Ten serial zmienił się z dramatu historycznego, w serial przygodowy. Pierwsze 2 sezony świetne- tajemnicze i klimatyczne. Ten 3 postawił bardziej na widowiskowość i szybkośc akcji. Najgorsze jest jednak to, że odeszli już niemal całkiem od historii i sag. W tym serialu już naprawdę niewiele jest historycznego..Mimo to pozostało to co jest najważniejsze;) Nadal wciąga..:) Mam nadzieję, że w kolejnym sezonie powrócą do źródła i otrzymamy mniej akcji, a więcej tego wikińskiego klimatu.
Wikińskiego klimatu chyba coraz mniej będzie :( za dużo chrześcijan wokół. Do Kattegat przychodzi misjonarz, Ragnar się chrzci, Rollo żeni z chrześcijanką...
To wszystko było dobrze zrównoważone w dwóch pierwszych sezonach. Przejmowanie władzy przez Ragnara było świetnie ukazane- od prostego rolnika aż po króla Danii. Jestem ciekawy, co będzie w kolejnym sezonie, bo tak naprawdę, to jeszcze dużo podbojów przed Rangarem.Razem z synami jeszcze wielokrotnie złupie Anglię i zachodnią Europę. Ciekawe czy pokażą to w serialu, czy pójdą skrótem i uśmiercą już teraz Ragnara. Trzeba podkreślić, że Ragnar dożył sędziwego wieku jak na tamte czasy..:). Chciałbym aby jednak poszli drogą pierwszego sezonu i powoli pokazali jego prawdziwe historyczne losy. Ta część historii Ragnara jest już dość dobrze znana i opisana. Nie wiadomo tylko czy jako król osobiście uczestniczył w wyprawach, czy za ich część odpowiedzialni byli inni dowódcy podlegli Ragnarowi. Nie pasuje mi też wiek synów Ragnara. Wszyscy jego synowie powinni uczestniczyć w kolejnych wyprawach i być dojrzałymi mężczyznami.
Może w kolejnym sezonie będą dorośli? Może przeskoczyć akcja w czasie..chociaż przydałoby się dokończyć rozowę Ragnara z Flokim z ostatniego odcinka..
Jego synowie już powinni być dorośli. Niedługo czeka ich kilka wspólnych wypraw. Ciekawe jak z tego wybrną twórcy serialu. Chyba masz rację, że będzie przeskok w czasie. A co do tej rozmowy myslę, że Ragnar od początku wiedział, co zrobił Floki. Podejrzewam nawet, że wybrał Flokiego jako osobę, która zapewni mu zwycięstwo.
I jako ciekawostkę podam fakt, że w tym sezonie nic nie ruszono do przodu historycznie. Tak naprawdę otrzymaliśmy jedynie opowieśc o podoboju Paryża- nic więcej. Twórcy mnie tym badzo zaskoczyli, w poprzednich sezonach pomimo dość mozolnie budowanej akcji pokazano klikanaście lat życia Ragnara i kilka wypraw łupieszczych. Teraz jedynie jedynie krótki wycinek z działalności w Anglii i wyprawę na Paryż. No i najważniejsze..Karol Łysy był młody kiedy napadano na Paryż i nie był jeszcze cesarzem..