Nie ma co regnar wie jak zrobic, zeby mieć wiecej wrogów.
1. Cała Anglia,
2. Cały Paryż wraz z bratem rolo.
3. Kal od lagherty i syn Hollika,
4. Podejrzana żonka czekająca na jego smierć,
5. Przybycie kolejnego króla, ktory chce zabić Regnara,
Mam pytanie. Które watki zostaną zakończone do śmierci Ragnara, a które watki po ??
No i dodaj jeszcze Flokiego, który wg zwiastuna będzie spiskował wraz z Haraldem Pięknowłosym :)
Tu się wkurzyłam, albo ten watek będzie tak oczywisty jak być się wydaje, albo zrobią powtórkę z rozrywki. Tak źle i tak nie dobrze.
Tylko tym razem zawiązuje się większa "koalicja" przeciwko Ragnarowi.
Zwróć uwagę na kilka rzeczy:
1) Auslaug - otwarcie zaczyna już kombinować jak obalić króla
2) Harald Pięknowłosy - kto wie, czy w jego przybyciu również Auslaug nie maczała palców (sam z resztą powiedział, że kiedyś jego zaloty zostały zignorowane przez jakąś księzniczkę - może właśnie przez nią)
3) chińska służąca - coś podejrzanie Auslaug szybko i bez problemów zgodziła się, żeby Ragnar przespał się z niewolnicą (która nawiasem mówiąc podaje mu jakieś prochy). Czyżby chciała go uzależnić? Żeby wyglądało że Ragnar postaradł zmysły i trzeba go odsunąć od władzy.
4) Floki - nie wiadomo czy nadal pozostanie wierny Ragnarowi (po tym co ostatnio przeszedł)
5) Erlendur - po tym jak Ragnar zabił Horika, wiadomo że pozostawienie jego syna było błędem (w zwiastunie widać też, że chce zabić czyjeś dziecko z kuszy - chyba Ragnara)
6) Rollo - na początku myślałem, że to jest może jakiś plan. Skoro drugi raz ciężko będzie się dostać do Paryża, to może właśnie Rollo ma tam wpuścić wikingów. Nawet wybicie swoich przez Rollo mogło być częścią planu (Ragnar też poświęcił mnóstwo wojoników pod Paryżem, żeby udowodnić, że Floki nie nadaje się na dowódcę).
Jednak jak widziałem w zwiastunie bezpośrednią walkę na plaży pomiędzy Rollo a Ragnarem to trochę zwątpiłem :)
To dziecko to IMO syn Borga i Torvi.
Z reszta się zgadzam. Odnosiłam się tylko do zdrady Flokiego. W poprzednim sezonie to było mistrzowsko rozwiązane, do końca wierzyłam, że Floki jest po stronie Horika.
Hmmm... Tego nie wziąłem pod uwagę - że to dziecko Torvi może być.
Co do Flokiego - tak samo wierzyłem w zdradę w 2 sezonie :)
Tym razem może faktycznie wszyscy (no oprócz Lagerthy i Bjorna oczywiście) odwrócą się od Ragnara?
1. Ragnar zostanie zabity przez Król Ella z Nortumbrii pewnie na koniec 4 sezonu (4x20)
2. Rollo obroni Paryż
3. Lagherta wg. przepowiedni zostanie zabita przez zdradę.
Bjorn ją pomści. Zabije syna Horika i Jarla Kalfa.
4 i 5 punkt raczej są połączone. Osoba, która pojawiła się będzie królem. Przeżyje Ragnara.
W serialu nie zawsze wszystko jest zgodne z historią, więc:
1. Ciekaw jestem czy twórcy serialu pójdą w tym kierunku. Legendy mówią, że Ragnar zginął w ten sposób, ale jest też trochę wątpliwości. Oglądałem jakiś czas temu program dokumentalny o Ragnarze i w czasie, gdy miał zginąć w dole z wężami, podobno wg innych kronik był akurat w okolicach Berlina :)
2. Całkiem możlwie. Ciekawe jak zakończą ten wątek. Czy porażka wikingów skłoni ich do opuszczenia Francji? Czy takie będzie "pożegnanie" Rollo z serialem? - pozostanie wśród Francuzów i tylko będą o nim wspominać okazjonalnie.
3. Przepowiednie zazwyczaj sie zgadzają :)
4 i 5 - potwierdzam
Na History leci zapowiedź 4 sezonu - krótki fragment, nie jest to urywek serialu - to jest nakręcone jako tylko i wyłącznie zapowiedź. Ragnar opowiada o śmierci i Walhalli, stojąc w sali tronowej otoczony przez mnóstwo węży. Ciekawe czy to dotyczy faktycznie jego śmierci w dole z wężami, czy może jest to odniesienie do zdrajców, których coraz więcej go otacza (o czym pisałem powyżej).
Pozdrawiam :)
Ad 3 mam inną wizję;) Myślę, że będzie to inny rodzaj rozpłatania, mniej oczywisty.
Pisałam w innym wątku, że taka mnie myśl naszła, że Lagertha zajdzie w ciąże z Kalfem (ich rozmowa na ten temat, zgrana ze świętem godowym) i będzie kochać i nienawidzić swoje dziecko (w związku z czym będzie rozdarta). Choć z drugiej strony jasnowidz nie widział u niej dziecka jak daleko by nie spoglądał. Ale może to też ma mniej oczywiste znaczenie.
Sadzę, że tak to właśnie się rozstrzygnie wg. kolejności:
Horik i Jarl Kalf > Francja > Anglia = Śmierć Ragnara i król Harald.
Być może będzie 5 sezon i losy synów Ragnara. Ale to już zależy od oglądalności.
kurde, a tak chciałem zeby regnar ubił kalfa i horllika, potem wyruszył na anglie i się zmieścił na królu. Francje pozostawiając na koniec. Teraz to już niewiem bo zapewne będzie wojna domowa narazie z tym pięknowłosym, a żonka i floki pewno się przyłączą do tego nowego. Widziałeś promo 5 odcinka ? szukuje się coś dużego.
Moim zdaniem jest niemal pewne, że najpierw wyruszą do Francji, a potem do Anglii,
by Ragnar został ubity na sam koniec sezonu na ziemi angielskiej.
Nie sądzę, że w 4 sezonie zdecydowaliby się na ubicie Ragnara w Angllii, a potem kontynuowanie 4 sezonu bez niego i nieudany szturm na Francję jako zwieńczenie sezonu tym
bardziej, że być może śmierć Ragnara będzie nie tylko zakończeniem 4 sezonu, a całego serialu.
Nie wiadomo przecież czy będzie 5 sezon :) To już zależy od twórców, czy będą chcieli z serialu zrobić tasiemiec.
więc będziemy mięć w skrócie tak ?
1. atak na paryż i porażka rangara w walce z rolem.
2.rozprawienie się z królem pięknowłosym, aslug i flokim ?
3.śmierć lagherty z rąk kala i holika,
4.rozprawienie się ragnara z kal i holikiem z pomocą swojego syna ?
lub najpierw 3 i 4, a potem 2.
5 a na koncu nieudany atak na anglie i śmierć rangara ?
Coś w tym stylu, ale nie liczyłbym na rozprawienie się z Haraldem, który przeżyje Ragnara i zostanie królem.
Muszą podkręcić trochę tempo, by wyrobili się z tym wszystkim w 20 odcinków. Zawsze najbardziej mnie w tym serialu urzekał wątek Anglii, a w tym sezonie to też zawodzi.
Liczę na mocną poprawę.
Już wiadomo, że będzie 5 sezon Vikingów.
A zatem tasiemiec. Po 4 sezonach będzie już 49 epizodów,
a można się spodziewać, że w 5 sezonie też będzie 20 odc.
http://www.filmweb.pl/news/Do+%C5%9Bwiata+wiking%C3%B3w+z+%22Dynastii+Tudor%C3%B 3w%22-116498
W Brytanii mówiono o 4 królestwach, a cały czas wałkowali tylko trzy - Nortumbrie, Wesseks, Mercje. Może nowy bohater będzie władcą czwartej. Skoro wcześniej tak świetnie się sprawdził jako król Anglii w innym serialu Hirsta - "Dynastii Tudorów". A wątek Francji w 5 sezonie będzie pomijany.
Rollo obroni w 4 sezonie Paryż przed wikingami, dostanie Normandie i tyle. Może go zobaczymy w 1-2 epizodach 5 sezonu, a reszta będzie skupiona na wątku Anglii.
Pytanie czy 5 sezon z ragnarem czy bez :D tylko kurde skoro 4 sezon ma mieć 20 odcinków to 5 sezon startuje dopiero za 2 lata, co pokazuje ze jeszcze będziemy ogladac wikingów przez 4 lata ;p
Stawiam, że na 99% Ragnar umiera na koniec 4 sezonu.
Natomiast w 5 sezonie pomijany będzie wątek Francji i skupią się na zjednoczeniu 4 królestw Anglii.
Nieprawda. Oni dali 20 odcinków w sezonie zamiast 10,
by było krótsze czekanie między sezonami jak w Walking dead.
4 sezon podzielili na 2 tury po 10 odcinków w 2016,
10 na wiosnę i 10 na jesień.
5 sezon będzie w 2017.
Kal zginał, dosyć niespodziewanie;P pozostaje jeszcze Hollik i jeden problem z głowy ;p