Sezon piąty to walki wikingów pomiędzy sobą... Jak oni się rozróżniają kto jest po której stronie? jedni mają żółte tarcze a drudzy niebieskie ale nie wszyscy... błąd serialu? jeżeli ktoś nie ma tarczy to skąd wszyscy wiedzą po której stronie jest? :)
Bo serial poszedł w epickość bitwy, a nie historyczność. Zrezygnowano z ukazania muru tarcz, i walki tarcza w tarcze, na rzecz widowiskowej rąbanki.
rotanimod też o tym pomyślałem... aderjan prawda ale nie dałeś odpowiedzi na pytanie.
Jak się walczyło w murze tarcz, to wystarczyły herby namalowana na tarczach. Do tego były chorągwie pod którymi walczyły "oddziały".
Teraz, to znaczy kiedy? W serialu? W serialu to statyści. Na komendę kładą się i udają martwych. W historii, podczas większych bitew wojownicy grupowali się w chorągwie, i pod tą chorągwią się gromadzili. Dodatkowo mieli swe symbole malowane na tarczach. Dodatkowo walczyli zawsze w zwartych szykach. Z prawa i lewa oraz z tyłu to twoi, a naprzeciwko to wrogowie.
chodzi mi o 5 sezon serialu ;) jak to wytłumacz ? bo nigdzie sie nie gromadza tylko wszyscy sie siekaja ;)
tez właśnie nad tym się zastanawiałem.Niedopatrzenie,czy myśleli ,że nikt na to nie zwróci uwagi
- po wymyślnych fryzurach
- po wymyślnych strojach
- po tatuażach
jak ktoś ma tatuaż na mordzie --> jego wodzem jest król Harald "Brzydki Ryj"
jak ktoś ma włosy podgalane z lewej strony - to jego wodzem jest Lagertha
jak ktoś ma ubranie ubrudzone błotem - to jego wodzem jest Ivar "Pełzacz Błotny"
---------------
30 najnowszych wątków/tematów na forum
http://www.filmweb.pl/serial/Wikingowie-2013-659055/discussion?plusMinus=false