie serial a poza tym widać, że masz słabe pojęcia na temat za który sie zabierasz.

"mamy tutaj głupawą brutalność, eksponowaną do granic możliwości."

Raczej ukazane zostało nieokrzesanie wikingów, a jak ty sobie wyobrażałeś rajdy wikingów, ze to były niewinne pielgrzymki z poświęcaniem toporów? Niektórzy zresztą sądzą, że nawet serial naszych bohaterów wybiela, więc sam już nie wiem co to znaczy brutalność lub jej brak.

"Jak na serial semi-historyczny jest on zaskakująco, no cóż, niezgodny z historią"

Rozumiem, że napad na Lindisfarne, którego dotyczą pierwsze odcinki to jest fikcja. Serial bardzo dobrze się pokrywa z sagami o Ragnarze, bardzo tez dobrze oddaje realia, których dotyczy.

ocenił(a) serial na 9
MrSzk96

Weź pod uwagę, że jest to wczesne średniowiecze, wikingowie byli ludem słynącym ze swojej brutalności. Myślę, że jakieś większe dylematy moralne ukazane u bohaterów oraz mała ilość brutalności to dopiero byłyby nieścisłości historyczne. Serial dobrze ukazuje charakter i kulturę wikingów. Porównanie do Zmierzchu jest dla mnie niezrozumiałe, więcej podobieństw chyba znaleźć można np. w Grze o Tron ;)

ocenił(a) serial na 10
Hestian

Przede wszystkim to rozliczne gwałty, rabunki i inne przejawy okrucieństwa występują z reguły (choć z rożnym natężeniem) przy wielu wojnach i podbojach, tam zawsze rozluźnieniu ulegają hamulce moralne. I nie trzeba nawet przytaczać tu wikingów, a nawet tych nieszczęsnych wojen religijnych, czy konkwistadorów. Bo co się działa (uwaga w XIX wieku) w wielu koloniach, zwłaszcza niemieckich czy w Kongu Belgijskim. I pomyśleć, że to niedawne czasy były i Europa niosła cywilizację.

Apropo jeszcze okrucieństwa wikingów, to dodałbym jeszcze, że ich sława okrutników to jeszcze nic w porównaniu jak parę wieków wcześniej zapamiętani zostali niejacy Hunowie, a z kolei tez parę wieków (ale w drugą stronę) Mongołowie, co obracali w pył nieraz wielowiekowe miasta, a z ludzkich głów układali piramidy. A wikingowie z tego co wiem to raczej miast nie niszczyli (nawet niektóre sami założyli), najwyżej plądrowali.