Serial który śledziłem od początku jego pojawienia się 6 lat temu.. Zdecydowanie miał swoje wzloty i upadki .. Pamiętam jak w momencie "Bitwy o Paryż" gdzie Rollo <spoiler> stał po stronie francuzów byłem bardziej zaangażowany w ten serial niż w o wiele droższą "Gre o tron". Przyznam że przez dłuższy czas pozytywnie zaskakiwała mnie jakość serialu. Naprawdę dobra gra aktorska, ciekawe wątki, ciekawa "zakręcenie" historycznych faktów.. Jednak nie da się ukryć że zawsze potrafiły się znaleźć głupie wątki, czy postaci którym poświęcano czas bez żadnego większego sensu.. Czasami znalazły się wątki które wyglądały tak jakby serial zmienił nagle scenarzystów.. Co idealnie wprowadza nas w ostatnie 2 sezony..
Pokazujemy wątki .. gubimy wątki (jak najszybciej), pokazujemy nowe postaci .. i gubimy je .. Cały serial przypomina przez to bałagan bez ładu i składu .. wyjątkowo przypadkowy..
Przykłady? OK.. Heahmund .. Kompletnie potasowanie logiki.. Na koniec jednego sezonu pokazany nam jako hipokryta ..bardziej rycerz niż duchowy który nie stroni od wykorzystywania "świeżych" wdów.. Który jakoś staje się niby w ostatnim sezonie moralnym centrum katolickiego kościoła w Anglii i wypomina innemu biskupowi że nie jest właściwą osobą na stanowisku?
Poza tym ta postać kompletnie nie miała żadnego znaczenia ani nic do zrobienia.. poza całkiem mocną pierwszą sceną która potrafiła zaciekawić .. ta postać została całkowicie zmarnowana..
Jeżeli chodzi o przykład jakiegoś wątku to jest ich wiele.. Np. Cała wyprawa Lokiego .. i jego przygody na wyspie które z łatwością mogę uznać za najbardziej bezużyteczny wątek w telewizji ostatnich lat.. Co? Po co? Dlaczego tak długo?
A z takich mniejszych cała scena z przyszłą królową Alfreda i Bjornem.. Jakie ta scena miała znaczenie? (szczególnie że serial od tego momentu pokazuje ją jako wierną żonę).. Chęć kontrowersji? Za mało scen gdy Bjorn "zalicza" .. To brzmiało jak jakieś życzenie aktora lub (gdyby istniała naprawdę) postaci Bjorna ... "I niech jeszcze powie przed że jest dziewicą" xD Żałosne.. bezcelowe i kompletnie zaprzeczające dalszej logice serialu.. Trochę wygląda jak nieudolny ukłon wobec "niezależnych kobiet" :D
O całym "zaginięciu Lagerthy" im mniej tym lepiej.. kompletnie bezcelowy wątek powiązany z śmiercią kompletnie bezcelowej postaci