PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659055}

Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 179 tys. ocen
8,4 10 1 179343
6,5 20 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

Wikingowie powracają w drugim sezonie z mocnym pier**********
Ta walka na początku trochę przesadna w złą stronę, ale reszta na duży +
Dużo nowych interesujących wątków, serial rozwija swój potencjał.

pazdzioch10001

Bardzo dobre rozpoczęcie nowego sezonu.
Strasznie się cieszę, że Lagertha kopnęła w tyłek Ragnara i ciekawi mnie jak będzie teraz wyglądał jej wątek. No i jeszcze kwestia Rollo, który będzie musiał mocno pracować nad (jeśli to w ogóle możliwe) odzyskaniem zaufania Ragnara. Cały odcinek czekałam też na jakieś pożegnanie Ragnara z Gydą i dobrze, że w ogóle coś w temacie pokazali, bo przecież była jego córką.
Pierwszy odcinek pozostawił pozytywny "niedosyt", tzn. już nie mogę doczekać się kolejnych odcinków i dalszej akcji.

ocenił(a) serial na 7
DomFollowill

ja się śmiałem jak namawiał ją do bigamii
fajnie te zycie Wikingów tam przedstawione po prostu
mam nadzieje, ze Rollo juz nie zdradzi, inaczej dekapitacja na miejscu, a nie przekupiony sędzia, którego przemowa była taka, jaka powinna.
z córką nawet wzruszające :)

pazdzioch10001

Oj, tak jego przemowa o tym, że związek z dwoma kobietami jest codziennością i do tego jeszcze "przekonujące" zapewnienia ze strony hmm... o! Matki jego syna - jak to poetycko nazywa ją Ragnar. Jednym słowem zrobił się tam zabawny cyrk na kółkach :)
Ciekawi mnie czy Ragnar chciał ocalić Rollo tylko po to, żeby gnębiły go: poczucie winy i potępiające spojrzenia innych, czy też planuje go jeszcze do czegoś wykorzystać? Obaj są świetnymi wojownikami, więc Rollo przydałby się w boju, ale czy nie spróbowałby podnieść topora na brata? Pewnie i tak wszystko potoczy się inaczej niż zakładam, ale to jest właśnie najlepsze :)

DomFollowill

Rollo jest po prostu jego bratem. Nie mógł zabić Ragnara i Ragnar nie mógł pozwolić na śmierć Rollo.

DomFollowill

Rollo jak walczy po właściwej stronie to robi niezły rozpie...l, przydaje się chłopak. Faktycznie raczej ciężko żeby skazać brata który zrozumiał błąd i w zasadzie sam mu się pod topór podłożył.

ocenił(a) serial na 9
DomFollowill

Jej wątku pewnie nie będzie wcale, albo będzie bardzo okrojony. Z punktu widzenia historii to Aslaug jest istotna, no to ona urodziła mu synów, którzy podbijali Europę po Ragnarze.

pazdzioch10001

Skopiowane z innego tematu.

Niespełna rok czekania i nareszcie nastał 27.02.2014 r. a wraz z dniem nowy sezon "Wikingów". Pierwszy odcinek pokazał
nam dość radykalne zmiany - wyjazd Lagerthy i Bjorna, pokój między królem Horikiem a jarlem Borgiem i niepewną sytuację
Rolla. Z zapowiedzi S02E02 wynika że Bjorn wróci, ale będzie starszy o jakieś 10 lat. Osobiście czekam na to czy syn
Ragnara będzie miał na imię Halfdan bądź Ivar. Bo jeśli tak to scenarzyści mogą naprawdę "epicko" zakończyć serial.

ocenił(a) serial na 7
Destr0

To jednak Bjorn był w zwiastunie ten starszy, tak myslalem.
Podobało mi się jak szybko się dogadali po wcześniejszej jatce :)
Powiadasz takze, ze wiadomo, ze syn mu sie urodzi i nawet znasz imiona, to ciekawe, pewnie cos mi umknelo.
Gdzie widziales zapowiedz s02e02? W moim odcinku była zapowiedź całego sezonu.

pazdzioch10001

Raczej wie to z internetu, nie z serialu, bo nie było o tym mowy ;)

ocenił(a) serial na 7
nation_12

Nieźle, nieźle.
A niektórzy uważają, że oglądanie zwiastunów to już przesada :D
W sumie z tego po odcinku można nawet dużo się dowiedzieć.

pazdzioch10001

Co do zwiastunu pod koniec odcinka, czy ktoś wie dlaczego Bjorn tak nagle się postarzał? I po co w sumie? Jakieś przeskok, typu - 10 lat później?
btw. Czy przypadkiem nie było jeszcze sceny król Horik + Siggy w zwiastunie? :D

nation_12

Była taka scena, z tego co pamiętam - mówiła, że wie bardzo dużo o Ragnarze - czyli pewnie będzie chciała udzielić cennych informacji w zamian za...?

ocenił(a) serial na 7
nation_12

Myślę, że to będzie przeskok o parę lat, może mniej niż 10.
Taki zabieg pewnie żeby go postarzeć, by był normalnym wojownikiem.
No jakieś konspiracje i rzeźnie, zwiastuny mieszają w głowie :)

ocenił(a) serial na 9
pazdzioch10001

A to nie jest czasem zapowiedź tego sezonu a nie odcinka ?

ocenił(a) serial na 7
bartik101

tak. j.w.

pazdzioch10001

Tak było w historii. Ragnara pomszczą synowie.

ocenił(a) serial na 9
bartik101

To na pewno, bowiem widzimy Pana Alexandra Ludwiga w roli Bjorna.

Jak dla mnie początek sezonu jak najbardziej na duży plus.

ocenił(a) serial na 7
bartik101

Dokładnie - to jest zapowiedź SEZONU, a nie jednego odcinka.

pazdzioch10001

Na to czekałam:) Widać, że dofinansowali ich po pierwszym sezonie, od razu są efekty. Serial zmierza w dobrym kierunku. Jestem ciekawa czy Ragnar naprawdę myślał, że założy sobie harem i Lagertha się na to zgodzi?:) Gadka o szczęściu nie była trafiona. Był szczęśliwy- z Lagerthą, Bjornem i Gydą. Chciał władzy to ją ma. A co do Gydy- piękne pożegnanie. Szkoda, że nie zobaczymy już małego Bjorna. Na początku trochę mnie drażnił, ale dzisiaj już bardzo mi się podobał. No i najważniejsze, że czubek Floki żyje:D Już nie mogę doczekać się kolejnego odcinka:)

alien_2

eehhh :( gdzie mogę obejrzeć najnowszy odcinek ?? jest gdzieś dostępny online czy szukać tylko na torrentach ??

ofullkomlig

t v s e r i e s o n l i n e
i i t v i n f o
za darmo, na obu stronach.

ocenił(a) serial na 8
nation_12

Ja polecam tshows

ocenił(a) serial na 7
alien_2

nie wiadomo czy nie zobaczymy młodego Bjorna jeszcze, bo mi się wydaje że końcówka to raczej opis całego nowego sezonu w pigułce, a nie zwiastun następnego odcinka. Wydaje mi się, że byłby zbyt przeładowany wątkami jeśli, wszystko co pokazali na końcu miałoby się odbyć w drugim odcinku :)

ocenił(a) serial na 8
Lurtz

odnośnie odc to co jest w tym serialu to brakowało mi w spartakusie , takiej dzikości scen walki , naturalnych plenerów i ciekawych strojów serial 3x lepszy od spartacusa widać , ze nadal trzyma poziom ba jest lepiej niż w pierwszym sezonie oby tak dalej , widać, ze History stawiają na jakość a nie na ilość jak produkcja starz

michalkuc1993

Widać, że sypnęli im kasą, a to mnie bardzo cieszy. Brakowało mi w 1 sezonie takich większych scen bitew, a tutaj dostałam to już na początku odcinka:)

ocenił(a) serial na 7
michalkuc1993

W Spartakusie był mocny nacisk na sceny walki, bo to w końcu serial o gladiatorach był :)
Z sezonu na sezon były coraz lepsze efekty specjalne, kwestia gustu, ja się jarałem i żałuję, że nie rozwinęli jakiś wątków, żeby dalej poprowadzić serial.
W Wikingach już z tą walką jest raz lepiej, raz gorzej :P Mam nadzieję, że będzie lepiej. Oczywiście nie chodzi mi o zrobienie takich efektów jak w Spartaku, ale coś z tym należy zrobić, bo np. Tobie to wyglądało naturalnie, ale dla mnie niekoniecznie :P

Lurtz

A mi się wydaje, że Bjorn wyjechał z matką i to na razie koniec jego wątku, wróci jako dorosły (prawie) facet. Sądzę, że będzie przeskok czasowy, bo w scenkach Floki już sobie hasa. Nie wyzdrowieje przecież w tydzień. Pewnie pokażą Ragnara z nową rodziną. Zanim przygotują tak dużą wyprawę na Zachód też musi minąć trochę czasu. Wydaje mi się, że to co mieli pokazać w tym czasie pokazali dzisiaj i w kolejnym już zobaczymy przeskok, bo co mielibyśmy oglądać? Jak Ragnarowi rodzi się dziecko, a Floki pije zupki? A no i zgadzam się, że został pokazany w skrócie cały sezon, bo gdyby to był 1 odcinek to byłoby wielkie WOW;)

ocenił(a) serial na 9
alien_2

Odcinek niezły.
Dobre zdjecia na poczatku.
Szczerze 2 razy ogladalem przypomnienie pierwszego sezonu bo mi sie watki pozapominaly.
Fajnie sie to zapowiada, to pierwszy odcinek nie ma co na razie oceniac ;)
Jednak jestem pewien, ze serial tej 8 u mnie nie przeskoczy ;)
Mimo wszystko fajnie, ze bedzie co ogladac w tygodniu oprocz TWD i True Detective ;)

ocenił(a) serial na 7
alien_2

W pierwszym sezonie Bjorn strasznie działał mi na nerwy, ale pod koniec polubiłam go. A w S02E01 bardzo mi się podobał :)
Czyli nie jesteś sama w tej opinii ;)

ocenił(a) serial na 8
pazdzioch10001

Wszystko świetne...

Ten monolog do córki zabił wszystko. Po prostu... wszystko.

ocenił(a) serial na 7
Fishbon3r

Zgadzam się, był wzruszający.

pazdzioch10001

Całkiem dobry odcinek - w zasadzie przyjemnie się go oglądało i pozytywnie nastawia na sezon nr 2 <zwłaszcza zapowiedź xd>. No i początek w wielkim stylu: od razu przeszli do walki, po cholewe czekać xD <choć samo wykonanie pewnie mogło być i lepsze>. I plus dla twórców: przez chwilę zwątpiłem, że mój ulubieniec, Floki, będzie gryzł ziemię <zwłaszcza, jak miał na przeciwko siebie Rolla i tego jarla Borga czy jak mu tam>, przy końcu odetchnąłem z ulgą, uff <udało się to twórcom serialu, oj udało, wystraszyli mnie xP>. Lagertha to świetna kobieta, dobrze, że zostawiła Ragnara xD <i w sumie po zapowiedzi sezonu widać, że jeszcze pojawi się nie jeden raz, już myślałem, że to koniec jej wątku>. Ciekawie zapowiada się też wątek Rollo - muszę przyznać, ze zgrabnie zostało to załatwione.. przez Ragnara, co by jego braciszek nie ginął <no i chyba bardziej interesuje mnie motyw z Rollo z piętnem zdrajcy aniżeli 'Rollo zdradziecki' z 1-wszego sezonu>. Minus za potraktowanie właśnie tamtego motywu z 1-wszego sezonu i rozwiązanie go w tak szybki sposób - jednak wolałbym Rolla po drugiej stronie barykady nieco dłużej. Albo najzwyczajniej w świecie się czepiam. Tak czy siak chcę więcej, hyhy!

ocenił(a) serial na 7
matiiii

Rollo w ostatniej chwili się nawrócił i moim zdaniem już nie wsadzi kosy w plecy.
Właśnie walka momentami fajnie, a w innej chwili średnio im wyszło, z czasem pewnie będzie coraz lepiej.
Też bałem się o Flokiego z myślą: o nie! kto teraz będzie budował łodzie!? hehe :P
Obity został porządnie, wręcz znęcali się nad nim jak nad jakąś uwięzioną zwierzyną, ale twarda z niego bestyjka. Pewnie będzie wewnętrzny konflikt Rollo vs. Floki. Ten drugi raczej cały czas będzie szukał haka na pierwszego.
Wątek miłosny jest dla mnie bardzo poboczny.
Podobała mi się bardzo przekonywująca przemowa przekupionego sędziego. Jak to kiedyś można była wmówić wszystkim co się chciało, mając odrobinę więcej oleju w głowie (co prawda, z tego co widać teraz też...)

ocenił(a) serial na 7
pazdzioch10001

BTW
Trochę spojlerów z wiki:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ragnar_Lodbrok

pazdzioch10001

"Rollo w ostatniej chwili się nawrócił i moim zdaniem już nie wsadzi kosy w plecy."
Też tak uważam, i dlatego też będzie mi się np. lepiej oglądać jego wątek gdy jest napiętnowany przez wszystkich mianem zdrajcy.

"Też bałem się o Flokiego z myślą: o nie! kto teraz będzie budował łodzie!?"
Miazga, haha xDXD

"Wątek miłosny jest dla mnie bardzo poboczny."
Wręcz jest dodatkiem do całej reszty - kompletnie nie rozumiem założonego innego tematu w którymś ktoś żale wylewa, że to ma być jakaś nie-wiadomo jaka tragedia, lulz

ocenił(a) serial na 9
pazdzioch10001

dobre rozpoczęcie nowego sezonu :) zaostrza się apetyt na dalsze odcinki.
Momentami Rangar zaczyna mnie trochę wkurzać bo zachowuje się jakby miał kryzys wieku średniego ( szczyt to głupkowata mina przy stole podczas uczty, pomiędzy dwiema paniami) , pozwala odejść wartościowej kobiecie i prawdziwej wojowniczce. Wybrał młode ciałko i perspektywę rychłego rozrodu. Myślę,że jeszcze się przejedzie na tej decyzji, zobaczymy niebawem.
Fajne sceny walki, Floki jednak daje radę ( uwielbiam tego oryginała) a i Rollo po umazaniu się w jusze nawraca się na rodziny łono.
Zapowiedzi na końcu odcinka dotyczą całości sezonu, nie odcinka drugiego.

Generalnie wielki plus za s02e1.

i jeszcze coś: Rollo mógłby ganiać częściej w samych spodniach ;)

ocenił(a) serial na 7
irlandia28

Jeśli chodzi o zachowanie Ragnara to zachowuje się jako to kobiety określają: "typowy facet" haha, mi się podoba ta wersja, bo jest naturalna, nie twierdze, że wzorcowa, ale nie oszukujmy się, są tacy ludzie :) Widać było, że kocha Lagerthe, ale uszanował jej decyzję odejścia. Nie wybrał młodego ciałka, tylko zaopiekował się kobietą, która nosi jego dziecko! Jest to bardzo poważne i rozsądne usprawiedliwienie, nie sądzisz?
Polecam drugi odcinek, poziom równy, jak nie wyższy :)

ocenił(a) serial na 9
pazdzioch10001

:)
ja wiem,że takie sytuacje są powszechne ale argument "że zaopiekował się kobietą,która nosi jego dziecko" wywołał uśmiech na mej twarzy:)
"Opiekować się" nią chciał od pierwszego momentu ich znajomości, podobała mu się diabelsko. Chuć zadziałała. A panna wiedziała jak się ustawić i zastosowała chwyt, który jest praktykowany - niestety- od wieków przez kobiety :/ Nikt w ich związku nie gra czysto. On jej nie kocha ( pewnie z czasem mu to przejdzie), ona pragnie władzy i silnego faceta.

ocenił(a) serial na 7
irlandia28

No tak, trudno mu wybaczyć skok w bok, ale konsekwencją stała się ciąża. Te stwierdzenie wywołało u Ciebie uśmiech, ale taka prawda, normalny facet powinien i czuje obowiązek, i przywiązanie kiedy w grę wchodzi dziecko, nie można mu zarzucić, że źle zrobił przyjmując pod swój dach kobietę noszącą jego dziecko.
Co do reszty, naprawdę obejrzyj drugi odcinek :)

pazdzioch10001

jest gdzieś już dostępny drugi odcinek z polskimi napisami :) ???

ocenił(a) serial na 7
ofullkomlig

jest, ale nie można tu podawać.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem