PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659055}

Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 179 tys. ocen
8,4 10 1 179359
6,5 20 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

Czy ktoś może mi pomóc przypomnieć sobie wszystkie przepowiednie wieszcza dla Lagerthy. W 3 sezonie było coś mega ważnego o niedźwiedziu o czym zapomnieliśmy

A niedźwiedź to przecież BJORN

ocenił(a) serial na 7
Pain1610

niedźwiedź poślubi księżniczkę, chodziło o Rollo, o ile dobrze pamiętam

inkawa

"Bjorn – imię męskie pochodzenia skandynawskiego. Wywodzi się od wyrazu oznaczającego "niedźwiedź". W językach skandynawskich imię Björn cieszy się sporą popularnością."

Pamięta ktoś te przepowiednie słowo w słowo ?

ocenił(a) serial na 7
Pain1610

Nie wiem co oznacza imie Bjorn, ale niedźwiedź na pewno odnosił się do Rollo, że poślubi księżniczkę, słowo w słowo nie pamietam, poza tym, Rollo został chyba przyrównany do niedźwiedzia kiedy zatrzymał te kolczaste coś w bramie w Paryzu

inkawa

Na pewno nie było tam nic o tym że zabije ją jej syn?

ocenił(a) serial na 7
Pain1610

Ja pamiętam coś o mieczu zdrajcy. Myślałam, że ten jej niedoszły mąż ją zabije, ale wyeliminowała szybko zagrożenie.

Teraz trzymam kciuki za Ivara. Tylko że on nie byłby zdrajcą, zabijając ją

ocenił(a) serial na 7
Pain1610

na pewno nie, przepowiednia o synu była dopiero dziś, wcześniej coś było o śmierci Lagerthy, że jakiś zdrajca czy oszust ją zabije.
Ale tez mam przeczucia, że za proste by było żeby zabił Ubbe Ivar Sigurd czy ten czwarty, a z drugiej strony Bjorn w roli matkobójcy też mi nie pasuje, chociaż to mogłoby być ciekawe.

ocenił(a) serial na 9
inkawa

pomyślałbym, że chodzi o kolejne poronienie, które zakończy się jej śmiercią, ale jak to ma się do oszustwa?

ocenił(a) serial na 7
Horn21

Nie wiem, poronienie rzeczywiście miałoby sens, może ta Astrid by ją podtruwała czymś, tyle że to ma być syn Ragnara, gdyby miała być z nim w ciąży już by chyba wiedziała, taka podróż do Anglii, pobyt tam i powrót, trochę jednak minęło.
A może Magnus jest jednak synem Ragnara, i zabicie Lagerthy tylko to potwierdzi?:D Albo jest jeszcze jakiś inny nieznany syn.

ocenił(a) serial na 7
Horn21

W przepowiedni było o tym, że zdrajca "rozpłata jej brzuch". Dlatego też sądziłam, że to jej niedoszłe dziecko zabije ją podczas poronienia lub porodu.

ocenił(a) serial na 9
Bianka_Lg

Dobra, jak pisałem ten post to zapomniałem o pewnym szczególe, o śmierci Ragnara mianowicie... Także z spłodzeniem przez niego kolejnego syna może być ciężko. Magnus nie jest jego synem, czego można było się domyślać od początku, a ostatnio Ragnar to jeszcze potwierdził.
Myślę, że śmierć Lagerthy objawi się w sposób, którego nikt się nie domyśla.

ocenił(a) serial na 7
Horn21

Przepowiednia o rozpłataniu brzucha przez zdrajcę pojawiła się w 4a lub prędzej, kiedy Ragnar jeszcze żył, dlatego sporo osób przypuszczało, że będzie to Kalf (dobrze pamiętam jego imię?), nienarodzone dziecko Lagerthy lub Astrid.
Zapewne będzie to Bjorn. Będzie i zdrajcą, i synem Ragnara. A zresztą - Lagertha najedzie pewnie Anglię z całą piątką, przez co ci zostaną jej sprzymierzeńcami, dzięki czemu każdy z nich będzie mógł zostać zdrajcą.

ocenił(a) serial na 9
Bianka_Lg

Lagherta chyba nie najedzie Anglii. W zwiastunach są pokazani wszyscy bracia plus pięknowłosy z bratem plus flooki. Nie ma Rollo i Lagherty na polu bitwy.

ocenił(a) serial na 9
Horn21

a może zdrajca bo jej własny syn?? Bjorn?

ocenił(a) serial na 10
balchutowo10

Astrid.

inkawa

Jest, jak ktoś podał wyżej - Bjørn oznacza dosłownie niedźwiedź - po norwesku. Imię przetrwało i w innych językach, inna jest co najwyżej pisownia "o".

Pain1610

O synach "Jeden z nich poślubi córkę króla,kolejny odkryje i opłynie może które nie ma fal"
"Niedźwiedz poslubi księzniczke"
SPOILER

Chodzi tu o Bjorna a nie o Rollo. W przepowiedni tej samej do Rollo,słyszy ze bedzie obecny na tej ceremonii.Historycznie Bjorn poślubił księzniczke szwedzką i został królem szwecji :)

ocenił(a) serial na 10
gambler48

To prawda z tą księżniczką szwedzką ale morze bez fal?

Tommy_DeVito

morze śródziemne :) Zresztą potem wiesz sam powiedział,że obydwie przepowiednie dotyczyły Bjorna ;)

ocenił(a) serial na 10
gambler48

No właśnie też tak myślałem i napisałem przed edycją ale skoro Bjorn ma poślubić księżniczkę to nie może być kolejnym który to morze odkryje bo to nielogiczne. Chyba, że 'morze bez fal' to jakieś morze na północy gdzie są góry lodowe np. w rejonie Grenlandii i Islandii. Wszak to też odkrycia wikingów albo Bjorn nie poślubi księżniczki ;-)

Tommy_DeVito

Ale przeciez własnie dopłyną do morza śródziemnego :)

ocenił(a) serial na 10
gambler48

Wiem o tym ale przepowiednia brzmi, że 'jeden poślubi księżniczkę a KOLEJNY odkryje i opłynie morze bez fal' więc nie może to być jedna i ta sama osoba. Albo Bjorn poślubi księżniczkę albo odkryje morze. Nie obie te rzeczy.

Tommy_DeVito

Ale kiedy Ragnar zapytał co z Bjornem to wiesz mu odpowiedział "To o nim mówiłem" :) Moim zdaniem chodzi o Bjorna w obydwu sprawach :)