PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659055}

Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 179 tys. ocen
8,4 10 1 179387
6,5 20 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

A więc postanowione, w wywiadzie dla 'Hitfix' z 17.04 scenarzysta przyznał, że atak na Paryż to
będzie 'huge thing!'. I planuje 4 sezon. Skoro mają nastąpić takie przyśpieszenia to fajnie jakby
dalsze sezony kontynuowały też losy synów...

ocenił(a) serial na 8
Chomone

spoiler. zwłaszcza że mamy już wszystkich synów którzy zgodnie z legendą pomszczą śmierć ojca i wytną królowi Aelli krwawego orła.

ulvar

Nie ma Halfdana, chyba że 2 syn Ragnara i księżniczki, Hvitserk, to właśnie Halfdan tylko, nie wiadomo czemu, inaczej go nazwali.

ocenił(a) serial na 8
Rybis

Nie zwróciłem uwagi na to przyznam się szczerze. Chociaż może scenarzyści "Halfdan" potraktują jako przydomek, który uzyska. NIe jestem pewien czy dobrze myślę, ale Halfdan można zinterpretować jako pół-wikinga (dana). Może przetnie kogoś na pół?

ocenił(a) serial na 8
ulvar

nie mówię oczywiście, że tak było historycznie (czy raczej zgodnie z podaniami), ale jaką drogą mogą iść pomysły scenarzystów

Rybis

Halfdan jest w Kronice anglosaskiej, w Sadze o Ragnarze jego syn ma na imię Hvitserk. Z tego co w sieci znalazłem, dość powszechny jest pogląd, że to jedna i ta sama osoba.

guytzoo

Jeżeli przyjąć tą wersję, a wygląda sensownie i logicznie, to mamy wszystkich w takim razie :)

ocenił(a) serial na 9
guytzoo

Dokładnie tak, pewności nie ma ale większość historyków sugeruje, że Halfdan = Hvitserk, ponoć najokrutniejszy z synów Lodbroka (tak, tak nie Ivar a on właśnie).

ocenił(a) serial na 10
Chomone

"A więc postanowione, w wywiadzie dla 'Hitfix' z 17.04 scenarzysta przyznał, że atak na Paryż to będzie 'huge thing!'

No to w takim razie twórcy serialu muszą mieć już obiecany znacznie wyższy budżet niż ten którym dysponowali wcześniej. W oblężeniu Paryża miało uczestniczyć wg źródeł historycznych ok. 30 000 wikingów, więc żeby zrealizować taką bitwę z iście epickim rozmachem, trzeba do tego naprawdę sporych nakładów finansowych. A wtedy będzie to rzeczywiście "huge thing!";)
Jeżeli jednak serial będzie rozwijany w takim kierunku jak w znakomitym drugim sezonie, to o efekt i wykonanie jestem spokojny:) W każdym razie, na pewno jest na co czekać z niecierpliwością:)

"Skoro mają nastąpić takie przyśpieszenia to fajnie jakby dalsze sezony kontynuowały też losy synów..."

Myślę, że nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań. W końcu twórcy chyba nigdy nie deklarowali, że serial będzie dotyczył jedynie legendy o Ragnarze...

Dadelog

Tyle że to oblężenie miało miejsce w 885, czyli raczej już po czasach Ragnara, może chodzi o splądrowanie Paryża które miało miejsce wcześniej, wikipedia podaje coś takiego "Splądrowanie Paryża przez wikingów (Ragnar Lodbrok)" w 845, te 30 000 brało udział w oblężeniu w 885 o którym wspomniałem.

ocenił(a) serial na 10
Rybis

Masz rację, chociaż zapewne w 845 roku, w splądrowaniu Paryża też uczestniczyło co najmniej kilkanaście tysięcy wikingów. Nie znalazłem jednak w żadnych źródłach historycznych podanej dokładnej liczebności wikingów, biorących udział w tym wydarzeniu.

ocenił(a) serial na 9
Dadelog

Wszelkie dane odnośnie liczb w tym okresie historii są wątpliwe i zazwyczaj zawyżane, kronikarze dla podniesienia rangi wydarzenia czy pokazania potęgi danego władcy (np. Gall Anonim ) mieli tendencję do powiększania liczby biorących w tym udział - często i 10x. Liczba 30 000 wikingów jest kompletnie z kosmosu - w tym okresie 3000 wikingów to była by ogromna armia. 30 000 ludzi pod bronią z trudem zbierał Cesarz Niemiecki 100 czy 200 lat później. I robił to tylko podczas ogromnego zagrożenia np. najazdów Węgrów. A Cesarstwo Niemieckie było znacznie większe i miało o wiele więcej mieszkańców niż cała Skandynawia.

ocenił(a) serial na 10
Dadelog

Według francuskiej wikipedii Ragnar najechał Paryż flotą 120 łodzi z 5-6 tyś. wikingów.

http://fr.wikipedia.org/wiki/Si%C3%A8ge_de_Paris_(845)

Mam nadzieje, że będzie na co popatrzeć :D

ocenił(a) serial na 10
Chomone

Ja również mam taką nadzieję;)

ocenił(a) serial na 10
Chomone

W serialu zobaczymy 30 wikingów i co?.

ocenił(a) serial na 9
walker666

Damy twórcą szansę pokazania co potrafią a potem to pewnie skomentujemy. 2 sezon zrealizowany jest ze zdecydowanie większym rozmachem niż pierwszy i widać że to się podoba widowni. Więc pewnie w 3 sezonie spróbują to przebić a skoro już teraz zapowiadają to jako hit to ja trzymam kciuki. Może i serial nie ma wielkiego budżetu - ale jak na razie spełnia moje oczekiwania.

ocenił(a) serial na 9
Dadelog

Raczej bliższa byłaby cyfra 5 tys, ok 120 statków.

Dadelog

Oby tylko zrobili/wypożyczyli historycznie adekwatne kostiumy, bo w 2 sezonie Anglosasi biegają w XVI wiecznych burgonetach.