Zacząłem oglądać Wikingów od 4. sezonu i nie wiem jeszcze za bardzo co działo się w poprzednich sezonach, gdyby ktoś mi pokrótce wyjaśnił byłbym bardzo wdzięczny.
Wikingowie są świetni, jest ten klimat dawnych czasów, lecz nie jest to jeszcze to Gra o Tron, chyba najlepszy serial na świecie, nie wliczając House Of Cards, tego akurat nie widziałem, jednakże dużo dobrego o tym słyszałem.
A, i proszę nie hejtować ;)
Jedyne co mogę Ci polecić... to oglądaj Wikingów od początku. Duuuużo straciłeś :) Nie oglądaj od 4 sezonu, bo wtedy nie poczujesz tej więzi z bohaterami itp.
Pozdrawiam
Nie ma żadnego sensu oglądać seriali nie od początku. Skąd taki ma ktoś pomysł nie wiem.
To tak jakby oglądać film od 70 minuty :) Oglądaj od początku.
Masz rację, tylko wiesz, pewnego razu przerzucałem sobie z kanału na kanał, trafiłem na History i zobaczyłem właśnie owy serial. Nie wciągnąłem się aż tak bardzo, żeby oglądać poprzednie serie, chciałem się tylko podpytać.
Najwyżej cenionymi serialami póki co są Twin Peaks 1990-1991, Sopranos 1999-2007,
Sześć stóp pod ziemią 2001-2005, Prawo ulicy 2002-2008, Breaking bad 2008-2013.
Na ich tle HOC i GOT też bladną. HOC ma dobry 1 i 2 sezon, ale 3 i 4 spuścił z tonu i była obniżka poziomu.
GOT to styl bliźniaczy do Rzymu, tyle, że nie serial historyczny, a fantasy na postawie sagi PLIO w
realiach nam znanego średniowiecza coś w ten deseń. Pierwsze 4 sezony świetne, ale 5 sezon słaby i
jest dużą rysą dla tego serialu. Przykładowo Prawo ulicy i Breaking Bad są perfekcyjne.
Sopranos i Sześć sto pod ziemią bardzo ambitne i dopracowane.
Twin Peaks najbardziej klimatyczny serial. Najlepszy serial lat 90'
Twin Peaks znam ze słuchu, bo jeszcze mama go oglądała. O reszcie pierwszy raz słyszę, może Sopranos mi się kiedyś przewinęło.
To dziwny jesteś, bo przecież Sopranos, Sześć stóp pod ziemią, Prawo ulicy i Breaking bad większość zna,
przez to jak mocno wybiły poziomem się te seriale nad resztę. A Twin Peaks to legenda.
Najważniejsze seriale HBO to:
Oz 1997-2003 imdb 8,8
Sopranos 1999-2007 imdb 9,2 - 5 złotych globów
Kompania braci 2001 imdb 9,6
Sześć stóp pod ziemią 2001-2005 imdb 8,8 - 3 złote globy
Prawo ulicy 2002-008 imdb 9,4
Deadwood 2004-2010 imdb 8,8
Rzym 2005-2007 imdb 8,9 (kiedyś 9,2)
Zakazane imperium 2010-2014 imdb 8,6
Gra o tron 2011-2018 imdb 9,5 (stylem bardzo podobny serial do Rzymu)
Detektyw 2014-2015 imdb 9,1
Skoro znasz Grę o tron to dziwne, że nie zna się pozostałych seriali HBO :)
Nie oglądam seriali i filmów na HBO bieżąco, kanał jest zablokowany, nie mam go w abonamencie, raz miałem włączony na miesiąc czy dwa, poznałem Grę o Tron, postanowiłem zacząć od początku, teraz prawie wszystko mam obejrzane i może znam jeszcze mniej więcej Zakazane Imperium i Detektywa.
A, HBO miałem włączone jakoś na początek 2014 r., więc większości po prostu nie znam. A Twin Peaks to rzeczywiście legenda.