Polecam odcinek, gdzie przekonująco przedstawiono obrzęd składania ofiar z ludzi. Otwartym pozostaje pytanie na ile zgodnie z historycznymi realiami, a na ile są to sceny rodem z gatunku fantasy. Ten wątek najbardziej mnie zainteresował i skłonił do oglądania serialu: mitologia, rytuał, wierzenia w społeczności Wikingów. Niestety w tym samym odcinku całkowicie położono sceny seksu grupowego. Pomysł był dobry (grzybki halucynogenne, wędrówka mnicha), ale wykonanie amatorskie. Żadnych zdecydowanych, wyrazistych scen, pokazania uciech cielesnych jako rodzaju inicjacji społecznej. Potencjał takich pięknych aktorek całkowicie zmarnowany.
Wydaje mi się, że to kwestia gustu. Mi się właśnie ten odcinek bardzo podobał, bo pokazali pewne sceny subtelnie. Bez epatowania goliznami, czy scenami seksu rodem z filmów erotycznych. Sceny "zaburzenia" obrazu po zażyciu grzybków przez Athelstana pokazane świetnie. Tam główną rolę nie grały przecież "uciechy cielesne" tylko rodzaj odurzenia obecnością Bogów, zespolenia... Gdyby polecieli w zbytnią dosadność i jakieś wyraziste orgietki, to by właśnie moim zdaniem wyszło tandetnie.
Co do ofiar z ludzi to w Eddzie Młodszej są relacje, że były składane, ale u Skandynawów wyłącznie dobrowolne. Ludzie nie bali się w tamtej kulturze śmierci, w takim stopniu jak dzisiaj, bo żarliwie w swoich Bogów i wędrówkę do Walhalli czy siedziby Freji wierzyli.. Zresztą ofiary z ludzi składali też Celtowie i Ranowie. Na wiki jest też obszerny art "Świątynia w Uppsali" i jak go czytam, to wychodzi na to, że w serialu pokazali to bardzo sensownie.
moj ulubiony odcinek. Grzybofaza Athelstana troche amatorsko nakrecona
Ponoc ofiary z ludzi skladali. Jak to dokladnie wygladalo- nie ma takiego zrodla. Ale w serialu wyglada to dosyc realnie (kaplani, rytual, itd)
Realdonjon. Źródła są. O ofierze Odynowi w Uppsali pisze i Sturlusson, a szczegóły (na podstawie relacji naocznych) opisuje Adam z Bremy w Dziejach diecezji hamburskiej:"Ofiara zaś jest tego rodzaju: ofiarowuje się po 9 sztuk każdego rodzaju stworzeń żyjących płci męskiej...Ciała zaś zawieszają w sąsiadującym ze świątynią gaju... Wiszą w nim psy i konie obok ludzi..."
No wiem, nawet 13 wojownik wspomina o ofiarach. Chodzi mi o dokladny rytual. Adam to jako tako opisal ale jest to jedyne takie zrodlo i z reguly jest uwazane jako bardzo slabe.
cos mi sie nie chce wierzyc ze skladali po 70 osob ale kto wie.
W wikingach wiadomo ze na tym sie wzorowali.
zerknij na fragment gesta danorum od saxo: http://www.wisdomlib.org/scandinavia/article/the-temple-at-uppsala/d/doc4916.htm l
Realdonjon: No wiem, nawet 13 wojownik wspomina o ofiarach.
+++++++++++++++
no akurat "13 wojownik" to kino jeszcze bardziej rozrywkowe niż "Wikingowie". To, że Arab nauczył się języka wikingów w 1 wieczór przy ognisku, to straszna bajeczka. To, że ci krwiożerczy przeciwnicy kolegów Araba nie mieli kabiet ani dzieci, też straszne uproszczenie.
Realdonjon: coś mi się nie chce wierzyć że skladali po 70 osób ale kto wie.
+++++++++++++++
Wikipedia wspomina o 72 ofiarach z ludzi i zwierząt - czyli 9 z ludzi i 63 (7x9) z 7 gatunków zwierząt
A ja mam takie właśnie pytanie dotyczące tego odcinka. Może niech ktoś mi powie dlaczego ten akurat odcinek miał znaczek 18+, kiedy pozostałe miały 16?