A więc postanowione, w wywiadzie dla 'Hitfix' z 17.04 scenarzysta przyznał, że atak na Paryż to
będzie 'huge thing!'. I planuje 4 sezon. Skoro mają nastąpić takie przyśpieszenia to fajnie jakby
dalsze sezony kontynuowały też losy synów...
spoiler. zwłaszcza że mamy już wszystkich synów którzy zgodnie z legendą pomszczą śmierć ojca i wytną królowi Aelli krwawego orła.
Nie ma Halfdana, chyba że 2 syn Ragnara i księżniczki, Hvitserk, to właśnie Halfdan tylko, nie wiadomo czemu, inaczej go nazwali.
Nie zwróciłem uwagi na to przyznam się szczerze. Chociaż może scenarzyści "Halfdan" potraktują jako przydomek, który uzyska. NIe jestem pewien czy dobrze myślę, ale Halfdan można zinterpretować jako pół-wikinga (dana). Może przetnie kogoś na pół?
nie mówię oczywiście, że tak było historycznie (czy raczej zgodnie z podaniami), ale jaką drogą mogą iść pomysły scenarzystów
Halfdan jest w Kronice anglosaskiej, w Sadze o Ragnarze jego syn ma na imię Hvitserk. Z tego co w sieci znalazłem, dość powszechny jest pogląd, że to jedna i ta sama osoba.
Dokładnie tak, pewności nie ma ale większość historyków sugeruje, że Halfdan = Hvitserk, ponoć najokrutniejszy z synów Lodbroka (tak, tak nie Ivar a on właśnie).
"A więc postanowione, w wywiadzie dla 'Hitfix' z 17.04 scenarzysta przyznał, że atak na Paryż to będzie 'huge thing!'
No to w takim razie twórcy serialu muszą mieć już obiecany znacznie wyższy budżet niż ten którym dysponowali wcześniej. W oblężeniu Paryża miało uczestniczyć wg źródeł historycznych ok. 30 000 wikingów, więc żeby zrealizować taką bitwę z iście epickim rozmachem, trzeba do tego naprawdę sporych nakładów finansowych. A wtedy będzie to rzeczywiście "huge thing!";)
Jeżeli jednak serial będzie rozwijany w takim kierunku jak w znakomitym drugim sezonie, to o efekt i wykonanie jestem spokojny:) W każdym razie, na pewno jest na co czekać z niecierpliwością:)
"Skoro mają nastąpić takie przyśpieszenia to fajnie jakby dalsze sezony kontynuowały też losy synów..."
Myślę, że nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań. W końcu twórcy chyba nigdy nie deklarowali, że serial będzie dotyczył jedynie legendy o Ragnarze...
Tyle że to oblężenie miało miejsce w 885, czyli raczej już po czasach Ragnara, może chodzi o splądrowanie Paryża które miało miejsce wcześniej, wikipedia podaje coś takiego "Splądrowanie Paryża przez wikingów (Ragnar Lodbrok)" w 845, te 30 000 brało udział w oblężeniu w 885 o którym wspomniałem.
Masz rację, chociaż zapewne w 845 roku, w splądrowaniu Paryża też uczestniczyło co najmniej kilkanaście tysięcy wikingów. Nie znalazłem jednak w żadnych źródłach historycznych podanej dokładnej liczebności wikingów, biorących udział w tym wydarzeniu.
Wszelkie dane odnośnie liczb w tym okresie historii są wątpliwe i zazwyczaj zawyżane, kronikarze dla podniesienia rangi wydarzenia czy pokazania potęgi danego władcy (np. Gall Anonim ) mieli tendencję do powiększania liczby biorących w tym udział - często i 10x. Liczba 30 000 wikingów jest kompletnie z kosmosu - w tym okresie 3000 wikingów to była by ogromna armia. 30 000 ludzi pod bronią z trudem zbierał Cesarz Niemiecki 100 czy 200 lat później. I robił to tylko podczas ogromnego zagrożenia np. najazdów Węgrów. A Cesarstwo Niemieckie było znacznie większe i miało o wiele więcej mieszkańców niż cała Skandynawia.
Według francuskiej wikipedii Ragnar najechał Paryż flotą 120 łodzi z 5-6 tyś. wikingów.
http://fr.wikipedia.org/wiki/Si%C3%A8ge_de_Paris_(845)
Mam nadzieje, że będzie na co popatrzeć :D
Damy twórcą szansę pokazania co potrafią a potem to pewnie skomentujemy. 2 sezon zrealizowany jest ze zdecydowanie większym rozmachem niż pierwszy i widać że to się podoba widowni. Więc pewnie w 3 sezonie spróbują to przebić a skoro już teraz zapowiadają to jako hit to ja trzymam kciuki. Może i serial nie ma wielkiego budżetu - ale jak na razie spełnia moje oczekiwania.