W taki właśnie sposób mógłby być spokojnie nakręcony serial na podstawie komiksu.
Stary, też o tym pomyślałem już podczas oglądania pierwszego odcinka :) Całe życie czekam na zekranizowanie tego najlepszego komiksu wszech czasów :)
Według mnie ekranizacja byłaby w tym wypadku nieudana. Dlaczego? Bo komiks rządzi się swoimi prawami i to co w komiksie jest fajne, na ekranie wyglądałoby żałośnie.
Thorgal musiałby być koniecznie zrealizowany jako serial albo ewentualnie kinowa trylogia bo pojedynczy film nie miałby sensu. W każdym bądź razie powinna być to produkcja na motywach, a nie ekranizacja. Należałoby wyciągnąć z serii te wątki, które dobrze nadają się do zrealizowania, pominąć albo przerobić resztę i dodać dużo od siebie.
Ciężki temat co wybrać bo wiele wątków :)
Może nawiązanie do dzieciństwa,a potem Zdradzona Czarodziejka i Wyspa Lodowych Mórz :-)
Po tym jeszcze zawsze lubiłem połączenie części Czarna Galera,Ponad Krainą Cieni,Upadek Brek Zaritha (z tego by wyszło coś pięknego :-))
Według mnie z dwóch pierwszych części należałoby zrezygnować poza fragmentem "Prawie raj" z pierwszej części.
Pierwszy sezon
1. Samotna wędrówka Thorgala przez góry + Prawie Raj powinny być pierwszym odcinkiem serialu.
2. Powinien dotrzeć do wioski wikingów i tutaj powinna się rozegrać historia, w której ojciec Aaarcii i jej brat prześladuje Thorgala, chcą go zabić, ale Thorgal się nie daje i ostatecznie zdobywa Aaarcie - ale bez zdradzonej czarodziejki, orłów i wyspy wśród lodów.
3. Thorgal i Aarcia opuszczają wikingów, wędrują, i -> "nad jeziorem bez dna"
4. Czarna Galera
5. Ponad krainą cieni
6. Upadek Brek Zarith - rodzina przybywa na wyspę
Drugi sezon:
1. Młodość Thorgala i Aaarcii nr 1.
2. Młodość Thorgala i Aaarcii nr 2.
3. Młodość Thorgala i Aaarcii nr 3.
4. Młodość Thorgala i Aaarcii nr 4.
5. Młodość Thorgala i Aaarcii nr 5.
6. Młodość Thorgala i Aaarcii nr 6
w tym sezonie powinno się zatrudnić po 2 aktorów na każdą postać - bardzo młodych aktorów i aktorów nastolatków + standardowych aktorów ucharakteryzowanych aby wyglądali trochę młodziej. Wszystko na podstawie lekko rozwiniętych albumów Gwiezdne Dziecko i Aaarcia + wymyślonych wątkach. Ta seria miałaby być takim jakby prequelem całej powieści i na każdą z trzech kategorii wiekowych byłyby przeznaczone 2 odcinki.
Trzeci sezon:
1. Alinoe
2. Łucznicy
3. Kraina Qa
4. Oczy Tanatloca
5. Miasto zaginionego Boga
6. Między Ziemią a światłem
Trochę bym jednak to i owo poprzerabiał i np. wysłał Jolana nie statkiem enigmatycznych cudzoziemców tylko zwyczajnych wikingów płynących do Ameryki Północnej, a potem przy brzegu wzdłuż do Meksyku. Enigmatyczni cudzoziemcy są fajni, ale ten statek i ich umiejętność przepływania Atlantyku niczym Kolumb mi nie pasuje zupełnie.
Czwarty sezon - ten sezon należałoby najbardziej kompleksowo przerobić. Władcę gór bym wyrzucił i zaczął tak
1. Wilczyca
2. Strażniczka kluczy
3. Słoneczny miecz
4. Niewidzialna forteca
5. Piętno wygnańców (Aarcia zostaje wygnana, ale nie dostaje piętna na czole czy tam policzku).
6. I tutaj zamiast Korony Ogotaia scenarzyści powinni wymyślić inny, bardziej sensowny sposób wyrwania Thorgala z łapsk Kriss de Valnor - można by dodać Jolanowi z 2 lata więcej aby był większy i miał możliwości aby sam działać. Mogliby mu zostawić do Pomocy Derka i Lehle. Co trzy głowy to nie jedna. Sezon zakończył by się uratowaniem Aaarcii
Piąty sezon (wywaliłbym beznadziejne krolestwo pod piaskiem)
1. Giganci - Thorgal odzyskuje pamięć
2. Klatka - wraca do rodziny
3. Arachnea
4. Błękitna zaraza
5. Barbarzyńca
6. Kriss de Valnor
Koniec. Tak bym to widział. Oczywiście każdy album musiałby być mocno przerobiony bo komiks a serial/film to coś trochę innego. Wiele rzeczy musiałoby zostać przerobionych, pociętych, dodanych, ale sens przygód powinien być zachowany.
Łącznie 30 odcinków
1 sezon bazuje na Trylogii Czarnej Galery
2 sezon opisuje przeszłość bohaterów.
3 sezon to przygody w Krainie Qa
4 sezon to amnezja Thorgala
5 sezon to podróże Thorgala z rodziną po południowych morzach
Wszystko sie zgrabnie układa.
Szkoda,że to nierealne dlatego i chodziło o trylogię 3 częściową bo serialu nikt nie jest w żaden sposób ogarnąć po prostu...
To jest jak najbardziej realne i to właśnie w wersji serialowej - to seriale dzisiaj przodują w odważnych pomysłach i prędzej czy później ktoś się na ten temat połasi.
A znacie jakieś dobre produkcje (serial, film, animacja) w stylu Thorgala lub Vikings? Chętnie bym obejrzał :)
Jak ktoś ma zrobić to byle jak to wolę żeby tego tematu nie ruszali bo serial wyniósłby ogromne nakłady pieniężne,a tylko zrobienie niektórych części z rozmachem oddałoby klimat Thorgala.Takie części jak choćby Break Zarith,Miasto Zaginionego Boga albo Ponad Krainą Cieni :-) Nie widzę tego po prostu...