PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659055}

Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 180 tys. ocen
8,4 10 1 179629
7,0 26 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

nazwiska?

ocenił(a) serial na 7

Kto na Odyna dopuścił, żeby żona jarla miała na nazwisko Haraldsson, a cała rodzina głównego
bohatera Lothbrok? Równie dobrze mogli dać bohaterom do ręki muszkiety...

ocenił(a) serial na 7
crimson_king

To interpretacja Filmwebu chyba bo w serialu nie padają ani razu takie zestawienia z nazwiskami :)

ocenił(a) serial na 7
Crysia

Mi się wydawało, że w rozmowie z Rollo jarl przedstawiał swoją żonę i córkę i użył nazwiska. Podobnie z Lagerthą, zdaje mi się, że używano wobec niej nazwiska Lothbrok... Ale może się mylę, albo błąd w tekście lektora.

ocenił(a) serial na 7
crimson_king

to gdzieś w początkowych odcinkach?

ocenił(a) serial na 7
Crysia

Gdzieś w 3-4.

crimson_king

''Równie dobrze mogli dać bohaterom do ręki muszkiety...''

Nie, nie równie dobrze. Nazwiska, o ile się pojawiają nie wpływają na fabułę i zabierają kilka sekund. Muszkiety byłby rażącym zakłamaniem.
Nie wiem dlaczego, ale przy tym serialu 90% czepiania się sprowadza się do nazwisk i nazw geograficznych. Czy to jest jakiś znaczący problem?!?

ocenił(a) serial na 8
KLAssurbanipal

Polacy zawsze coś znajdą byleby pohejtować troche

crimson_king

Akurat haraldsson znaczy syn haralda i często dodawano do imienia że to "stasiu syn henia" żeby było wiadomo kto to, albo do imeinia dodawano przydomek od jakieś cechy zewnętrznej. Poza tym to jest interpretacja Mitu a nie film na faktach autentycznych

ocenił(a) serial na 8
owieczka

Ale fakty historyczne (poparte badaniami archeologicznymi i zapisami mnichów "angielskich") też się w serialu pojawiają.