Oglądam ten serial od początku i chociaż od dłuższego czasu poziom spada to teraz leci na łeb na szyje. Oczywiście nie wszystko jest takie złe. Wątki wybrania króla Norwegii czy Wikingowie z Rusi są całkiem dobre i jeśli się je połączy to może wyniknąć naprawdę ciekawa akcja. Problem polega jednak na tym ze zamiast się na nich skupić to przeciągane są przez inne absurdalnie nudne wątki. Myślałem ze w końcu zakończą godnie wątek Babci Lagerthy biorąc pod uwagę za wszystkich innych głównych bohaterów już dawno nie oglądamy(Ragnar, Rollo czy floki). Tymczasem zamiast jej wątek skończyć tez już w 5 sezonie oglądamy kobietę która mając jakieś 60 lat znowu musi walczyc. W zasadzie tylko dla tej postaci(nie wiem po co) tworzy się ultra nudny i zupełnie niepotrzebny wątek walki kobiet które potracily mężów i starców z barbarzyńcami. Po co? Kogo to obchodzi? Ten wątek nie wnosi nic. Chyba ze autorzy chcieli pokazać ze samotne kobiety są równie silni co mężczyźni. Tylko myśle ze każdy kto jest fanem serii wiking pełnej tarczwniczek czy silnych władczyń nie wątpią w to i nie trzeba im o tym przypominać. Wątek Ubbe, ktory chce popłynąć w stronę Ameryki to tez jakiś absurd. Zwłaszcza po nudnej Islandii. Naprawdę nie mieli lepszego pomysłu na ta postać? Autorzy chyba się trochę pogubili i nie maja pomysłu co zrobić z niektórymi postaciami. Szkoda ze tak to wygląda. Mam nadzieje ze zakończą te tortury dla widza jak najszybciej i skupia się nad ważniejszymi watkami.