Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 181 tys. ocen
8,4 10 1 180708
6,9 17 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

https://www.youtube.com/watch?v=e6aiyOGbzFk

ocenił(a) serial na 10
waksi

A więc Sigurd naprawdę jest martwy. Sądziłam, że jakoś uda się im go uratować. Nie to żebym za nim przepadała, irytował mnie niemiłosiernie, po prostu uważam, że jego śmierć to dziwna wizja scenarzystów. Zwłaszcza po tym, jak pokazał nam swoje wężowe oczko.

soklah

Zaiste. Oby się coś działo, bo 4 sezon po śmierci Ragnara siadł nieco na zadku. Lagherta coraz młodsza- Nikolka Kidman i Renee Z. pewnie jej zazdroszczą chirurga, ale ja tego nie kupuję.

Kasss1711

Chciałem zrezygnować po 4 sezonie, ale to pojawienie się w serialu największej
gwiazdy "The Tudors" może mnie i jakiś procent widzów jednak zatrzymać,
by luknąć chociaż jak zagra.
Jonathan Rhys Meyers w Tudors w końcu był główną osią napędową.
Tym samym co aktor grający Ragnara. Nie sądzę, by Bjorn czy Ivar byli w
stanie zapełnić lukę po Ragnarze, bo nie mają tego czegoś co
odgrywana postać Ragnara czy Henryka VIII w Tudors.

returner

"Tudorów" nie widziałam, ale co do mocy napędowej TF się zgadzam.

Kasss1711

Jak mogłaś. Z kostiumowych seriali Tudors przecież to jeden z tych najlepszych seriali.
I jeszcze powiedz, że nie znasz historii Henryka VIII.

Najważniejsze seriale kostiumowe poniżej. Jeśli coś pominąłem to wybacz.

Ja, Klaudiusz 1976 - 10/10 ...imdb 8.9

Robin of Sherwood 1984-1986 -10/10 ....imdb 8.5 (długo imdb 8.8 między 2000 do 2011)
MEGA KLIMAT !

Rzym 2005-2007 -10/10 ...imdb 8.8 (od 2005-2012r na imdb 9.2, potem obniżyły trole)

GOT 2011-2018 -9,5/10...imdb 9.5
Pierwsze 4 sezony 10/10, 5 sezon słaba ekranizacja i do tego mało spójny, słabszy sezon.
Uczta i taniec ze smokami bardzo źle przeniesione na ekran.
W 6 sezonie trochę lepiej niż w 5, ale nie ma bazy książkowej
więc to już własna droga twórców serialu i w sadze będzie to znacznie ciekawiej przedstawione, bardziej spójnie i skomplikowanie.

Vikings 2013-2017 -8,5/10...imdb 8.6 Ale 4 sezon wyraźnie słabszy. Bardzo wiele rzeczy nie wyszło im w ostatnim sezonie. Lepiej serial egzystował gdy było 10 epizodów na sezon.
Było to ciekawiej przedstawione, bardziej dopracowane i klimatyczniejsze

Tudors 2007-2010- 8/10...imdb 8.1 (Gra tu aktorka, która w GOT gra Margaery)

Borgias 2011-2013 -8/10...imdb 7.9 (Akcja się dzieje przed Tudors)

Spartacus 2010-2013 -7/10 ...imdb 8.6 (ocenka zawyżona, serial jest niemal fantasy)

Black Sails 2014-2017 -8/10 ...imdb 8.2

Nie widzieć Tudors to jak z gangsterskich seriali pominąć coś z tego :) :

"Prawo ulicy" -10/10 .....IMDB 9.4 najlepszy serial HBO. Moim zdaniem perfekcyjny.
Lepszy od innych sztandarowych seriali HBO -Sześć stóp pod ziemią, Sopranos,
Rzym, GOT, Detektyw (1 sez), Westworld.

"Breaking bad" 10/10 .....IMDB 9.5

"Sopranos" 9,5/10........ IMDB 9.2 - 5 ZŁOTYCH GLOBÓW

"Świat gliniarzy" 8,5/10 ......IMDB 8.7 - 2 ZŁOTE GLOBY

"Zakazane imperium" -8/10...... IMDB 8.6

"Fargo" -9/10 .......IMDB 9,0 - 2 ZŁOTE GLOBY (Trochę próbują naśladować Twin peaks.
Tyle, że król jest tylko jeden. Twin peaks jest nie do podrobienia)

"Narcos" -8,5/10...... IMDB 8,9

"Gomorrra" - 8,5/10..... IMDB 8.7

"Peaky Blinders" -8/10.... IMDB 8,8

Jedyne seriale długie z bardzo wysokim poziomem od początku do końca to
Sopranos (86 ep), Sześć stóp pod ziemią (63 ep), Prawo ulicy (60 ep),
Breaking bad (63 ep). Z tym, że Breaking bad ma krótsze epizody niż te trzy seriale HBO (Sopranos, Sześć stóp, Prawo ulicy) To nie jest proste, by długi serial 50-90 godz miał bardzo wysoki poziom od początku do końca i do tego był spójny.

Twin peaks 1990-1991 - 3 ZŁOTE GLOBY długo uważany za najlepszy serial Tv.
Twin Peaks
D.Lynch i M.Frost wprowadzili do mało wymagającej, komercyjnej telewizji sztukę wysokich lotów, pełną nieoczywistych i trudnych w odbiorze rozwiązań fabularnych.
David Lynch, twórca znany wcześniej głównie fanom kina artystycznego, stworzył serial pełen niesamowitego, ezoterycznego klimatu, mówiący o rzeczach, które dla wielu Amerykanów były tematami tabu. Do tego wszystkiego, korzystając z tradycyjnej formy telewizyjnej, wyśmiał wyświechtane gatunki srebrnego ekranu, takie jak opera mydlana czy serial akcji. Twin Peaks był też pierwszym tak znaczącym serialem, który swoją fabułę oparł na tajemnicach, zagadkach i symbolach. Po dziś dzień wielu uważa Twin Peaks za najlepszy serial,
w którym kultura popularna spotyka się z artyzmem i sztuką.
Do dziś dnia wiele produkcji telewizyjnych czerpie garściami ze spuścizny Lyncha i Frosta np: X-Files, Zagubieni, THe Killing, Pozostawieni, Fargo, Westworld – ta lista nie ma końca.
Teraz dorównały mu już Sopranos, Sześć stóp pod ziemią, Prawo ulicy, Breaking bad.
Ale klimatu nie da sie tego już odtworzyć. Do dziś Robin of Sherwood 1984-1986 i
Twin peaks 1990-1991 są wyraźnie lepsze od innych seriali pod
względem klimatu i tego czegoś.
Twin peaks 3 sezon powrót po 25 latach to najbardziej oczekiwany serial 2017 roku.
Nawet w wielu ankietach jest przed GOT 7 sezonem, który ma o 5-10 razy więcej głosów od takich perełek jak 3 sezon Fargo, 3 sezon Narcos, 2 sezon Stranger Things czy
4 sezon czarne lustro.

returner

Oglądam to, na co mam ochotę- nieważne czy ma opinię "wow" czy 1 gwiazdkę.

Kasss1711

A czy ja zmuszam tu kogoś :) Piszę co dobre i wysoko cenione.
A czy ty będziesz oglądać słabe filmy/seriale czy dobre to już twoja sprawa.
W sumie większość ludzi dość słabo zna się na filmach.

ocenił(a) serial na 7
returner

Tak, wiemy. Dopisz jeszcze, że Ty jako koneser kina, który na koncie ma kilka tysięcy filmów zna się na tym jak nikt inny, ponieważ ktoś może jeszcze o tym nie wiedzieć.
"Dobre" seriale i filmy to pojęcie względne i kto jak to, ale Ty powinieneś to wiedzieć :) Sama Tudorów obejrzałam dosyć pobieżnie, podczas emitowania w TV i gdy miałam na to ochotę, mało tego, nie zachęciło mnie to, aby nadrobić zaległe odcinki na necie. I nie czuję się przez to na gorszej pozycji :D

Nikiforiv

Akurat Tudors to nie jest wyznacznik jakości.
Seriale to w ogóle drugi rzut, bo niewiele seriali tv można zwać arcydziełami. Nie bez powodu w serialach nigdy nie grali najbardziej cenieni aktorzy i nie kręcili najwybitniejsi reżyserzy. Bardzo dobrych seriali mamy ok 50-60 z
kilku tysięcy. Bardzo ambitnych i cenionych filmów z lat 1920-2016 mamy ok 5 tysięcy z ok 400 tysięcy.
Przykładowo Kyle MacLachlan odgrywający postać "Dale Coopera" w Twin peaks to rola jego życia czy David Duchovny w roli "Foxa Muldera" w X-Files. Ale nikt ich nie postawi obok bardzo dobrych czy wybitnych aktorów, bo daleko im do nich :)
Takie perełki jak dwukrotny laureat oskara i bardzo ceniony aktor K.Spacey w serialu "House of cards" czy A.Hopkins w "Westworld" to jak szukać igły w stogu siana. Być może kiedyś więcej będzie aktorów z wysokiej półki grywało w serialach. A reżyserzy z talentem Bergmana, Felliniego, Kurosawy, Tarkowskiego, Kubricka, Kieślowskiego będą tworzyć seriale. Kto wie. Lynch z Twin Peaks to jeden z nielicznych przypadków, że ktoś tak zdolny tworzy serial. Choć jak mówi denerwuje go, że ktoś docenia go głównie jako twórcę kilku dobrych filmów Człowiek słoń 1980, Blue Velvet 1986, serialu Twin Peaks 1990-1991, Zagubionej Autostrady 1997, Prosta Historia 1999 czy Mulholland Drive 2010, a on 90% życia poświęca malarstwu i za nie chce być doceniany :)

ocenił(a) serial na 10
waksi

Co się w końcu stanie z Sigurdem? Przecież ktoś wrzucał jego insta i fotki że kręci 5 sezon, a w trailerze jest dead.

użytkownik usunięty
waksi

Widzę w płomieniach że Sigurd odrodzi się wśród dymu i soli i poprowadzi nas na mur Hadriana odeprzeć ataki dzikich plemion!

Dobre ;)

waksi

Czy tylko ja mam przeczucie, że Lagertha wda się w romans z Ubbe? Przypomniała mi się scena, gdy powiedziała mu, ze przypomina jej Ragnara z czasów, gdy się pobrali. Ciekawi mnie też ten biskup Heahmund . Czyżby miał pokonać Ivara? Gnojkowi przydałoby się trochę pokory, gdyżz uważa najwyraźniej, że jest niezwyciężony. Jednak historyczny Heahmund poległ w wygranej przez wikingów bitwie pod Marton, u boku Alfreda Wielkiego i jego brata, Ethelreda (obaj chłopcy też pojawiają się w serialu.

ocenił(a) serial na 10
Nightwing_2

Ludzie zakładają, że Ubbe wejdzie w romans z Laghertą po to, by ją zabić. Kilka odc wstecz była przepowiednia, że zabije ją jeden z synów Ragnara. Jednak co prawda robi mi się niedobrze ma myśl o rzekomym romansie (Lagherta na moje oko powinna mieć już ok 55-60 lat)

soklah

Dokładnie. Lagertha już po 50tce a Ubbe 20 latek para doskonała nie ma co.

użytkownik usunięty
soklah

Ale wygląda na 30 i to się liczy!
Chyba że ona tak jak Melisandre używa iluzji przez cały czas i naprawde jest juz moherem.