PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659055}

Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 179 tys. ocen
8,4 10 1 179343
6,5 20 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

Serial super ale jak dla mnie niepotrzebnie dodali wątki nadprzyrodzone... np.: Odyn który się pojawił na ziemi , wieszcz który się objawił Ragnarowi... itp. Wolałbym żeby było realistyczniej bez używania magicznych i innych nadprzyrodzonych form.

ocenił(a) serial na 10
rotanimod

Magia i wierzenia były nieodłącznym elementem życia wikinga, przez ukazanie mistycznych scen chcieli pokazać jak ważna była to dla nich ta sfera. Odrealnione sceny taką metaforą życia duchowego.

Evelol

Więc pytanie czy to wszystko w serialu dzieje się na prawdę czy są to po prostu ich ''wizje'' i wyobrażenia i żadnych nadprzyrodzonych mocy w serialu nie ma :)

ocenił(a) serial na 10
rotanimod

Myślę że to są ich wizje, nawet kiedy Odyn przyszedł do braci powiedzieć im o ojcu.Nie było telefonów ludzie polegali na przeczuciu tak jak zwierzęta. Ragnar był duża postacią informacja o jego śmierci mogła też przenosić się "pocztą pantoflową". Dla potrzeb filmu taki przekaz mógł być mało atrakcyjny. Ten serial to nie dokument historyczny wiec autorzy mogą pozwolić sobie na takie wizje.

Evelol

Jeżeli to wizje tylko po prostu tak to pokazano żeby było ''ciekawiej'' i atrakcyjniej to w sumie fajnie to wyszło :) założyłem ten temat bo już się bałem ,że to wszystko w serialu dzieję się na prawdę (prawdziwy Odyn itp.) i w kolejnych sezonach twórcy mogą jeszcze bardziej puścić wodzę fantazji :p

Evelol

Kolejne pytanie... jak można wytłumaczyć wieszcza? dlaczego tak wygląda? Istnieje taka choroba?

ocenił(a) serial na 10
rotanimod

Choroba pewno taka nie istnieje, może to po jakiś poparzeniach ale to chyba tylko wizja scenarzysty bo w historii wikingow wieszczami byly kobiety, zwykle starsze ale o normalnym wygladzie.

Evelol

Wizja scenarzysty ale jak ją logicznie wytłumaczyć? :P Jak dla mnie wygląda jak trędowaty... ale wtedy inni zaraziliby się od niego :)

rotanimod

może jakaś choroba podobna do trędowatości tylko bez zarażania

rotanimod

mam podobne odczucia dotyczące Gry o tron z niepotrzebnymi wątkami SF, szkielety, dzicy itd

Hans_Kloss

hmmm różnica jest taka ,że w grze o tron od początku widać ,że to świat Fantasy... w tym serialu nie chciałbym w kolejnym sezonie zobaczyć np. raptem ,że Lagetha ma ''boskie moce'' albo Odyna który walczy po stronie wikingow :p

rotanimod

O jakich boskich mocach mówisz, i gdzie widziałeś Odyna?

ocenił(a) serial na 7
Krystian48

No jak to o jakich? Wszystkie kobiety w tym serialu mają nadprzyrodzone moce, które sprawiają, że mając niemal sześdziesiątkę na karku wyglądają jak hot trzydziestki ;P

ocenił(a) serial na 10
Bianka_Lg

Masz racje jest to duży minus, nie wiem czy brak kasy i czasu na charakteryzacje czy aktorki nie chciały.

Krystian48

Odyn to ten co nie miał oka.

KLAssurbanipal

Może się nie skupiłem zbytnio, mówimy o s5e10? W którym momencie mniej więcej?

Krystian48

Ten gość, który informował synów o śmierci Ragnara, czyli coś ok. 15-16 odcinka w 4 sezonie.

ocenił(a) serial na 7
Hans_Kloss

trolllll?
gra o tron nie jest klasyfikowana jako serial historyczny

ocenił(a) serial na 10
Hans_Kloss

Gra o tron to fantasy więc wszystko ma prawo bytu, to jest na podstawie książek nie historii i legend.