Czy opowieść o Odynie, który dobrowolnie przybity włócznią do drzewa Yggdrasil umiera i zmartwychwstaje po 9 dniach pochodzi na pewno z czasów sprzed infekcji chrześcijaństwem?
O ile mi wiadomo jedyny przekaz na temat poświecenia się Odyna pochodzi z Islandzkiego manuskryptu - Codex Regius w który znajdował się zbiór staro-nordyckich wierszy. Znajduję się w nim wiersz o nazwie Hávamál w którym pojawia się wzmianka na ten temat. Wg znanych źródeł powstanie go szacuje się na XIII wiek.
S01E09 20:05 i słowa młodego Bjorna, znającego tę legendę o kilka wieków za wcześnie, spowodowały moje uzasadnione zaniepokojenie.
Nie jestem specjalistą, więc mogę się mylić, ale gdzieś czytałam, że Wikingom było łatwiej przyjąć chrześcijaństwo, bo byli zaznajomieni z elementem własnego poświęcenia, cierpienia i rozpięcia na drzewie (krzyżu) w wykonaniu Odyna - co by sugerowało, że ten motyw jest starszy, albo przynajmniej powstał niezależnie w ichnim świecie. Ale zaznaczam, że nie jestem tego pewna :)
Poza tym oprócz detali takich jak włócznia wątek Odyna różni się od wątku Jezusa, choćby i w kwestii motywacji. No i czy Odyn umarł na drzewie, bo wydawało mi się, że tylko na nim wisiał 9 dni? :)
Odyn przybijając się włócznią do drzewa i tak wisząc przez dziewięć nocy, cierpiąc głód i pragnienie, UMARŁ I SIĘ ODRODZIŁ.
Fragment z poematu "Hávamál":
Wiem, że wisiałem na wietrznym drzewie dziewięć długich nocy, włócznią zraniony, ofiarowany Odynowi sam z samego siebie na tym drzewie, o którym nikt nie wie, z jakich wyrasta korzeni.
+ ciekawostka
Drzewo to zwało się Yggdrasill, co oznaczało "Śmiertelny rumak Odyna". Był to jesion symbolizujący transport do krainy śmierci, ale zarazem i odrodzenie. Odyn złożył się w ofierze aby zdobyć nową wiedzę, poznać 18 zaklęć magicznych. Po dziewięciu dobach katuszy miał on napić się napoju z misy Odraerir i doznać ekstazy, dzięki której posiadł pożądane tajemnice.
Tak tylko jeszcze dorzucę, że wikingowie bardzo chętnie przechodzili na chrześcijaństwo. A wszystko za sprawą Jezusa. Podziwiali Jego poświęcenie i porównywali go do Odyna. Wiele z chrześcijaństwa sami zaadaptowali i byli na tę religię bardzo otwarci.
Pozdrawiam.
Znam trochę inną wersje ochoczego przechodzenia Wikingów na tzw chrześcijaństwo - było to związane z tym co się wydarzyło po "ragnaroku" - chodzi oczywiście o Baldura jako jedynego boga który pozostał i powrócił z Hell
:-)
Pozdrawiam
Wiesz, teraz trudno jednoznacznie stwierdzić co ostatecznie decydowało o przyjmowaniu przez wikingów chrześcijaństwa. Krąży na ten temat wiele wersji i zapewne każda, w mniejszym lub większym stopniu, jest prawdziwa. :)
Oczywiście masz racje
Nie mamy 100 % dowodów i mieć ich nigdy nie będziemy :-)
Pozdrawiam
Niestety :(
Również zapewne nie otrzymamy jasnej odpowiedzi w kwestii dla nas o wiele ważniejszej niż przyjmowanie przez ludzi Północy chrześcijaństwa, a mianowicie czy to wikingowie założyli dynastię Piastów, a sam Mieszko (Dago, Dagr) był wikingiem.
Można tylko spekulować i tworzyć teorię, chyba że nastąpi przełom w badaniach?
Widzę że jesteś też po lekturze która i mi wpadła ostatnio w ręce - Czy wikingowie stworzyli Polskę ? Zdiska Skroka
Teraz czytam Mieszko I. Skandynawski jarl czy słowiański kneź?
Wydaje mi się że pierwsza z wymienionych pozycji ciekawsza.Z ostateczną oceną wstrzymam się do czasu przeczytania tej drugiej .
Wracając do serialu - jeszcze Tylko kilka dni :-)
Pozdrawiam
Opowieść o Odynie jest znana ze źródeł o kilkanaście wieków późniejszych niż początek chrześcijaństwa. Teoretycznie można założyć, że jest starsza od chrześcijaństwa, ale jest to czysta spekulacja nie poparta jakimikolwiek dowodami. Równie dobrze można by założyć cokolwiek innego. Więc tutaj scenarzystom chodziło raczej tylko o to, żeby po raz kolejny ideologicznie namieszać w głowie odbiorcom i podważyć chrześcijański przekaz, nie przejmując się w ogóle prawdą historyczną.