zaczalem wlasnie 3ci sezon (bardziej ze wzgledu na moja druga polowke bo sam nie jestem wielkim fanem). Moze mi ktos wyjasni czy gdzies byly publikowane tlumaczenia tworcow serialu na temat braku helmow na glowach wikingow? Nie chodzi mi o rogate, ceremonialne helmy, ale zwykle do ochrony glowy. Rozumiem, ze w przypadku glownych bohaterow moglby to byc problem komercyjny z przyslonieciem twarzy aktora (czy imponujacej pracy fryzjerow:) ) ale to wytlumaczenie nie satysfakcjonuje mnie zupelnie i stawia ten serial w jeszcze gorszym swietle..
"..A pair of bronze horned helmets from the later Bronze Age (dating to ca. 1100–900 BC) were found near Veksø, Denmark in 1942.[1] Another early find is the Grevensvænge hoard from Zealand, Denmark (ca. 800–500 BC, now partially lost)..." , jest tez hipoteza iz rogi wziely sie z wypaczenia wizerunku pior na helmie thora. Co nie zmienia faktu ze skorzane i metalowe helmy byly w uzyciu
kulty religijne nie ewoluuja w duzym tempie. W wypadku szamanizmow wierzenia, obyczaje, wizerunki oddzialujace na wyobraznie ludu nie roznia sie zbytnio od siebie. Jezeli na obszarze zamieszkanym przez wikingow znaleziono rogate helmy ceremonialne (petroglify z nimi rowniez) z roznica powstania usredniajac 400 lat to dosyc smialo mozna przypuszczac, ze byly uzywane rowniez w ceremoniach pozniejszych - to specyfika religii
No nie wiem wszystkie książki jakie czytałem o tym temacie zaprzeczają jakimkolwiek rogatym hełmom, jedyne co jest to o mnichach którzy chcieli nadać bardziej demoniczny wygląd i tego typu informacje plus jakaś tam mistyfikacja
Masz na myśli hełmy wikingów czy hełmy w ogóle? Jeśli to drugie to muszę Cię rozczarować - hełmy z rogami nosiło wiele kultur np. Ludy Morza walczące z Egiptem, ludy italskie np. Samnici czy Etruskowie, a nawet Grecy w czasach hellenistycznych. W późniejszych okresach były używane choćby w Japonii przez samurajów.
Poprzednicy nie zrozumieli dokładnie pytania. Wikingowie byli w większości farmerami i myśliwymi, w kraju ubogim w surowce naturalne. Technologicznie byli też nieco zacofani. Hełmy i zbroje były zbyt drogie i cenne żeby kazdy paradował w pełnym, kutym rynsztunku. Dla tego chociażby w większości używali toporów.
jesli chodzi o produkcje broni nie byli zacofani technologicznie, to mit. Helmy byly drogie, sa opinie ze helmy byly dziedziczone z pokolenia na pokolenie, ciagle jednak nie rozumiem jak mozna nawet jednego wikinga nie wyposazyc w helm, a juz widzialem do s03e04
Bo to serial fantasy. Zobacz ich zbroje, hełmy szczególnie te historycznie poprawne z tego początkowego okresu byłyby zbyt mało "cool". Jak sam zauważyłeś nie byłoby widać "cool" fryzur które nie mają z rzeczywistością nic wspólnego. Już sam fakt istnienia Ragnara jest równie prawdopodobny co Jezusa, większość przesłanek jest za tym ,że nie istniał ,a jego dzieje to legenda oparta na dokonaniach kilku różnych osób. Pomijając ,że od samego początku mamy tu do czynienia z elementami paranormalnymi co się nasila w 3 sezonie.
rzeczywiscie w 3 sezonie ta mitologia zmienia serial - w sumie wg mnie na plus - skoro juz nie trzymaja sie historii to niech chociaz bedzie basniowo, podwyzsze ocene chyba nawet. Mogli od 1szego sezonu postawic na mitologie, wtedy bym sie nie czepial :)
No tak, ludzie spodziewali się widowiska historycznego ,że dowiedzą się czegoś z tego serialu. Ja również uważam ,że na lepsze by im wyszło gdyby postawili na baśniowość tej historii od początku do końca. Jedyne co mnie irytuje to to ,że wikingowie są mega przereklamowani popkulturowo i pełno ludzi którzy się nimi jarają a np. nie znają własnej historii ,nie wiedzą o zniszczeniu przez Racibora Konungaheli i wymordowaniu przez Vindafreslów/Chąśników 1/3 wszystkich Duńczyków ,o tym ,że Berlin zbudowali Sławianie ,albo ,że pierwszy Norweg na Islandii przegonił z niej żyjącego tam Sławianina,oraz wieeelu innych fascynujących faktach.
To dość typowy serial "parahistoryczny" i w sumie to widać od pierwszych odcinków pierwszego sezonu. Trzeba zacisnąć zęby i brać jak jest.
Ten serial ma całkowicie błędne uzbrojenie i ubrania. Odzież w serialu to jakaś współczesna wariacja dawnych strojów, a uzbrojenie to już w ogóle porażka. Wojownicy Egberta noszą szturmaki - hełmy używane dopiero od XVI wieku. Nie wiem kto wpadł na tak idiotyczny pomysł.
Co do hełmów wikingów to najniżsi rangą wojownicy mogli ich nie mieć jednak dowódcy czy jarlowi nosili je na bank. Są zachowane egzemplarze.
w sumie ten egzemplarz jest jeden ale zgadzam sie, ze na bank byly w uzyciu, pomysl ze moglyby nie byc jest totalna abstrakcja - to jakby ktos odkryl, ze istnieje mlotek a dalej wbijal gwozdzie kamieniem :D